AFP
NOS NieuwsAangepast

Londen bereidt zich voor op afscheid van koningin Elizabeth

In Londen hebben zich al duizenden mensen op straat verzameld om vanmiddag getuige te zijn van het laatste vertrek van de overleden koningin Elizabeth uit Buckingham Palace. Haar lichaam wordt vervoerd per affuit, het onderstel van een kanon, waar de kist op gelegd wordt. Die wordt naar Westminster Hall gebracht, waar Elizabeth de komende vier dagen wordt opgebaard.

Mensen hebben al hun plek ingenomen achter dranghekken langs The Mall, de laan voor het paleis waarlangs de affuit straks zal rijden richting Westminster, het complex van gebouwen aan de Theems waar ook het Britse parlement is gevestigd. Velen hebben klapstoelen meegenomen en een paraplu in de aanslag - het is in Londen zwaarbewolkt.

De koets vertrekt om 15.22 uur Nederlandse tijd uit Buckingham Palace. Vooraan in de processie lopen koning Charles, zijn zuster prinses Anne en zijn broers Andrew en Edward mee.

Ook Charles' zonen William en Harry zijn erbij: ze zullen naar verwachting naast elkaar achter de koets lopen, waarmee ze voor de tweede keer sinds het overlijden van hun grootmoeder gezamenlijk in het openbaar verschijnen. Tussen de broers was sinds het vertrek van Harry en zijn vrouw Meghan naar de VS verwijdering ontstaan, maar afgelopen weekend hadden ze in Windsor samen met hun echtgenotes een ontmoeting met het publiek.

Catherine, Williams vrouw, en Meghan lopen vanmiddag overigens niet mee met de processie: zijn gaan per auto, net als koningin-gemalin Camilla.

NOS

In Westminster Hall kunnen mensen de komende dagen 24 uur per etmaal afscheid nemen van de koningin. De meeste Britten hebben nooit een ander staatshoofd gekend dan Elizabeth en de verwachting is dat vele tienduizenden het ervoor overhebben om uren in de rij te staan.

Dat gebeurde de afgelopen dagen ook al in Edinburgh in Schotland, waar Elizabeth 24 uur lang lag opgebaard in de St. Giles kathedraal. Daar hebben naar schatting 33.000 mensen langs de kist gelopen.

Wachttijden van dertig uur

In verband met de verwachte drukte en de lange wachttijden, die kunnen oplopen tot dertig uur, gelden er in Londen strenge veiligheidsmaatregelen. Mensen die Westminster Hall binnengaan worden door beveiligers gecontroleerd en ze mogen alleen een kleine tas bij zich hebben. Wie de kist passeert, mag niet stilstaan.

Er zijn toiletten en waterpunten geplaatst langs de Theems, waar belangstellenden hun beurt moeten afwachten. In het beroemde theater Shakespeare's Globe kunnen mensen terecht voor snacks of om even rust te nemen.

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft zestien vluchten van en naar het Londense vliegveld Heathrow geannuleerd zodat er tijdens het vervoer van koningin Elizabeth geen geluidsoverlast is. Ook maandag, de dag van de staatsbegrafenis, zullen er vluchten worden gecanceld.

  • EPA
    Met veegwagens wordt de route nog een laatste keer schoongemaakt
  • EPA
    De politie controleert de route met hulp van speurhonden
  • AFP
    Koning Charles vertrekt uit zijn paleis Clarence House naar Buckingham Palace

Westminster Hall is vanaf 18.00 uur open voor het publiek en dat blijft zo tot maandagochtend vroeg. Die dag krijgt Elizabeth een staatsbegrafenis. De kist waarin haar lichaam ligt wordt op een platform, een zogenoemde katafalk, geplaatst. Op de gesloten kist ligt de kroon die ze in 1953 droeg bij haar kroning, samen met de koninklijke standaard, met de rijksappel en scepter.

De kist is volgens de traditie gemaakt van eikenhout dat afkomstig is van het landgoed bij Sandringham, het paleis waar de koningin vaak verbleef in vakanties.

Advertentie via Ster.nl