Vluchtelingen in een kamp op de grens met Ethiopië
NOS Nieuws

VN: afgelopen maanden 1200 kinderen omgekomen in vluchtelingenkampen Sudan

In vier maanden tijd zijn alleen al in de Sudanese deelstaat Witte Nijl 1200 kinderen onder de 5 jaar omgekomen in vluchtelingenkampen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemt als oorzaak een vermoedelijke mazelenuitbraak in combinatie met ernstige ondervoeding.

Het door burgeroorlog getroffen Afrikaanse land kampt met een zware humanitaire crisis. UNHCR en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO luiden nu opnieuw de noodklok. "De wereld heeft de middelen en het geld om al deze sterfgevallen door mazelen of ondervoeding te voorkomen", zegt de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi.

De 1200 jonge kinderen zijn gestorven in de periode half mei tot half september. Volgens UNHCR-teams in Witte Nijl was dit het dodental in negen vluchtelingenkampen in de staat. In dezelfde periode zijn er nog enkele duizenden vermoedelijke mazelenbesmettingen gemeld.

Miljoenen vluchtelingen

Ook andere ziektes gaan rond in de vele vluchtelingenkampen die het land en de regio tellen. Het gaat bijvoorbeeld om dengue en malaria, aandoeningen die worden overgedragen door muggen. In Sudan zijn ruim 3,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen het regeringsleger en de militie RSF.

In buurlanden Ethiopië en Zuid-Sudan is plaatselijk eveneens een humanitaire crisis gaande, benadrukt de UNHCR. Cholera en mazelen gaan rond in kampen in gebieden die grenzen aan Sudan. Met name jonge kinderen overlijden aan mazelen.

In de West-Sudanese regio Darfur is de situatie ook nijpend. Burgers worden daar aangevallen vanwege hun afkomst, honderdduizenden mensen zijn naar buurland Tsjaad gevlucht.

Correspondent Elles van Gelder en cameraman Sven Torfinn reisden onlangs naar de grens tussen Tsjaad en Sudan om de verhalen van vluchtelingen op te tekenen:

Inwoners ontvluchtten etnisch geweld in Darfur: 'Het zijn systematische aanvallen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl