De Oekraïense president Zelensky in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Zelensky benadrukt Europese waarden in applaudisserend Europees Parlement

Voor de zoveelste keer klinkt er luid applaus tijdens de speech van de Oekraïense president Zelensky in het Europees Parlement in Brussel. "Dit applaus is niet voor mij", zegt Zelensky. "U heeft allemaal Oekraïne gesteund, daar is dit applaus voor."

De Oekraïense president bracht vandaag voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in zijn land een bezoek aan het Europees Parlement. Later vandaag is hij aanwezig bij de EU-top met 27 regeringsleiders. Hier zal het gaan over de oorlog in Oekraïne, voordat de Europese leiders onderling verder praten over de economie in de Europese Unie en migratie.

De president benadrukte in zijn toespraak voor het Europarlement dat de oorlog in Oekraïne niet alleen tegen Oekraïne gericht is. Rusland probeert volgens Zelensky om de Europese manier van leven te vernietigen. "In alle 27 lidstaten."

Zelensky bedankte de Europarlementariërs voor hun strijd "voor de Europese manier van leven". Op die manier verdedigen de parlementariërs ook de Oekraïense manier van leven, stelde hij.

Kijk hier een gedeelte van de toespraak van Zelensky terug:

Zelensky in toespraak Europees Parlement: 'Samen onze manier van leven verdedigen'

Ook de wens van Oekraïne om lid te worden van de EU kwam voorbij in zowel de speech van Zelensky, als die van parlementsvoorzitter Roberta Metsola. "Oekraïne is aan het winnen en zal een lidstaat worden van EU", sprak Zelensky.

Metsola erkende dat Oekraïne "een groot offer heeft gebracht voor Europa". Daarom moet de toetredingsprocedure voor Oekraïne volgens haar zo snel mogelijk verlopen.

Daarnaast stelde Metsola dat de EU-landen moeten nadenken over een volgende stap in hun steun voor Oekraïne. Hierbij noemde zij het leveren van langeafstandsraketten en vliegtuigen. "Wij blijven achter u staan zolang dat nodig is", sprak Metsola. "Vrede zal er komen. Slava Ukraini."

Tweede buitenlands bezoek

De Oekraïense president was gisteren al in Londen, waar hij sprak met de Britse premier Sunak. De Britse premier zegde aan Zelensky toe dat het Verenigd Koninkrijk het trainingsprogramma voor Oekraïense militairen uitbreidt naar mariniers en straaljagerpiloten.

Later op de dag ontmoette Zelensky in Parijs de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz. In december was Zelensky voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in het buitenland. Hij bracht toen een bezoek aan de Verenigde Staten, waar hij in gesprek ging met president Biden en een toespraak hield in het Congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl