De wachtrij strekt zich uit tot aan de Tower Bridge
NOS NieuwsAangepast

Wachttijd om afscheid te nemen van koningin Elizabeth loopt op

In Londen wordt het steeds drukker bij Westminster Hall, de plek waar de overleden koningin Elizabeth ligt opgebaard. De wachtrij strekt zich nu uit over een lengte van 5,5 kilometer, van Westminster tot de Tower Bridge.

Mensen worden gewaarschuwd dat ze mogelijk de hele nacht moeten wachten als ze nu nog aansluiten, met weinig mogelijkheden om te zitten of rusten, omdat de rij aldoor verschuift. Westminster Hall is tot maandagochtend vroeg 24 uur per etmaal geopend.

Velen staan een moment stil en buigen hun hoofd als ze de kist passeren, sommigen huilen. "Het was een zeer emotionele ervaring", zegt Rita Byford uit Londen tegen persbureau AP.

"Het was bijna surrealistisch. We hebben iets van zes of zeven uur gewacht, en het was zo snel voorbij. Maar binnen was het heel bijzonder. Het was heel rustig en je kon niet anders dan emotioneel worden. We hebben allemaal een bijzondere band met haar. Het is alsof we onze grootmoeder zijn verloren. Ze is deel van onze identiteit."

Mensen vertellen waarom ze al midden in de nacht in de rij gingen staan:

'Een koningin op de troon, dat gaan wij niet meer meemaken'

De kist staat op een met purperen doek bedekt platform, de katafalk. Op de kist is de koninklijke standaard gedrapeerd en daarbovenop ligt de keizerskroon die Elizabeth droeg bij haar kroning in 1953, naast een bloemenkrans.

"Ik kreeg een brok in mijn keel", bekent de 72-jarige Kenneth Taylor uit Reading, die samen met een buurman de vorige nacht in een tent heeft doorgebracht om er zeker van te zijn dat hij afscheid kon nemen. "We zijn een bijzonder mens verloren. Ze heeft dit land zo standvastig en onwankelbaar gediend. Ze was wat ik de koningin der koninginnen zou willen noemen."

De erewacht is in handen van vier leden van de Coldstream Guards, de mannen met de karakteristieke zwarte helmen van berenbont die met gebogen hoofd bij de vier hoeken van de kist staan. Ook staan er 'Beefeaters,' de wachters die normaal gesproken posten bij de Tower of London.

Aan het eind van de avond viel een van de wachters flauw. De man wiebelde kort en viel vervolgens voorover op de stenen vloer. Hoewel hulpverleners die met een brancard toesnelden niet nodig waren, werd hij even later toch weggevoerd voor controle. Het is onduidelijk of hij verwondingen heeft opgelopen door zijn val.

De BBC legt na de val de livestream van het afscheid kort stil:

Wacht bij baar Elizabeth valt op zijn gezicht

"Heel emotioneel. Prachtig. Vredig. De kroon glinsterde. De koningin is mijn rolmodel en ze maakte ons trots. Het is een voorrecht om hierlangs te mogen lopen", vat Sarah Richards uit Lancashire samen.

Het publiek kan nog tot maandagochtend vroeg afscheid nemen van Elizabeth. Naar verwachting zullen al met al zo'n 750.000 mensen van de gelegenheid gebruik maken.

Maandag krijgt de koningin een staatsbegrafenis. Het wordt een grootse ceremonie in aanwezigheid van tal van wereldleiders, waardoor een ongekende beveiligingsoperatie nodig is. Uiteindelijk wordt de overleden monarch bijgezet in de St. George's Chapel in Windsor.

Advertentie via Ster.nl