AFP
NOS Nieuws

Brazilië rouwt, maandag en dinsdag groot afscheid van Pelé

De overleden Braziliaanse voetballegende Pelé wordt dinsdag bijgezet in Santos, de stad bij São Paulo waar hij bijna zijn hele carrière speelde. Daar is maandag en dinsdag ook een publiek afscheid.

Volgens het officiële programma, dat is gedeeld door Pelé's vroegere club Santos FC, wordt de kist met het lichaam van Pelé maandag bij zonsopgang van São Paulo overgebracht naar Santos. Dat is een rit van zo'n 80 kilometer.

De kist komt te staan op de middenstip van het stadion Urbano Caldeira, de thuisbasis van Santos FC. Het publiek heeft 24 uur de tijd om daar afscheid te nemen van hun held: van maandag 10.00 uur tot dinsdag 10.00 uur.

Na de wake in het stadion volgt een processie door Santos. Die gaat onder meer langs het huis van Pelé's moeder, de 100-jarige Celeste. Later op dinsdag volgt de bijzetting in kleine kring in een gebouw met mausolea en urnenwanden.

Bij het ziekenhuis verzamelden zich gisteravond al rouwende fans:

De dood van Pelé zorgt voor verdriet, maar ook trots bij Brazilianen

Pelé overleed gisteren op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij wordt door velen beschouwd als de beste voetballer ooit. Zijn profcarrière duurde van 1956 tot 1977; achttien jaar daarvan speelde hij bij Santos FC.

Pelé werd met Brazilië drie keer wereldkampioen: in 1958, 1962 en 1970. Hij is topschutter aller tijden van de nationale ploeg.

De carrière van Pelé in beeld:

Drie WK-titels en Braziliaans topschutter: de carrière van Pelé

De Braziliaanse regering heeft na het overlijden van Pelé drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Vertrekkend president Jair Bolsonaro roemde Pelé als man die Brazilië in de hele wereld beroemd maakte en voetbal verhief tot een kunstvorm.

Bij het publieke afscheid van Pelé is Bolsonaro geen president meer; zondag draagt hij de macht over aan Luiz Inácio Lula da Silva. Ook die heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van de volksheld en herinnerde in tweets aan wedstrijden van Pelé waar hij als jongere zelf bij was.

Op tal van plaatsen werd Pelé de afgelopen avond al geëerd. Zo werd het Christus de Verlosser-beeld in Rio de Janeiro verlicht in de kleuren van de Braziliaanse vlag en werd de beeltenis van Pelé geprojecteerd op gebouwen in onder meer São Paulo.

 • AFP
  De spelers van Atlético Madrid en Elche staan stil bij de dood van Pelé
 • Reuters
 • Reuters
 • AFP
  Santos-fans troosten elkaar na het overlijden van Pelé
 • EPA
  Het Christus de Verlosser-beeld in Rio de Janeiro is verlicht in de kleuren van de Braziliaanse vlag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl