NOS Sport

Toussaint geniet bij EK van Romeinse buitenlucht: 'Ik hou van dit zwembad'

Toussaint kijkt uit naar EK: 'Ik houd van dit zwembad'

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint zorgden twee jaar geleden voor een gouden medailleoogst van Nederland bij de EK zwemmen (vier plakken). De twee 'golden girls' zijn inmiddels gestopt, dus zijn de ogen bij de EK in Rome nu vooral op Toussaint gericht.

De 28-jarige rugslagspecialiste won in 2020 goud op de 50 meter, haar enige EK-medaille op de lange baan tot nu toe. Komen daar meer gouden medailles bij? Het zou zomaar kunnen. Toussaint geldt in de Italiaanse hoofdstad als een van de favorieten op de 50 en 100 meter.

Toussaint leek goed geprepareerd voor de titelstrijd in Rome, totdat een coronabesmetting begin juli wat roet in het eten gooide.

Nauwelijks klachten

Haar voorbereiding werd ineens overhoop gegooid toen ze verplicht in quarantaine moest. "Ik mocht in die week niet in het water. Ik was vooral bezig met wat fietsen in mijn eentje, dat was tenminste nog iets. Ik heb vervolgens in Amerika pas weer volle bak kunnen trainen", vertelt Toussaint vanuit Rome.

Toussaint heeft naar eigen zeggen nauwelijks klachten overgehouden aan haar besmetting. "Je voelt je misschien wel anders na een week van wedstrijden en daarna een week niet trainen. Dat was misschien even wennen, maar verder was het prima."

Toussaint zag voorbereiding EK door corona in de war geschopt

De zwemster kijkt uit naar de EK, die outdoor gaan worden afgewerkt. "Ik hou van dit zwembad. Als pure beleving hoort sport eigenlijk altijd in de buitenlucht te worden gehouden, vind ik. Nu krijgt iedereen met andere omstandigheden te maken. Met indoorzwemmen geldt dat natuurlijk niet", vertelt ze.

Geen oriëntatie

Toussaint legt uit dat ze als rugslagzwemster nog een extra uitdaging heeft bij het zwemmen in de open lucht. Ze heeft namelijk geen punt waarop ze zich kan oriënteren om recht te kunnen blijven zwemmen.

"In Rome hing er altijd een stellage boven het water, als enige bad in de wereld. Hierdoor kon je je wel oriënteren, maar die stellage is weggehaald. Dat was wel een verrassing", aldus Toussaint.

Het is voor haar een geluk bij een ongeluk dat ze in juli nog heeft meegedaan aan de US Nationals, die eveneens in de buitenlucht werden afgewerkt. "Daar was ook geen oriëntatie mogelijk, dus ik heb wel al wat kunnen oefenen en ik weet in ieder geval dat ik recht kan zwemmen."

Arno Kamminga is net zoals Kira Toussaint ook bij de EK aanwezig. De schoolslagspecialist heeft eveneens vanwege een coronabesmetting geen ideale voorbereiding gehad.

Zijn Romeinse goden Kamminga goed gezind bij EK?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl