NOS Sport

Visser en Vloon spelen bijrol op WK, wereldrecords Amusan en Duplantis

Visser na uitschakeling op 100 m horden: 'Vorm toch minder dan ik hoopte'

Nadine Visser is bij de wereldkampioenschappen atletiek in de halve finales van de 100 meter horden uitgeschakeld. De Nederlandse recordhoudster liep in Eugene in haar serie van de halve finales naar de derde plaats in 12,66 seconden. Sneller was ze dit seizoen nog niet geweest.

De nummers één en twee van de drie series plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. De tijd van Visser, die dit jaar door een spierblessure maanden uit de roulatie was, bleek niet snel genoeg om van de ontsnappingsroute via de twee tijdsnelste verliezers gebruik te kunnen maken. Ze zette uiteindelijk de twaalfde tijd van het deelnemersveld neer.

Visser uitgeschakeld in halve finale 100 meter horden

Visser stond de laatste twee edities van de WK in de finale. In 2017 finishte ze in Londen als zevende, twee jaar later in Doha eindigde ze als zesde. Vorig jaar was ze vijfde in de olympische finale in Tokio.

Wereldrecord Amusan

De Nigeriaanse Tobi Amusan (25) bracht het publiek in extase. In haar race in halve finale brak ze het wereldrecord met 12,12 seconden. De oude toptijd was sinds 2016 in handen van de Amerikaanse Kendra Harrison met 12,20. Zij liep achter Amusan naar de tweede plaats in 12,27.

In de finale zonder Visser ging het nog harder. Amusan duldde niemand in haar buurt en verpulverde haar eigen toptijd van twee uur eerder. Ze won goud in 12,06. Helaas voor haar deed ze dat met een niet toegestane rugwind van 2,5 meter per seconde.

De Jamaicaanse Britany Anderson en olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn finishten allebei in 12,23. Anderson bleek een fractie sneller. Voormalig wereldrecordhoudster Harrison werd gediskwalificeerd.

Polsstokhoogspringer Vloon mist aanvangshoogte

Menno Vloon had zich na twee mislukte WK's veel voorgesteld van de finale van het polsstokhoogspringen, maar kon na drie mislukte sprongen op de aanvangshoogte van 5,55 meter meteen weer inrukken. De 28-jarige Zaandammer, die indoor al over een hoogte van 5,96 is gegaan, baalde flink. Of zijn falen met spanning te maken had? "Ik weet het echt niet. Dit is nieuw voor mij. Ik zat met mijn aanloop niet goed."

Over drie weken heeft Vloon de kans zich te revancheren. Dan zijn de Europese kampioenschappen in München. "Ik weet dat er veel meer inzit. Ik ging hier voor een medaille. Het is lang geleden dat ik direct drie keer heb afgesprongen. Dan moet het maar op de EK gebeuren", zei hij na zijn mislukte optreden in Eugene.

Polsstokhoogspringer Vloon baalt na missen aanvangshoogte: 'Revancheren op EK'

De wereldtitel bij het polsstokhoogspringen ging zoals verwacht naar de 22-jarige Zweed Armand Duplantis, die met een wereldrecord van 6,16 meter in de buitenlucht op zak naar Eugene was afgereisd. De olympisch kampioen rolde over 6,00 meter, waarmee hij zijn eerste wereldtitel outdoor veiligstelde.

Concurrentie had Duplantis vooral van de Amerikaan Christopher Nilsen en Ernest John Obiena uit de Filipijnen. Ze hielden de strijd met de Zweed vol tot een hoogte van 5,94 meter. Nilsen pakte zilver. Obiena zorgde voor de eerste Filipijnse WK-medaille met brons.

Toen alle concurrenten klaar waren, ging Duplantis nog even door. Het werd een geweldig slot van de WK in Eugene.

De hoogte van 6,06 meter vormde geen enkel probleem. Daarna liet hij de lat op 6,21 leggen, één centimeter hoger dan zijn wereldrecord indoor, met de aantekening dat er tegenwoordig bij het polsstokhoogspringen geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen indoor- en outdoorprestaties. Zijn eerste poging mislukte, maar de tweede op recordhoogte was raak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl