minister Kaag bij het Catshuis
NOS Nieuws

Kabinet nog steeds van plan om maandag excuses te maken voor slavernij

Het kabinet is nog steeds van plan om komende maandag, 19 december, excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Ook het gesprek dat vicepremier Kaag vanmiddag had met verschillende organisaties van belanghebbenden heeft daar niets aan veranderd, zeggen Haagse bronnen.

Veel aanwezigen bij het gesprek op het Catshuis zeiden na afloop ook dat het kabinet zijn voornemen vooralsnog doorzet. Ze zijn daar teleurgesteld over, omdat ze het een overhaast besluit vinden waar de nazaten van tot slaaf gemaakten niet bij betrokken zijn geweest.

Ze vinden 1 juli volgend jaar de enig juiste datum. Dan is het 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. "Het is een heilige dag. Je gaat 4 en 5 mei toch ook niet verplaatsen naar augustus?", zei Hannah Belliot, oud-wethouder van Amsterdam.

Ze heeft namens een aantal organisaties een rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat de excuses op 19 december komen. Na het gesprek op het Catshuis zei ze dat die rechtszaak aanstaande donderdag gewoon doorgaat.

'Waarom ineens zo'n haast?'

Radiomaker Glenn Codfried zei na afloop dat hij nog steeds weinig vertrouwen heeft in de manier waarop het Nederlandse kabinet de excuses wil aanbieden. "We hebben er 160 jaar op moeten wachten. Waarom nu ineens zo'n grote haast?"

Volgens Codfried wil het kabinet vooral aan de datum van 19 december vasthouden omdat bij langer wachten het draagvlak voor het maken van excuses onder de Nederlandse bevolking kan zijn verdwenen. Dat vindt hij een onzin-argument: "We laten ons niet leiden door angst."

Kaag: waardevolle gesprekken

Vicepremier Kaag noemde de gesprekken van vandaag "heel intensief en waardevol". Ze gingen volgens haar onder meer over de plaats van de slavernij in het onderwijs en de bestrijding van racisme in het heden en de toekomst. Ze verving premier Rutte, die donderdag al een gelijksoortige sessie in het Catshuis leidde, maar vandaag verhinderd was.

Over 19 december zei Kaag alleen dat premier Rutte dan namens het kabinet een reactie zal geven op het rapport van de Dialooggroep Slavernijverleden. Die adviseerde het kabinet om excuses te maken. Net als Rutte zei Kaag dat het een "betekenisvol moment" zal worden. "We hopen dat dat ook zo zal worden ontvangen en zal worden gezien."

Donderdag naar Paramaribo

Op de vraag of Rutte dan daadwerkelijk excuses zal uitspreken, antwoordde Kaag niet. Wat er precies gebeurt, zal blijken op 19 december, maakte ze duidelijk. Het definitieve besluit daarover wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

Zelf gaat Kaag donderdag naar Paramaribo om met de Surinaamse regering en organisaties daar overleg te voeren over de voorgenomen excuses. Dat bezoek is op het laatste moment ingepland, volgens ingewijden in een poging de plooien glad te strijken.

Advertentie via Ster.nl