Een deel van de passagierstrein kwam in een weiland terecht
NOS NieuwsAangepast

Treinstel ongeluk Voorschoten vandaag niet weggehaald, onderzoek gaat door

De wagons van de passagierstrein die na het ongeluk bij Voorschoten op het spoor en in een weiland liggen, worden vandaag nog niet weggehaald. Spoorbeheerder ProRail zegt dat op de plek van het ongeluk nog onderzoek wordt gedaan. Ook voor de berging moet een plan komen.

"Een berger bekijkt vandaag hoe het treinstel op de beste wijze weggehaald kan worden", zegt een ProRail-woordvoerder tegen de NOS. Daarna duurt het nog zeker 24 uur om een brugconstructie op te bouwen. Die is nodig omdat de trein voor een deel over een sloot ligt.

Ook twee wagons van de goederentrein die bij het ongeluk betrokken was, staan nog op de plek van het ongeluk. Een ander deel is verplaatst. Dat deel stond vandaag enige tijd op Amsterdam Centraal Station en is inmiddels naar een andere locatie gebracht. Pas als alle treinen en wagons zijn weggehaald, kunnen het spoor en de bovenleiding worden hersteld.

Ondertussen gaan de onderzoeken naar het ongeluk door: het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie en een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Op de plek van het ongeval zijn vier sporen. Twee daarvan waren gereserveerd voor werkzaamheden. ProRail-woordvoerder Aldert Baas zegt dat de goederentrein en de passagierstrein naar alle waarschijnlijkheid op de juiste sporen reden "en dat de werkzaamheden op de twee sporen ernaast plaatsvonden". Hoe de goederentrein de kraan geraakt heeft, wordt onderzocht.

Zo zag de ravage er gisteren van boven uit:

Dronebeelden tonen enorme ravage bij treinongeluk bij Voorschoten

Hoe hard de passagierstrein en de goederentrein exact reden, kan de ProRail-woordvoerder nog niet zeggen. Er is in de buurt een station, maar daar hoefde de reizigerstrein niet te stoppen. "Dat lijkt het vermoeden te bevestigen dat de passagierstrein daar een normale snelheid heeft gehad."

De normale snelheid varieert volgens de woordvoerder tussen 100 en 140 kilometer per uur.

Hoewel de passagierstrein de komende 24 uur dus zeker niet wordt weggehaald, wordt het restant van de goederentrein mogelijk wel eerder weggehaald. Die wagons staan nog gewoon op de rails. Een tijdstip is nog niet genoemd.

Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt tot zeker 11 april stil. ProRail-woordvoerder Baas noemt dat "een stip op de horizon". "Maar het zal een ongelofelijke inspanning vergen om dat überhaupt te kunnen halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl