Biden spreekt een enthousiaste menigte toe in Warschau
NOS Nieuws

Biden in Warschau: 'Deze oorlog is Poetins keuze, elke dag weer'

De Amerikaanse president Biden heeft in zijn toespraak in Warschau uitgehaald naar de Russische president Poetin. Ook onderstreepte Biden zijn steun aan Oekraïne.

"Deze oorlog is geen noodzaak, het is een keuze. Poetin koos ervoor. Het is zijn keuze, elke dag weer", zei hij bij het Koninklijk Kasteel in de Poolse hoofdstad. "Als Poetin stopt met de oorlog, dan is de oorlog ten einde. Als Oekraïne stopt met zichzelf te verdedigen, dan is dat het einde van Oekraïne."

In zijn toespraak sprak Biden zijn trots uit over de "heldhaftige Oekraïners" die hun land verdedigen. "Een jaar geleden maakte de wereld zich op voor de val van Kyiv. Maar ik kan melden: Kyiv is sterk, het is trots en het belangrijkste: Kyiv is vrij", zei Biden, die gisteren een onverwacht bezoek bracht aan de Oekraïense hoofdstad.

"Toen Poetin de opdracht gaf om de tanks Oekraïne binnen te laten rollen, dacht hij over de Oekraïners heen te walsen. Hij had het mis", zei hij tegen de honderden mensen in Warschau. Hij benadrukte dat het Westen niet van plan is Rusland aan te vallen.

De toespraak van Biden stond in het teken van één jaar oorlog:

President Biden spreekt in Polen: 'Kyiv is sterk, trots en vrij'

Het was de tweede keer in een jaar dat Biden sprak in Warschau. De toespraak kwam enkele uren na een toespraak van president Poetin, die fel uithaalde naar het Westen en het laatste nog geldende nucleaire verdrag met de Amerikanen opschortte. Biden ging niet in op de woorden van Poetin.

De Amerikaanse president beloofde dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten Oekraïne zullen blijven steunen, ook al liggen er "moeilijke dagen in het verschiet". Oekraïne zal nooit een overwinning voor Rusland worden, zei Biden.

'Waken over vrijheid'

"De democratieën in de wereld zullen waken over de vrijheid van vandaag, van morgen en van altijd", zei hij. Ook wees Biden erop dat Poetin "geconfronteerd wordt met iets wat hij een jaar geleden niet voor mogelijk hield". "Oekraïne zal niet wankelen, de NAVO zal niet verdeeld raken en wij zullen niet wankelen."

Biden spreekt morgen ook met de leiders van de 'Boekarest 9', de groep van negen NAVO-landen langs de oostflank. Het gaat naast Polen om Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Het is de verwachting dat ook NAVO-chef Stoltenberg daarbij aanwezig zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl