AFP
NOS Sport

Oranjemannen pakken EK-goud op teamsprint, vrouwen verliezen Europese titel

Een gouden en een zilveren medaille voor de Nederlandse teamsprinters bij de Europese kampioenschappen in München. De mannenploeg prolongeerde de Europese titel door in de finale eenvoudig af te rekenen met Frankrijk, terwijl de vrouwen het goud aan Duitsland moesten laten.

Voor Vincent Hoppezak was er een mooie podiumplaats op de puntenkoers. De 23-jarige renner reed naar het brons, achter de Fransman Benjamin Thomas en de Belg Robbe Ghys.

Teamsprinters dominant

Op de teamsprint lieten de Oranjemannen met Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland - zij zijn regerend wereld- en olympisch kampioen en waren dus ook vorig jaar al de beste op de EK - geen spaan heel van de Fransen. Nederland was met 34,639 bijna een seconde sneller dan de 35,516 van Frankrijk.

Bekijk hieronder de finale van de Nederlandse teamsprinters en hun reacties na afloop.

De Nederlandse ploeg had zich ook al met de snelste tijd geplaatst voor de eindstrijd, door als enige onder de 35 seconden te duiken. Frankrijk was in de halve finales slechts 0,002 seconde sneller dan nummer drie Groot-Brittannië.

'Bullet Train' slaat weer toe

"We hebben met volle focus gereden. Alles bij elkaar was het een hele mooie wedstrijd", zei Lavreysen, die net als Van den Berg en Hoogland in München alleen in actie komt op de teamsprint.

Het succesvolle Nederlandse trio noemt zich ook wel 'Bullet Train'. "Als we met z'n drieën aan de start staan, voel je een bepaalde energie. Het is echt fantastisch, je krijgt tien procent batterij erbij. Dat is zelfvertrouwen, je weet dat alles klopt", aldus Van den Berg.

Vrouwen verliezen van Duitsland

De Nederlandse vrouwen verloren in de finale van Duitsland. Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Shanne Braspennincx gaven ruim twee tienden toe op de regerend wereld- en olympisch kampioen, die ook in de voorrondes al sneller was geweest.

Bekijk hieronder de finale van de Nederlandse vrouwen en hun reacties na afloop.

Daarmee is de Nederlandse ploeg de Europese titel kwijt. Vorig jaar waren de Oranjevrouwen nog verrassend te sterk voor Duitsland, dat destijds niet kon beschikken over vedette Emma Hinze.

Ook Hoppezak op podium

De derde plaats van Hoppezak op de puntenkoers betekende een nieuwe bronzen plak voor de renner uit Capelle aan den IJssel. Hij was vorig jaar bij de WK in Roubaix al goed voor een medaille van dezelfde kleur.

Maike van der Duin eindigde als vijfde op de scratch, waar na 10 kilometer wordt gesprint om de titel. Die ging naar de Noorse Anita Yvonne Stenberg, voor de Britse Jessica Roberts en de Poolse Nikola Wielowska.

Andere prioriteiten

Voor de mannelijke teamsprinters zijn de EK niet het hoofddoel. Zij richten zich voornamelijk op de WK in oktober in Frankrijk en rijden in München dus alleen de teamsprint. Dat komt ook door de kortere baan.

"Baanwielrennen is bijna altijd op een 250-meterbaan", legde de 25-jarige Lavreysen eerder deze week uit. "Nu bij de EK is er voor ons een pop-upbaan gebouwd, omdat ze per se het baanwielrennen ook in München wilden hebben. En dat is een 200-meterbaan, 50 meter korter dan normaal." Dat past niet in de voorbereiding van de renners op de WK en bovendien maakt het de kans op valpartijen groter.

Bij de EK in München is er ophef over de wielerbaan die korter is dan normaal. Dat levert gevaarlijke situaties op.

Organisatie EK 'slaat plank mis' met kortere wielerbaan: 'Totaal niet prettig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl