NOS Sport

Van Rouwendaal had de hoge golven wel in gewild: 'Dan sta ik een puntje voor'

Van Rouwendaal baalt van uitstel: 'Wij zijn professionele zwemmers'

Het langebaanzwemmen bij de EK in Rome beleefde woensdag z'n laatste wedstrijddag. Toch lag er een dag later nog een Nederlandse topper in het Italiaanse 50-meterbad, zij het tegen wil en dank: Sharon van Rouwendaal had eigenlijk in de zee voor Lido di Ostia in actie moeten komen.

Harde wind en hoge golven dwarsboomden echter de titelstrijd in het open water. Te gevaarlijk, oordeelde de organisatie, die de wedstrijden eerst naar vrijdag verplaatste en vervolgens zelfs naar zaterdag.

Voor zevenvoudig Europees kampioene Van Rouwendaal, die in 2016 olympisch goud veroverde op de 10 kilometer en afgelopen juni door de zege op die afstand eindelijk ook een wereldtitel aan haar palmares kon toevoegen, had dat niet gehoeven. "Voor ons - wij zijn professionele zwemmers - zou het wel moeten lukken."

Ergeren

De omstandigheden kunnen de 28-jarige Baarnse bovendien niet zwaar genoeg zijn. "Je ziet die boei, maar komt niet dichterbij. Daar moet je tegen kunnen. Ik denk daar wat luchtiger over en ik denk dat heel veel anderen zich daaraan gaan ergeren. Dus dan sta ik een puntje voor."

De estafette voor gemengde teams is inmiddels uit het programma gehaald. Zaterdag zijn nu in de ochtenduren de wedstrijden over 5 kilometer voor mannen en vrouwen en in de middag volgen de races over 25 kilometer. Zondag wordt de 10 kilometer afgewerkt.

Draad oppikken na WK

Van Rouwendaal, die op zowel de 5 als de 10 kilometer de titelverdediger is, moest twee maanden geleden bij de WK in Boedapest in de slotfase afrekenen met de Braziliaanse Ana Marcela Cunha en de Duitse Leonie Beck, die erg beducht waren voor de eindsprint van hun Nederlandse rivaal.

Bekijk hoe Sharon van Rouwendaal in juni de wereldtitel won in Boedapest.

Juni 2022: Van Rouwendaal wint WK-goud na zinderende eindsprint

"Je zag Ana Marcela die Duitse naar rechts drukken. 'Sharon komt eraan, Sharon komt eraan!' Daardoor gingen ze elkaar hinderen en afremmen. En toen ging ik er snel langs. Ik moest nog vijf meter en wist: oké, aantikken."

Van Rouwendaal zwom in Hongarije ook de 5 (tiende) en 25 kilometer (zilver) en pikte daarna de draad weer snel op. Met de vorm bleek het tijdens de training nog altijd goed te zitten - ze ging zelfs sneller - en dus verschijnt ze in Ostia als favoriet aan de start.

Bij afwezigheid van Cunha hoeft Beck zich nu alleen te bekommeren om de Oranje-troef. "Dat wordt interessant", kijkt Van Rouwendaal met pretoogjes vooruit. "Ik zal wat moeten bedenken."

Advertentie via Ster.nl