ProShots
NOS Sport

Bij absentie Lavreysen en Hoogland houdt Van Loon Oranje-eer hoog op sprint

De Nederlandse baanwielrenners hebben zaterdagochtend wisselend succes geboekt op de Europese kampioenschappen in München. Tijmen van Loon kan terugkijken op een goede dag, hij verzekerde zich van een plaats in de achtste finales op de sprint.

De 21-jarige Van Loon kwam in de kwalificaties tot de vijfde tijd (9,695). In de achtste finales, die zaterdagmiddag vanaf 17.30 uur live te zien zijn bij de NOS, wacht een duel met Rafal Sarnecki. De Pool eindigde in de kwalificaties als twaalfde.

Geen Lavreysen en Hoogland

De beste tijd kwam zaterdagochtend van de Brit Jack Carlin, die vorig jaar achter Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland olympisch brons pakte. De Nederlandse toprenners deden in München alleen mee aan de teamsprint, waarop ze vrijdagavond met Roy van den Berg een gouden medaille veroverden.

Bekijk hieronder een reportage over Tijmen van Loon, die naast zijn wielercarrière politicologie studeert en mede door het ontbreken van Lavreysen en Hoogland de kans krijgt op de sprint.

Dit is Tijmen van Loon, die mag rijden op de sprint: 'Lekker aan het fietsen'

Op de individuele achtervolging lag Brian Megens lang op koers om zich te plaatsen voor de strijd om een (bronzen) medaille, maar de Maastrichtenaar zag in de laatste rit de Duitser Nicolas Heinrich en de Brit Charlie Tanfield onder zijn tijd duiken.

Megens, die een verleden als darter heeft, kwam na vier kilometer uit op 4.15,460, de vijfde tijd in totaal. De finale gaat tussen Heinrich (4.08,995) en de Italiaan Davide Plebani (4.12,412).

Bij de vrouwen, waar de individuele achtervolging over een afstand van drie kilometer gaat, schopte Daniek Hengeveld het eveneens niet tot de beslissende fase. De 19-jarige renster noteerde de achtste tijd. De Duitse Lisa Brennauer en Mieke Kröger strijden zaterdagavond om het goud.

Steffie van der Peet en Kyra Lamberink verzekerden zich van een finaleplaats op de 500 meter tijdrit. Van der Peet reed in de kwalificaties de vijfde tijd (ruim acht tienden achter de Duitse Emma Hinze, die de snelste was) en Lamberink ging als achtste en laatste door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl