NOS Wielrennen

Woods zegeviert op Puy de Dôme, Pogacar pakt acht seconden op Vingegaard

Na 35 jaar stilte op Puy de Dôme zegeviert 36-jarige Woods op mythische vulkaan

Michael Woods heeft op grootse wijze de negende etappe van de Tour de France gewonnen, met de finish boven op de iconische vulkaan Puy de Dôme.

De Canadees reed voor de 13 kilometer lange slotklim nog op zo'n twee minuten achterstand van eenzame koploper Matteo Jorgensen, maar met een enorme krachtsinspanning passeerde hij op de steile stroken van de vulkaan eerst de achtervolgers van Jorgenson en vervolgens de Amerikaan zelf.

Pogacar versus Vingegaard

Op ruime achterstand van de winnaar vochten de favorieten Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard een verbeten strijd uit om seconden. De Sloveen pakte er uiteindelijk 8 op de Deense geletruidrager, die daardoor met 17 seconden voorsprong de rustdag ingaat.

De etappe begon in Saint-Léonard-de-Noblat en eindigde 182,4 kilometer later op de Puy de Dôme, de iconische, mythische en ook met andere superlatieven overladen vulkaan.

Emoties bij Van der Poel

Bij Mathieu van der Poel liepen voor de start de emoties hoog op: Saint-Léonard-de-Noblat is het dorp van zijn opa Raymond Poulidor en dat was aanleiding voor een groot eerbetoon aan 'Poupou'.

Emotionele Van der Poel in dorp van zijn opa: 'Sinds begrafenis niet meer geweest'

Meteen na de start was de eerste poging om de vlucht van de dag te vormen raak. Veertien man gingen ervandoor: Neilson Powless (EF), Matej Mohoric (Bahrain), Clément Berthet (AG2R), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) Gorka Izagirre, Matteo Jorgenson (Movistar), Michael Woods, Guillaume Boivin (Israel Premier-Tech), David De La Cruz, Aleksej Loetsenko (Astana), Jonas Abrahamsen, Jonas Gregaard (Uno-X), Mathieu Burgaudeau en Pierre Latour (TotalEnergies).

Alle ruimte

Wout van Aert deed nog een vergeefse poging om over te steken en ook Julian Alaphilippe, maar het bleef bij de groep van veertien. En dat gezelschap kreeg vervolgens alle ruimte van het peloton.

Het peloton kreeg echter niet alle ruimte van de toeschouwers. Zo ging Lilian Calmejane onderuit toen hij verstrikt raakte in een zelfgemaakte waslijn van wielershirts die ineens naar beneden viel.

Calmejane onderuit door zelfgemaakte waslijn met wielershirtjes

Na de eerste twee colletjes van de vierde categorie lag de voorsprong boven de tien minuten. In beide gevallen was bolletjestruidrager Neilson Powless als eerste boven.

Vervolgens gebeurde er even niet zoveel. Gregaard loste na een lekke band uit de kopgroep, maar was snel weer terug. Jorgenson reageerde als door een wesp gestoken nadat hij ook letterlijk door een wesp was gestoken, maar sloot even later ook weer aan.

Schermutselingen

Het aperitiefje voor de Puy de Dôme, de Côte de Pontaumur, viel ook in de smaak bij Powless, die daarmee in totaal vier bergpunten verzamelde en ook dinsdag de bolletjestrui weer aan mag trekken.

Met inmiddels meer dan 13 minuten voorsprong werd het onrustig voorin. Na enkele schermutselingen was het Jorgenson die in zijn eentje een gat sloeg met de voormalige kopgroep, die vervolgens in stukken uiteenviel.

Bekijk de reacties na afloop van de negende etappe:

De Amerikaan begon met een minuut voorsprong aan de slotklim op de Puy de Dôme, met Powless, Mohoric en Burgaudeau in de achtervolging. Van dat trio bleef aanvankelijk alleen Mohoric over, maar die werd vervolgens voorbijgesneld door de ontketende Woods.

De vele toeschouwers langs de weg waren ondertussen verdwenen: vanwege de beschermde status van de vulkaan was er in de slotkilometers geen publiek welkom.

Langverwachte strijd

Driehonderd meter voor de top reed Woods ook de arme Jorgenson voorbij, die uiteindelijk zelfs als vierde eindigde. Latour werd op 28 seconden van Woods tweede, Mohoric op 35 seconden derde.

De langverwachte strijd tussen Pogacar en Vingegaard kwam er een kleine tien minuten later ook nog. Jumbo-Visma had lang het tempo bepaald op weg naar de slotklim en ook in de klim zelf. Maar Vingegaard kon Pogacar in de slotkilometer niet volgen en moest toestaan dat de Sloveen 8 seconden dichterbij kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl