President Erdogan wordt beëdigd
NOS Nieuws

Erdogan opnieuw beëdigd als president van Turkije

Recep Tayyip Erdogan is in Ankara opnieuw beëdigd als president van Turkije. In de live op televisie uitgezonden ceremonie zwoer Erdogan dat hij het bestaan en de onafhankelijkheid van Turkije zal beschermen.

Erdogan is al twintig jaar aan de macht en begint nu aan een nieuwe termijn van vijf jaar. Daarmee is hij de langstzittende Turkse president in de geschiedenis.

De 69-jarige Erdogan won vorige week in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zijn tegenstander Kemal Kilicdaroglu. Hij verwees daarmee een aantal voorspellingen van opiniepeilers naar de prullenbak.

De plechtigheden in Ankara worden bijgewoond door vertegenwoordigers van 78 landen en internationale organisaties. Namens de NAVO is secretaris-generaal Jens Stoltenberg aanwezig. Ook de Hongaarse premier Orbán is in Ankara.

Meer bevoegdheden

In 2003 won Erdogans AK-partij de verkiezingen. In 2014 werd hij voor het eerst rechtstreeks gekozen. In 2017 gaven de Turken hem in een referendum meer bevoegdheden, waarna hij in 2018 werd herkozen.

In de jaren daarna werd het de oppositie in Turkije langzaam maar zeker steeds moeilijker gemaakt. Verwacht wordt dat Erdogan deze ambtsperiode zal aangrijpen om de teugels nog strakker aan te trekken.

Erdogans belangrijkste uitdaging is de beteugeling van de inflatie. Tot dusver probeerde hij dat te doen met onorthodoxe maatregelen, zoals het verlagen van de rente. Internationaal wordt dat gezien als een doodzonde, aangezien het goedkoop houden van geld lenen leidt tot nog meer inflatie. Die was in 2022 in Turkije 85 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl