Feestende Erdogan-aanhangers in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

President Erdogan roept in speech op tot eenheid en haalt uit naar rivaal

In een overwinningsspeech tegenover duizenden mensen heeft president Erdogan opgeroepen tot eenheid en solidariteit. "Dit vragen we met heel ons hart", zei Erdogan.

Hij won gisteravond in de tweede ronde opnieuw de presidentsverkiezingen. Erdogan kreeg 52 procent van de stemmen, oppositieleider Kilicdaroglu kreeg 48 procent. Van de bijna 146.000 stemmen die in Nederland zijn uitgebracht, heeft Erdogan 70,5 procent gewonnen, meldt staatspersbureau Anadolu. Kilicdaroglu bleef steken op 29,5 procent.

In zijn toespraak bedankte Erdogan zijn kiezers. "Ik wil iedere burger bedanken die denkt dat ik in staat ben om dit land nog vijf jaar te besturen", zei hij tegen zijn aanhangers bij zijn presidentieel paleis in Ankara.

Bekijk hier de overwinningsspeech van Erdogan:

Erdogan: 'Wij zijn niet de enige winnaars, de winnaar is Turkije'

Volgens de herkozen president zijn er geen verliezers. "Niemand heeft vandaag verloren. Alle 85 miljoen inwoners hebben gewonnen. Onze natie heeft gewonnen en onze democratie heeft gewonnen." Erdogan is door een groot aantal wereldleiders gefeliciteerd met zijn overwinning.

De Turkse president is al twintig jaar aan de macht. Oppositiekandidaat Kilicdaroglu beloofde terug te keren naar democratische normen, een meer conventioneel economisch beleid en de banden met het Westen aan te halen. Die boodschap bleef niet voldoende hangen bij de kiezer.

Inflatie

Nu Erdogan weet dat hij nog vijf jaar aan de macht blijft, moet de president aan de slag met de torenhoge inflatie. De kosten in het levensonderhoud zijn enorm toegenomen in Turkije. Ook de wederopbouw na de verwoestende aardbeving eerder dit jaar die aan meer dan 50.000 mensen het leven kostte, is een belangrijke taak.

Erdogan erkende in zijn toespraak dat de inflatie het meest urgente probleem is voor het land, maar beloofde beterschap. Ook zei hij dat hij van plan is om alle geschillen achter zich te laten en zich te "verenigen achter nationale waarden en dromen". Wel haalde hij daarna uit naar de oppositie en beschuldigde hij oppositieleider en rivaal Kilicdaroglu ervan de kant van terroristen te kiezen.

Kilicdaroglu noemde de verkiezingen gisteravond de "oneerlijkste verkiezingen in jaren", al heeft hij de uitkomst ervan niet betwist. "We zullen voorop blijven lopen in deze strijd totdat echte democratie naar ons land komt", zei hij. Kilicdaroglu bedankte de meer dan 25 miljoen mensen die op hem gestemd hebben. De mensen hebben hun wil getoond "om ondanks alle druk een autoritaire regering te veranderen".

In Turkije gingen talloze mensen de straat op om de overwinning van Erdogan te vieren. Ook in Nederland gebeurde dat in verschillende steden:

Toeterend door de straten van de grote steden na overwinning Erdogan

De Turkse president haalde in zijn speech ook oud-oppositieleider Selahattin Demirtas aan die al jaren gevangen zit in een Turkse gevangenis. Hij noemde de voormalig voorzitter van de HDP een terrorist en zei dat hij niet zal worden vrijgelaten omdat dit onder zijn bestuur niet mogelijk zou zijn.

Demirtas werd in aanloop naar de verkiezingen van 2018 gevangengenomen omdat hij de Koerdische PKK zou steunen. Hij ontkent de aantijgingen. Het Europese Hof voor de Mensenrechten deed in november 2018 al uitspraak over het onrechtvaardig lange gevangenschap van Demirtas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl