Queen Elizabeth
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd verdrietige reacties op overlijden koningin Elizabeth

Vanuit de hele wereld wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Ook het Nederlandse koningshuis en premier Rutte brachten kort na het overlijden een eerbetoon aan de monarch.

De nieuwe Britse koning Charles noemt de dood van zijn "geliefde moeder" Elizabeth een intens verdrietig moment voor hem en zijn familie. De deze week aangetreden premier Truss zegt dat het land "vreselijk aangeslagen" is door de dood van de koningin. "Door dik en dun gaf Elizabeth ons stabiliteit en kracht."

De Britse oud-premier John Major dankt haar voor haar toewijding aan het Britse volk en het Verenigd Koninkrijk. Oud-premier Tony Blair roemt haar als "de persoon die het land bijeen heeft gehouden".

Boris Johnson, die deze week aftrad als premier, twittert dat Elizabeth in ieders hart is opgenomen. "Ze was zo tijdloos en zo geweldig dat we geloofden - net als kinderen doen - dat ze maar door en door zou blijven gaan."

'Meer dan een monarch'

De Amerikaanse president Joe Biden noemt Elizabeth "meer dan een monarch", die de alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft verdiept.

Bidens voorganger Donald Trump laat weten dat zijn vrouw Melania en hijzelf "onze tijd met de koningin altijd zullen koesteren en haar vriendschap, grote wijsheid en geweldige gevoel voor humor nooit zullen vergeten."

Ook Barack en Michelle Obama zeggen goede herinneringen aan de koningin te hebben. "We werden keer op keer geraakt door haar warmte, de manier waarop ze mensen op hun gemak stelde en haar humor en charme."

Profielfoto aangepast

De Schotse premier Sturgeon spreekt van "een verdrietig moment voor het Verenigd Koninkrijk en de wereld." Verschillende politici, onder wie Labourleider Keir Starmer, hebben hun socialemediaprofielen aangepast, door hun foto te vervangen door een zwart vlak.

Ook uit de andere Commonwealth-landen waarvan Elizabeth het staatshoofd was, komen woorden van dank en rouw. De gouverneur-generaal van Canada, de vertegenwoordiger van de koningin, zegt dat alle Canadezen rouwen om de dood van de koningin. Premier Trudeau schrijft dat Elizabeth voor altijd een belangrijke rol in de nationale geschiedenis zal vervullen.

Hechte vriendschap

Het Nederlands koningspaar herdenkt de koningin als een "standvastige en wijze" vrouw. "Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de koninklijke familie en delen in hun verdriet. Intens dankbaar zijn wij voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo'n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd."

Namens het kabinet heeft premier Rutte "diepe gevoelens van medeleven" overgebracht aan de nieuwe Britse premier Liz Truss. Hij herinnert de koningin als "een baken van rust en stabiliteit, hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren".

De koning van Spanje condoleert de Britse koninklijke familie en zegt dat de koningin "ontzettend gemist zal worden".

"Ik bewaar de herinnering aan een vriendin van Frankrijk", schrijft de Franse president Macron op Twitter. "Ze was een hartenkoningin die haar land en haar eeuw heeft gemarkeerd." "Zij heeft geschiedenis geschreven", zegt de Duitse bondspresident Steinmeier.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, schrijft dat de Queen liet zien hoe "bestaande waarden in een moderne wereld" kunnen worden toegepast. De Oekraïense president Zelensky twittert: "Onze gedachten en gebeden zijn met jullie." De Russische president Poetin noemt het overlijden van Elizabeth een "onherstelbaar verlies".

"Ik ben diep bedroefd", laat paus Franciscus weten. Hij zegt haar "onophoudelijke dienstbaarheid" te bewonderen. De paus ontmoette de koningin voor het eerst in 2014 in het Vaticaan. Ze had een mandje met Britse delicatessen en een fles whisky bij zich.

Biljetten met beeltenis van Elizabeth

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk benadrukt dat de biljetten met de beeltenis van Elizabeth een wettig betaalmiddel blijven.

"Voor de meesten van ons is ze het enige staatshoofd dat we ooit hebben gekend, en ze zal worden herinnerd als inspirerend figuur voor ons land en het Gemenebest", zegt gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England in een verklaring.

Advertentie via Ster.nl