In het kort
Slavernijverleden
Het kabinet heeft excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. De aanloop naar de excuses leidde tot kritiek, vooral uit Suriname. Zowel de datum als de manier waarop het kabinet de excuses wilde maken, was een punt van discussie.
Meer artikelen
Hoe het kabinet toch nog sorry zei voor het slavernijverleden
Maandag 19 december 2022 gaat de geschiedenisboeken in als de dag van de excuses voor het slavernijverleden. Nieuwsuur legt uit waar Nederland precies excuses voor aanbiedt. En waarom was ‘sorry’ lange tijd zo’n moeilijk woord voor het kabinet?
In vier talen maakte Rutte excuses voor slavernij, lees hier de belangrijkste punten
De premier hield vandaag zijn langverwachte toespraak bij het Nationaal Archief in Den Haag.
Kritische maar positieve reacties in Suriname op speech Rutte
In Paramaribo hebben veel Surinamers meegeluisterd naar de speech en de excuses van premier Rutte. De eerste reacties zijn positief maar kritisch.
Toespraak Rutte was 'indrukwekkend' met 'de juiste woorden'
Premier Rutte heeft namens de Nederlandse staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Dat deed hij tijdens een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag. Bekijk hier de eerste reacties van de genodigden die bij Ruttes speech waren.
Bekijk hier de hele toespraak van premier Rutte over het slavernijverleden
Premier Rutte heeft namens de Nederlandse staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Bekijk hier zijn hele toespraak.