Voorpagina's met foto's van de kroning van Charles
NOS Nieuws

Britten blikken terug op kroning Charles: 'Eindelijk' en 'kroon op zijn werk'

Een dag na de officiële kroning van koning Charles III bejubelen Britse media de "historische ceremonie". Kranten benadrukken vooral de vele jaren die Charles heeft moeten wachten tot het moment dat de kroon op zijn hoofd werd gezet.

"Finally" (eindelijk) is een woord dat vaak herhaald wordt en er wordt ook veel geschreven over de "pracht en praal" van de ceremonie. Maar er is ook aandacht voor de kritiek op het politieoptreden tegen demonstranten, de geanimeerde gezichten van prins Louis en het soms ietwat gespannen gezicht van Charles.

"Koning Charles wordt eindelijk de man die hij moest zijn, na 74 lange jaren van dienstbaarheid", schrijft The Sun. De tabloid spreekt van de "crowning glory", oftewel de kroon op Charles' werk. Ook de krant The Guardian onderstreept de meer dan zeven decennia die de 74-jarige Charles moest wachten tot het moment van gisteren.

De zondagkranten openen met grote foto's van koning Charles met de kroon op zijn hoofd:

"Een uitbundig ritueel", zo beschrijft The Guardian de kroning. Er is ook aandacht voor de kritiek op de monarchie: "Pracht, praal en protesten", kopt de krant.

De politie in Londen arresteerde gisteren 52 betogers. Volgens de demonstranten waren veel aanhoudingen zonder reden. Onder meer de sociaaldemocratische oppositiepartij Labour uitte kritiek op het optreden van de politie. Ook in de Britse media worden zorgen geuit over het recht om te protesteren.

Gapende Louis

Verder kreeg prins Louis - het jongste kind van prins William en hertogin Kate - net zoals bij het jubileumfeest van wijlen koningin Elizabeth vorig jaar de nodige aandacht van de media. De 5-jarige Louis werd meermaals gapend gespot tijdens de ceremonie en liet zijn "versie van het koninklijke zwaaitje" zien, schrijft BBC. "De zwaai met twee handen, vergelijkbaar met de beweging van ruitenwissers, was misschien geschikt voor een regenachtige dag."

Britse media grepen de kroning aan om gedragsdeskundigen los te laten op de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de nieuwe koning. "De lichaamstaal van koning Charles vertoonde voor de kroning 'onmiskenbare tekenen van angst'", kopt tabloid The Mirror. In een opiniestuk in The Guardian wordt gesproken over een "sombere Charles".

The Sunday Times had een andere lezing: "Natuurlijk keek koning Charles angstig - de dag ging om statigheid, niet om vreugde".

Dit waren de belangrijkste momenten van de kroning:

Dit waren de belangrijkste momenten van de kroning

The Sun zag in de afwezigheid van Meghan Markle kans om de vrouw van prins Harry kritisch uit te lichten. "Het is schandalig. Meghan heeft geen idee meer wat beleefd is. Denkt ze dat ze nu groter is dan de monarchie?", tekent de tabloid op uit de mond van een koningshuisdeskundige.

Tabloids als The Sun liggen al langer onder vuur vanwege de manier waarop ze over Meghan schrijven. Ook prins Harry wordt niet gespaard. "Eenzame Harry", schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald.

'Middeleeuws en modern'

Amerikaanse kranten beschrijven de ceremonie als een mix van oude gebruiken en moderne elementen. The Washington Post omschrijft de kroning als "middeleeuws, modern en gedenkwaardig". The New York Times spreekt over "een antieke ceremonie met een moderne twist".

Advertentie via Ster.nl