EPA
NOS Wielrennen

Wiebes hoopt na EK-goud 'eindelijk iets terug te doen' als ze ook naar WK mag

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in München

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in München

Witte kampioenstruien met de sterren van de Europese vlag erop, Lorena Wiebes had voor zondag al een kleine collectie van 'EK-titels' in haar kledingkast hangen. In 2017 finishte de wielrenster uit Mijdrecht tijdens de junioreneditie van de Europese kampioenschappen in Herning al als eerste. Twee jaar later, tijdens de Europese Spelen in Minsk, stond er ook al geen maat op de Nederlandse sprintster.

Die twee tricots verbleekten echter bij het exemplaar dat de 23-jarige renster zondagmiddag op de Odeonplatz in het centrum van München om de schouders kreeg gehangen. Haar winst tijdens de EK in Beieren mocht dan de kroniek van een aangekondigde overwinning zijn, de vreugde was er niet minder om.

Twee etappezeges in Tour

Wiebes, deze zomer in de Tour de France ook al goed voor twee etappezeges, rekende in de eindsprint met een half wiel verschil af met de Italiaanse Elisa Balsamo. De wereldkampioene schreeuwde die nederlaag van zich af met een luidkeels 'Porca Madonna'.

Wiebes op haar beurt koesterde het witte shirt met de sterren als een kostbaar kleinood. "Heel mooi dat je hier een heel jaar in mag rijden." De overwinning houdt wel in dat ze de eerste helft van het komende seizoen niet te bewonderen is in de kleuren van haar nieuwe ploeg, Team SD Worx. "Ik hoop dat ze daar ook tevreden zijn met deze trui."

Bekijk hieronder de winnende sprint van Lorena Wiebes

Wiebes rekent in spannende sprint om Europese titel af met Italiaanse Balsamo

Net als tijdens de Olympische Spelen van Tokio waren de acht Nederlandse vrouwen in München met een duidelijk strijdplan van start gegaan, vertelde Wiebes. Waar in Japan de ontsnapping van de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer jammerlijk over het hoofd werd gezien, bleef het in licht oranje gehulde octet ditmaal wel tot de laatste meter bij de les.

"We hebben laten zien dat we als team kunnen rijden", meende Wiebes. "Vooral daar ben ik heel erg trots op." De last op de schouders die ze als gedoodverfde favoriet vooraf voelde, was anders dan wanneer ze in het vertrouwde ravenzwarte tenue van Team DSM rijdt. "Er rijden hier zoveel klasbakken rond in deze ploeg. Dat maakt echt indruk."

Criterium

Precies een week eerder stond Wiebes in Nederland nog aan de start van een criterium. Daar hoorde ze net voor de start door de luidsprekers schallen dat collega-sprinter Fabio Jakobsen zich op exact dezelfde plek in de eindsprint de sterkste had getoond.

Wiebes reed haar rondjes om de kerk en keerde daarna zo snel mogelijk huiswaarts, vertelde ze. Daar keek ze de wedstrijd terug en zag hoe Jakobsen de mannenwedstrijd in zijn voordeel besliste.

"Dat was echt een duidelijk voorbeeld van hoe het moest", zei Wiebes. Er zat alleen één nadeel aan de zege van de Nederlandse sprinter. "Ineens waren alle ogen ook op mij gericht. We moesten het nu wel afmaken."

Bekijk hieronder het interview met Lorena Wiebes na haar zege bij de EK.

Wiebes na geslaagde sprint om Europese titel: 'Het was spannend'

Dat Wiebes daadwerkelijk won, was de kers op een toch al meer dan geslaagd seizoen dat misschien nog wel een leuk extraatje in petto heeft. Wellicht, zo klonk het voorzichtig, brengt die Europese titel haar volgende maand wel aan de andere kant van de wereld.

Niet dat ze zich als sprinter grote kansen toedicht tijdens de wereldkampioenschappen van eind september in het Australische Wollongong. "Het parcours daar is meer geschikt voor iemand als Marianne Vos."

Meer dan alleen sprinten

Wiebes wil de komende jaren kijken of ze meer in haar mars heeft dan alleen sprinten. Eigenlijk wil ze stap voor stap een complete renster worden, met focus op de sprint. "Wie weet kan ik op de WK daarvoor ervaring opdoen. Mogelijk kan ik daar eindelijk eens iets terugdoen voor de rest van de ploeg."

Want eigenlijk, zo zei ze, was het best wel spijtig dat haar zeven tijdelijke ploeggenoten met lege handen achterbleven. "Deze trui is loon naar werken voor het hele team. Het was leuk om deel uit te maken van deze ploeg. Jammer dat we straks weer concurrenten van elkaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl