Rookwolken bij het internationale vliegveld van Khartoem, op donderdag
NOS NieuwsAangepast

Eenzijdige wapenstilstand Sudan vanwege Suikerfeest, 'maar gevechten gaan door'

De Sudanese militie Rapid Support Forces (RSF), die sinds afgelopen weekend hevig strijd levert met het Sudanese leger, heeft eenzijdig een wapenstilstand afgekondigd ter gelegenheid van het Suikerfeest, dat vandaag begint.

De wapenstilstand zou om 06.00 uur vanochtend van kracht worden (lokale tijd, dezelfde als in Nederland) en zeker 72 uur moeten duren. "Zo kunnen burgers op een veilige manier via corridors op bezoek bij hun families", meldde de RSF weten in een persverklaring. Over wie die veiligheid zou moeten bieden en waar de corridors lopen, wordt niets gezegd.

De tegenstander van de RSF, het Sudanese leger, heeft nog niet gereageerd op het eenzijdig uitgeroepen bestand. Onder meer het persbureau DPA meldt dat er nog altijd wordt gevochten in de hoofdstad Khartoem. Op woensdag kwamen partijen een wapenstilstand overeen die vrijwel direct werd geschonden.

Leger wil niet onderhandelen

Het Sudanese leger zei gisteren dat het niet van plan was te onderhandelen met de RSF, en dat de gevechten alleen stoppen als de militie zich overgeeft. "Er zijn geen strijdkrachten buiten het militaire systeem", zei het leger in een persverklaring. Staatshoofd en generaal Abdel Fattah al-Burhan verscheen vanochtend vroeg op televisie, maar had het niet over een staakt-het-vuren. Wel stelde de militaire leider dat hij nog altijd van plan is om de macht over te dragen aan een burgerregering. Hij noemde echter geen datum.

Sinds de twee partijen vorig weekend slaags raakten, zijn er zeker 330 mensen om het leven gekomen, vooral in de hoofdstad Khartoem en de westelijke regio Darfur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl