NOS Sport

Ook al is de baan te kort, Oranjeteamsprinters bereiken soepel EK-finale

Teamsprinters plaatsten zich met overmacht voor EK-finale tegen Frankrijk

De Nederlandse teamsprinters hebben zich bij de Europese kampioenschappen in München geplaatst voor de finales. De mannenploeg ging in de kwalificatie met de snelste tijd naar de eindstrijd, bij de vrouwen zette Nederland de tweede tijd neer.

De finales zijn vanmiddag om 17.15 uur live te zien bij de NOS.

Vertrouwde sprintkanonnen

Met de vertrouwde sprintkanonnen Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland - zij zijn regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen - op de baan doken de Oranjemannen als enige onder de 35 seconden met 34.810. In de finale wacht Frankrijk, dat met 35.194 slechts 0,002 seconde sneller was dan nummer drie Groot-Brittannië.

Vorig jaar veroverde Nederland de EK-titel in het Zwitserse Grenchen door in de finale af te rekenen met de Fransen.

Teamsprintsters snellen als tweede naar EK-finale tegen Duitsland

Ook de finale bij de vrouwen gaat tussen dezelfde landen als vorig jaar: Nederland en Duitsland. De Oranjesprintsters zetten in de zesde van in totaal zeven heats de snelste tijd neer en waren daarmee gelijk verzekerd van een plek in de finale.

Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Shanne Braspennincx waren wel een fractie langzamer dan de Duitsers. De regerend wereld- en olympisch kampioen zette een tijd van 38.114 neer tegenover de 38.474 van Nederland, dat in München zijn Europese titel verdedigt.

Wielerbaan is 50 meter korter dan normaal

Voor de mannelijke teamsprinters zijn de EK niet het hoofddoel. Zij richten zich voornamelijk op de WK in oktober in Frankrijk. Lavreysen, Hoogland en Van den Berg starten in München alleen op de teamsprint, dat heeft ook een andere reden: de kortere baan.

Bij de EK in München is er ophef over de wielerbaan die korter is dan normaal. Dat levert gevaarlijke situaties op.

Organisatie EK 'slaat plank mis' met kortere wielerbaan: 'Totaal niet prettig'

"Baanwielrennen is bijna altijd op een 250-meterbaan", legde de 25-jarige Lavreysen eerder deze week uit. "Nu bij de EK is er voor ons een pop-upbaan gebouwd, omdat ze per se het baanwielrennen ook in München wilden hebben. En dat is een 200-meterbaan, 50 meter korter dan normaal." Dat past niet in de voorbereiding van de renners op de WK, bovendien maakt het de kans op valpartijen groter.

Lavreysen en co rijden dus alleen vandaag in de Beierse hoofdstad. Vanaf 16.30 uur worden de finales van de teamonderdelen gereden. Ook rijden Maike van der Duin (scratch) en Vincent Hoppezak (puntenkoers) voor de medailles.

Op het onderdeel ploegenachtervolging voor vrouwen kwam Nederland met Daniek Hengeveld, Amber van der Hulst, Myléne de Zoete en Lonneke Uneken niet verder dan de vijfde plek. Het viertal klokte 4.23,843, wat vier seconden langzamer was dan nummer vier Groot-Brittannië. De finale gaat tussen Duitsland en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl