NOS NieuwsAangepast

Lichaam koningin Elizabeth overgebracht van Buckingham Palace naar Westminster

In Londen is het lichaam van koningin Elizabeth onder grote belangstelling overgebracht van Buckingham Palace naar Westminster Hall, waar het publiek de komende dagen afscheid van haar kan nemen. Langs de route stonden honderdduizenden mensen.

De kist met daarop de kroon die Elizabeth droeg bij de kroningsplechtigheid in 1953 was geplaatst op een affuit, het onderstel van een kanon, die werd voortgetrokken door paarden. Erachter liepen de kinderen van de koningin: koning Charles, prinses Anne en de prinsen Andrew en Edward.

Terugkijken: de Queen naar Westminster Hall, duizenden langs de route

Ook haar kleinkinderen William en Harry liepen mee in de processie, die werden begeleid door leden van de Coldstream Guards, met hun karakteristieke rode uniformen en mutsen van zwart berenbont. Koningin-gemalin Camilla en de echtgenotes van William en Harry, Catherine en Meghan, gingen per auto naar Westminster Hall.

Saluutschot

Bij het vertrek uit Buckingham Palace luidden de klokken van de Big Ben en werd een saluutschot afgevuurd. Na aankomst in Westminster Hall was er een dienst onder leiding van de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.

Van de naaste familie van Elizabeth liepen alleen Harry en Meghan hand in hand: het protocol staat niet toe dat de royals dat bij dergelijke plechtigheden doen, maar Harry en Meghan mogen het wel omdat ze afstand hebben gedaan van hun plek in het koningshuis.

De route ging van Buckingham Palace via The Mall naar Westminster:

NOS

Naar verwachting zullen zo'n 750.000 mensen afscheid willen nemen van Elizabeth. Zij kunnen vanaf vanmiddag 18.00 uur tot maandagochtend 06.30 uur Nederlandse tijd onafgebroken terecht in de 900 jaar oude Westminster Hall, 24 uur per etmaal.

De eerste gegadigden zaten er vannacht al om zeker te zijn van een plek:

Mensen staan nacht in regen voor afscheid van Queen: 'Het is elke minuut waard

Belangstellenden worden gewaarschuwd dat ze rekening moeten houden met wachttijden tot dertig uur in een kilometerslange rij langs de Theems. Ze krijgen een polsbandje met daarop een nummer, zodat ze ook naar het toilet kunnen of een versnapering kunnen halen. Ruim 1000 politiemensen, handhavers en vrijwilligers zien erop toe dat het wachten ordelijk verloopt.

Omdat er zoveel mensen op afkomen is de beveiliging streng. Iedereen die naar binnen wil wordt gecontroleerd en mensen mogen niet stil blijven staan bij de kist. De BBC heeft een camera bij de kist geplaatst, zodat mensen die niet naar Londen komen toch kunnen meekijken.

Maandag krijgt Elizabeth een staatsbegrafenis, waarna haar lichaam wordt bijgezet in St. George's Chapel in Windsor, waar vorig jaar ook haar man Philip zijn laatste rustplaats kreeg.

 • Reuters
  Koning Charles met zijn zus, prinses Anne en zijn zonen William en Harry
 • AFP
  Koning Charles, prinses Anne en prins Andrew met daarachter Charles' zoons William en Harry
 • AFP
  Koning Charles en zijn zoon Harry
 • AFP
  William en Harry liepen naast elkaar achter de kist
 • Reuters
  Harry en Meghan mogen hand in hand lopen omdat ze afstand hebben gedaan van hun plek in het koningshuis

Advertentie via Ster.nl