BBB-leider Van der Plas reageert op de exitpolls
NOS NieuwsAangepast

BBB nu in alle provincies de grootste partij geworden

De BoerBurgerBeweging is bij de Provinciale Statenverkiezingen in alle provincies de grootste partij geworden. Volgens de verkiezingsdienst van het ANP heeft de BBB ook de meeste stemmen gekregen in de provincie Utrecht en dat was de laatste provincie waar dat nog niet duidelijk was.

In Utrecht was BBB verwikkeld in een nek-aan-nekrace met GroenLinks, maar nu alle stemmen zijn geteld komt BBB als winnaar uit de bus. De laatste Utrechtse gemeente waar de uitslag werd vastgesteld is Veenendaal.

In Zuid-Holland en Gelderland is de voorlopige uitslag nog niet binnen, maar de partij van Caroline van der Plas is daar al niet meer in te halen.

De grootste winst heeft BBB in Drenthe en Overijssel geboekt, waar ongeveer een derde van de kiezers op de partij stemde. De partij wordt vooral geassocieerd met het platteland, maar ook in verschillende steden zijn grote winsten geboekt. Zo heeft de partij in de gemeente Den Haag de PvdA ingehaald met 8,7 tegen 7,9 procent van de stemmen. In Almere werd BBB zelfs in een klap de grootste.

Ongeveer een derde van de BBB-stemmers komt van het platteland, vooral in het noordoosten van het land stemden een groot deel van de kiezers op de partij.

Op het eerste gezicht lijkt de partij heel Nederland als het ware te hebben veroverd, zegt electoraal geograaf Josse de Voogd. "Maar als je ook de inwonertallen meeneemt, wordt dat beeld wel iets genuanceerd. Dan kleurt een relatief kleiner deel van Nederland BBB-groen."

Wat betekent de verkiezingswinst van BBB voor het kabinet, als de BBB en die 'linkse wolk' zo groot zijn? Kunnen ze dan nog wel verder? Bekijk het hieronder in Rondje Binnenhof.

Zit het kabinet nu klem tussen de linkse wolk en de BBB? | Rondje Binnenhof #39

Voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer is de verwachting dat de BoerBurgerBeweging 16 zetels wint. De combinatie van GroenLinks en PvdA blijft waarschijnlijk op 15 zetels steken, één meer dan deze partijen nu hebben in de senaat.

Het CDA, een van de grote verliezers deze verkiezingen, houdt van de 9 zetels er naar verwachting nog maar 5 senaatzetels over. De VVD gaat van 12 naar 10 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl