liveblog
Aardbevingen
NOS NieuwsAangepast

'Regime van Assad staat noodhulp in oppositiegebied toe' • Nederlanders redden Ibrahim (8)

  • Aantal doden stijgt tot ruim 23.500, er zijn tienduizenden gewonden.
  • Ook na meer dan honderd uur nog overlevenden uit puin gehaald.
  • De kans op het vinden van overlevenden wordt wel steeds kleiner.
  • Staatsmedia: Damascus staat humanitaire hulp toe in oppositiegebied Syrië.
  • Koning Willem-Alexander spreekt steun uit voor slachtoffers aardbeving.
liveblog gesloten

Livebog gesloten

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Als er aanleiding voor is, openen we een nieuw liveblog.

Waterschade in rampgebied Syrië na damdoorbraak

Bij een Syrisch dorpje aan de grens met Turkije is een dam doorgebroken. Water uit de rivier Assi heeft landbouwgrond en huizen laten overstromen.

Dorpsbewoners vragen om tenten en andere hulp:

Dam doorgebroken in Syrië: 'Het vee loopt nog in het water'

Plunderingen en diefstal in het aardbevingsgebied

Op sociale media worden posts gedeeld over diefstal in het rampgebied in Turkije. Op de beelden is te zien hoe mensen met volle tassen weglopen uit verlaten supermarkten en andere winkels. Omstanders spreken hen daarop aan en proberen de mensen te stoppen.

Ook zijn er beelden van dieven die worden aangepakt, in sommige gevallen met geweld. Zij zouden hebben ingebroken in huizen of waardevolle spullen tussen het puin hebben meegenomen. De Turkse autoriteiten zijn op de hoogte en laten weten dat ze zullen optreden.

De NOS heeft van deze video vastgesteld dat die is gemaakt in de stad Elbistan:

Vrouw gered in Turkse stad Kirikhan

In de stad Kirikhan, in de zwaar getroffen Turkse provincie Hatay, is een vrouw levend onder het puin van haar huis vandaan gehaald. Duitse reddingswerkers zijn uren met de operatie bezig geweest.

Ruim vijf dagen na de verwoestende bevingen zijn het beelden die we waarschijnlijk niet heel vaak meer gaan zien: opgeluchte en emotionele reddingswerkers, die elkaar op de schouder slaan na een succesvolle actie:

Duits reddingsteam haalt vrouw na 104 uur onder puin vandaan: 'Dit is echt een wonder'

Staatsmedia: Damascus staat humanitaire hulp toe in oppositiegebied

De Syrische staatsmedia melden dat president Assad de levering van humanitaire hulp heeft goedgekeurd aan gebied dat in handen is van opstandelingen. De hulp zou geleverd worden door de Verenigde Naties en de Syrische Rode Halve Maan.

In Syrië woedt al sinds 2011 een burgeroorlog. Het regime van president Assad vecht met hulp van Iran en Rusland tegen verschillende oppositiegroepen, die ook hulp uit het buitenland krijgen. De aardbevingen van begin deze week veroorzaakten in Syrië in zowel regerings- als in oppositiegebied schade.

Lot van twee Nederlanders in aardbevingsgebied Turkije nog onbekend

Van zes personen die als vermist waren opgegeven na de aardbevingen in Turkije, is van drie de dood gemeld door familie. Een andere vermiste persoon is door familie levend gevonden, maar nog niet bevrijd van onder het puin.

Dat betekent dat het aantal vermiste Nederlanders op twee staat, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Premier Rutte: overleg met Turkije over openen grensovergangen Syrië

Premier Rutte zegt dat er overleg wordt gevoerd met Turkije om tijdelijk meer grensovergangen naar Syrië te openen. Er is op dit moment maar één doorgang in de grens tussen de twee landen en dat bemoeilijkt het leveren van hulpgoederen aan Syrië.

Ook Nederland heeft hier contact over met Turkije, zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. "We proberen onze rol te spelen. We hebben uitstekende relaties met de regering van president Erdogan en we proberen daar natuurlijk gebruik van te maken."

Syrië is net als Turkije zwaar getroffen door de aardbevingen, maar terwijl de internationale hulp in Turkije snel op gang kwam is dat in Syrië niet het geval. Gisteren zijn voor het eerst zes vrachtwagens met hulpgoederen de Turkse grens gepasseerd.

Lees hier meer over de complexiteit van de aardbevingshulp aan Syrië:

Nederlanders halen 8-jarige Ibrahim levend onder het puin vandaan

Samen met een Turkse hulpverlener is het Nederlandse USAR-reddingsteam erin geslaagd om een jongetje van acht jaar te redden. De jongen is aanspreekbaar en met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De afgelopen dagen redde het team al elf mensen.

"We hebben heel bijzonder nieuws. 106 uur na de start van onze operatie hebben we Ibrahim levend onder het puin vandaan gehaald. Dit geeft ons weer energie om verder te gaan met onze inzet," zegt een woordvoerder vanuit Turkije.

Witte Helmen hekelen gebrek aan VN-hulp

De Syrische hulporganisatie Witte Helmen is boos over het uitblijven van steun van de Verenigde Naties in het door opstandelingen beheerste rampgebied. Gisteren kwamen voor het eerst sinds de aardbeving zes vrachtwagens met hulpgoederen aan, maar dat was een konvooi met 'reguliere' hulp. Het was al eerder op pad gegaan, maar liep vertraging op door de aardbeving.

Volgens de Witte Helmen is de reactie van de VN op de verwoestingen "rampzalig" en moet de VN excuses aanbieden aan de Syrische bevolking.

De VN heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Wel is het zo dat de aanvoer van hulp over de Turkse grens de afgelopen dagen noodgedwongen stillag vanwege beschadigingen aan de enige grensovergang. Pas gisteren kon de grensovergang weer open.

Vanochtend maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekend dat opnieuw veertien vrachtwagens de Turks-Syrische grens zijn overgestoken, op weg naar het rampgebied. Er zitten onder meer tenten en dekens in het transport.

Een woordvoerder van de IOM wil tegen persbureau Reuters niet zeggen of ook dit konvooi 'reguliere' hulp betreft, die al eerder was ingepland. "Het gaat er nu vooral om dat broodnodige humanitaire hulp wordt geleverd aan mensen die ontheemd zijn geraakt."

Na 107 uur nog Turkse families uit puin gered

Na 107 uur hebben reddingwerkers nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald, melden Turkse media. In de plaats Iskenderun in de provincie Hatay werd een stel gered. De reddingswerkers juichten en klapten terwijl ze de vrouw op een brancard naar de ambulance droegen. De vrouw zwaaide naar reddingswerkers, zoals te zien was op CNN Türk.

Ook werden een 7-jarige jongen en zijn 21-jarige broer na 107 uur gered in Hatay. Een paar uur eerder haalden reddingswerkers nog ouders met hun kinderen van 15 en 24 jaar uit het puin in Iskenderun. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

NOS-journalist in rampgebied: 'Sommige beelden laten je niet meer los'

Een team van de NOS doet onder zware omstandigheden in Turkije verslag van de aardbevingsramp. Sommige beelden laten je niet meer los, vertelt buitenlandredacteur Gulsah Ercetin. Haar familie woont in het rampgebied. Zij hebben geluk gehad, maar ze weten ook niet waar en hoe ze de komende tijd kunnen wonen. Je kunt de podcast hier beluisteren.

Turkse database voor omgekomen personen beschikbaar voor familie

Mensen die op zoek zijn naar informatie over naasten die zijn omgekomen, kunnen daarvoor terecht bij een speciale database van de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ouders en kinderen kunnen via het digitale gezondheidsportaal van de Turkse overheid controleren of een gezinslid voorkomt in de database van AFAD. Alleen ouders en kinderen van een vermist persoon kunnen informatie inwinnen op basis van hun nationale identificatienummer, schrijft het ministerie. Broers, zussen en andere familieleden hebben geen toegang.

Ook het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR raadt mensen aan contact te leggen met AFAD als het gaat om vermiste familieleden of vrienden. Het team krijgt veel wanhopige berichten over mogelijke locaties van slachtoffers, maar hebben niet de capaciteit om die na te gaan.

Erdogan: hulp kwam niet snel genoeg op gang

De hulp van de Turkse autoriteiten na de aardbeving kwam niet snel genoeg op gang, geeft de Turkse president Erdogan toe. Omdat er "zo veel gebouwen beschadigd" waren, duurde het langer voor hulpdiensten in actie kwamen dan de overheid had gewild.

De president is vandaag op bezoek in de zwaar getroffen provincie Adiyaman. De afgelopen dagen kwam er kritiek op de overheid omdat veel mensen lang op hulpdiensten moesten wachten. Op sommige plekken duurde dat meerdere dagen of kwam er helemaal geen hulp.

Erdogan voegde eraan toe dat het dodental weer opgelopen is. Het totale aantal van Turkije en Syrië komt nu op ruim 22.000 doden.

Jongen na bijna vijf dagen gered: 'Dronk m'n eigen urine'

De 17-jarige jongen werd gisteren na bijna vijf dagen onder het puin vandaan gehaald in Gaziantep. Hij wist het te overleven door zijn eigen urine te drinken. "In mijn eentje heb ik gewacht op jullie komst", zegt hij na zijn redding.

17-jarige na bijna 5 dagen gered onder puin: 'Dronk m'n eigen urine'

Meer hulp naar Noord-Syrië, grens mogelijk open

Inmiddels zijn veertien vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgestoken van Turkije naar Syrië, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In het transport zitten elektrische kachels, tenten, dekens en levensmiddelen om de getroffen mensen te ondersteunen.

De grens rondom het rebellengebied zit dicht: alleen vanuit Turkije is er een grensovergang. Gisteren kwam daar een eerste hulpkonvooi aan met zes vrachtwagens. Dat reguliere hulpkonvooi was al gepland voor de aardbeving.

Turkije overweegt om de grens naar Syrisch regeringsgebied te openen. Het land heeft al jaren geen diplomatieke banden meer met het regime van Assad. Ook komt er mogelijk een extra grensovergang vanuit Turkije naar oppositiegebied. Daar wonen zo'n twee miljoen vluchtelingen, die door de oorlog ontheemd zijn geraakt.

Ook huisdieren door reddingswerkers uit het puin gehaald

Naast duizenden mensen zijn ook honden en katten in veiligheid gebracht door reddingswerkers. Op beelden is te zien hoe huisdieren worden gered van onder ingestorte gebouwen.

  • AFP
    Hond Pamuk werd drie dagen na de aardbeving uit het puin gehaald in Hatay
  • Reuters
    Een kat werd twee dagen na de beving uit een ingestort huis gehaald in Hatay
  • SIPA USA
    Een hond in Hatay krijgt water, twee dagen na de aardbeving

Assad brengt bezoek aan Aleppo, eerste optreden sinds aardbeving

De Syrische president Assad heeft samen met zijn vrouw een ziekenhuis in Aleppo bezocht. Het is zijn eerste publieke optreden sinds de aardbeving vier dagen geleden. De Syrische autoriteiten hebben foto's van het bezoek verspreid.

De hulp in Syrië komt maar moeizaam op gang. De eerste buitenlandse hulpteams zijn inmiddels wel aangekomen. Aleppo ligt in regeringsgebied, maar een groot deel van het rampgebied valt onder controle van rebellen. Assad laat geen hulpgoederen toe naar dat gebied.

Het is het tweede bezoek aan Aleppo van de president sinds het begin van de burgeroorlog, die twaalf jaar geleden begon. Jarenlang voerde Assad met de Syrische en Russische luchtmacht zware bombardementen uit op zijn eigen bevolking in Aleppo, waardoor grote delen van de stad nog in puin liggen en duizenden gebouwen al beschadigd waren. Daar kwam de aardbeving nu nog bovenop. In Syrië zijn volgens de meest recente tellingen bijna 3500 mensen omgekomen.

Syrische president Assad en zijn vrouw bezoeken ziekenhuis in Aleppo

PKK kondigt wapenstilstand aan, focus op reddingsacties

De Koerdische militante beweging PKK kondigt een wapenstilstand aan in Turkije. "We roepen al onze troepen op om militaire acties in Turkije te stoppen", zegt de groepering tegen het ANF, een persbureau waarmee de PKK nauwe banden heeft.

De PKK zegt dat alle focus nu moet liggen op het redden van mensen uit het puin. Als de duizenden getroffenen "niet zo snel mogelijk uit het puin worden gered, kunnen ze door de kou overlijden", zegt de groepering. "Iedereen zou zich moeten mobiliseren om onze mensen te redden." Het staakt het vuren blijft staan "totdat de pijn van onze mensen is verlicht".

De Koerdische beweging strijdt al decennialang voor meer rechten voor Koerden in de regio. Door Turkije en westerse landen is de PKK aangemerkt als terreurorganisatie.

Nog steeds geen hulp: 'Haal zelf maar je dierbare onder het puin vandaan'

In de Turkse stad Adiyaman komt de noodhulp maar moeilijk op gang, zeggen inwoners. Deze vrouwen hebben nog niemand van de overheid gezien en zijn aan hun lot overgelaten.

Nog steeds geen hulp: 'Haal zelf maar je dierbare onder het puin vandaan'

Turkse dreumes en haar familie na 96 uur uit het puin gered

Een dreumes van anderhalf jaar oud is na 96 uur uit het puin gered in de Turkse provincie Hatay. Het meisje Sela is samen met haar moeder, vader, broer en oom gered. Na de reddingsactie hebben ze medische hulp gekregen, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

Ook is er in de zwaar getroffen provincie na 101 uur nog een 30-jarige man uit het puin gered. De kans dat reddingswerkers nog overlevenden vinden, wordt steeds kleiner. De meeste mensen kunnen na zo'n drie dagen zonder water niet overleven. De vijfde dag na de aardbeving is nu aangebroken.

Nederlandse vlucht met hulpverleners naar Gaziantep

Een groep van 162 hulpverleners is vanochtend vanaf Schiphol naar Gaziantep in Turkije vertrokken. Aan boord zitten onder anderen artsen, verpleegkundigen en bouwvakkers die zich hebben aangesloten bij een initiatief van een transportbedrijf uit Vijfhuizen. Ook zijn er journalisten aan boord.

De bouwvakkers zullen helpen met het redden van mensen onder het puin, en een bijdrage leveren aan opruimwerkzaamheden. De groep gaat met een speciale vlucht met ook hulpgoederen aan boord, die wordt uitgevoerd door Corendon. Het bedrijf, dat Turkse wortels heeft, voert de vluchten gratis uit en vloog maandag al de eerste groep reddingswerkers naar Turkije.

Hoe begraaf je duizenden aardbevingsdoden, mét rituelen en respect?

Er zijn in Turkije en Syrië zoveel slachtoffers dat ze niet allemaal een eigen graf kunnen krijgen. Toch proberen mensen de doden de aandacht te geven die ze verdienen met de, meestal islamitische, rituelen die daarbij horen.

Hoe begraaf je duizenden aardbevingsdoden, mét rituelen en respect?

Nederlands reddingsteam zoekt verder

Het Nederlandse USAR-team is vanochtend weer gestart met de zoektocht naar overlevenden in het rampgebied in Turkije. De kans dat er nog mensen in leven zijn neemt af, maar we gaan kijken of we nog iemand kunnen vinden en bereiken, meldt USAR. De medewerkers zoeken in vier groepen. Tot nu toe heeft USAR de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden mee.

Turkse jongen gered na ruim 93 uur

In de Turkse stad Gaziantep werd na ruim 93 uur een 17-jarige jongen levend uit het puin gehaald, meldt Hürriyet. Op de website van de krant werd de afgelopen dagen onophoudelijk bericht over gevonden overlevenden, maar deze nacht is het aantal berichten klein.

De kans dat nog overlevenden worden gevonden daalt snel. Niet alleen is het koud in het gebied, ook is de tijd dat de meeste mensen zonder water kunnen (zo'n drie dagen) inmiddels ruim verstreken. De mensen die nu nog gered worden, zijn mogelijk mensen die al wel door reddingswerkers waren gevonden en eten en drinken hebben gekregen, maar nog niet uitgegraven konden worden.

Moskeeën dragen vrijdaggebed op aan slachtoffers aardbevingen

Preken van zo'n 148 moskeeën door heel Nederland zullen vrijdag in het teken staan van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Ook wordt er een begrafenisgebed gehouden voor de slachtoffers die overleden zijn bij de ramp.

Ook katholieke kerken door het hele land luiden als teken van solidariteit de klokken. Dit doen zij om 13.00 uur, wanneer ook het middaggebed in de moskeeën begint.

De moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN) zullen ook oproepen om geld te doneren voor noodhulp en wederopbouw. De ISN begon afgelopen maandag, op de dag van de aardbeving, een inzamelingsactie. Daar is tot nu toe al meer dan 2,8 miljoen euro voor opgehaald.

Dodental stijgt tot boven 21.000

Het dodental van de aardbevingen is gestegen tot ruim 21.000. Vicepresident Oktay meldt dat 17.674 mensen in Turkije om het leven kwamen en 72.879 mensen gewond raakten.

Over Syrië zijn geen nieuwe cijfers bekendgemaakt. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten schat dat in totaal ten minste 3480 mensen in Syrië zijn omgekomen: 1570 in gebieden waar de overheid de macht heeft en 1910 in delen van het land die onder controle staan van rebellen.

Koning Willem-Alexander spreekt steun uit voor slachtoffers aardbeving

Koning Willem-Alexander stond tijdens zijn laatste dag van het bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk stil bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. In het afsluitende gesprek met de pers noemde hij het "een verschrikkelijk drama".

De koning sprak ook namens koningin Máxima en dochter Amalia. "Onze gedachtes zijn bij de families van de slachtoffers, nabestaanden en gewonden die verschrikkelijk lijden", zei hij. "Maar ook bij families van Turken en Syriërs hier in Nederland."

Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor Nederlandse hulpverleners ter plaatse. "Ons USAR-team werkt dag en nacht keihard om mensen levend onder het puin vandaan te halen. Die zetten alles in onder de moeilijkste omstandigheden."

Op sociale media had de koning al eerder zijn steun uitgesproken:

Nederlands reddingsteam gaat rond 04.00 uur verder

Het Nederlandse reddingsteam USAR is inmiddels ruim twee dagen aanwezig in het rampgebied in de Turkse provincie Hatay. Rond 04.00 uur Nederlandse tijd verwacht het team weer door te gaan met het zoeken naar overlevenden.

Het team zoekt met 65 personen en acht reddingshonden naar overlevenden, maar de kans dat die worden gevonden wordt steeds kleiner. "Steeds vaker kunnen we familieleden alleen maar de zekerheid bieden dat er zich geen levende personen meer onder het puin bevinden", stelt de organisatie.

Ook na 90 uur nog overlevenden uit puin gehaald

Ruim 90 uur na de aardbevingen worden nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Zo bericht de Turkse krant Hürriyet over een 10-jarig meisje dat even na middernacht (Turkse tijd) in de provincie Hatay werd gered.

Ze bevond zich onder het puin van een appartementencomplex van zeven verdiepingen. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt omdat haar arm klem zat onder een betonblok. Haar arm is geamputeerd bij een operatie die onder het puin werd uitgevoerd. Ze is naar een ziekenhuis vervoerd.

In de stad Kahramanmaras werden een 65-jarige vrouw en haar dochter na 92 uur bevrijd, meldt Habertürk.

De Turks krant Hürriyet deelt een foto van het 10-jarige meisje:

Wereldbank stelt 1,8 miljard dollar beschikbaar voor wederopbouw

De Wereldbank stelt bijna 1,8 miljard dollar beschikbaar (ruim 1,6 miljard euro) voor hulp aan Turkije. Het geld is bedoeld voor het herstel en de wederopbouw van het aardbevingsgebied. Het instituut is momenteel bezig de schade in kaart te brengen, om te bepalen waar de hulp als eerste nodig is.

Bijna de helft van het geld van de Wereldbank komt uit twee bestaande hulpprojecten in Turkije. Dat bedrag gaat onder meer naar het herstel van wegen en andere infrastructuur.

Vierde nacht na aardbevingen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de nasleep van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Al het nieuws van donderdag lees je hier terug.