Een protest voor de vrijlating van Alaa Abdel Fattah
NOS Nieuws

Opgesloten activist Abdel Fattah weigert nu ook water bij start klimaattop Egypte

De Brits-Egyptische mensenrechtenactivist Alaa Abdel Fattah heeft besloten naast zijn hongerstaking ook geen water meer te drinken. Daarmee wil de in Egypte gevangengenomen Abdel Fattah zijn vrijlating en die van anderen afdwingen.

Abdel Fattah werd eind vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De formele aanklacht tegen hem luidt het verspreiden van desinformatie, nadat hij op sociale media een post had gedeeld over martelingen.

De 40-jarige activist en blogger is al jaren een uitgesproken criticus van de Egyptische regering. Nu de klimaattop in Sharm-el-Sheikh van start is gegaan, hoopt Abdel Fattah dat de internationale aandacht voor de top zijn redding wordt.

Zus naar klimaattop

Inmiddels is Abdel Fattah al ruim zeven maanden in hongerstaking, waarbij hij al die tijd nog geen 100 kilocalorieën per dag at. Vorige week dinsdag besloot hij zelfs dat niet meer te nemen, en gisteren stopte hij volgens zijn familie ook met drinken.

Zijn zus Sanaa Seif, die ook activist is, is inmiddels onderweg naar de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Ze heeft een accreditatie, maar vraagt zich af of ze zal worden toegelaten.

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak, die gisteren aankwam in de Egyptische badplaats, heeft beloofd zich in te spannen voor de zaak van Abdel Fattah en bij de Egyptische overheid aan te dringen op zijn vrijlating.

Schaduw over klimaattop

Op de jaarlijkse klimaattop komen vertegenwoordigers van bijna 200 landen de komende twee weken bijeen over hoe de opwarming van de aarde kan worden afgeremd. Maar volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hangt er een schaduw over de top. In de aanloop zouden honderden mensen zijn gearresteerd. Het zou gaan om mensen die de top willen aangrijpen om te demonstreren tegen het autoritaire regime in Egypte.

"Wereldleiders mogen zich niet laten verleiden door de campagne van de Egyptische overheid voor de klimaattop. Buiten die prachtige hotels worden nog steeds activisten, journalisten, demonstranten en leden van politieke oppositie onterecht vastgehouden", stelt Amnesty in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl