Missie lijkt geslaagd: 'Tour Femmes was net zo succesvol als Tour de France'
Met een grote glimlach staat Annemiek van Vleuten zondag in de gele trui op de top van La Planche des Belles Filles. Zij mag zich de eerste winnaar noemen van de Tour de France voor vrouwen in deze nieuwe opzet.
Na meerdere pogingen de afgelopen decennia om ook voor de vrouwen een succesvolle Ronde van Frankrijk te organiseren, lijkt deze editie geslaagd. Geen eendagskoersen meer en ook niet meeliften op de etappes van de mannen. Een eigen ronde van ruim een week lijkt het recept.
De kijkcijfers van de live televisie-uitzendingen waren goed en ook andere platforms rapporteren mooie cijfers. En dat is van groot belang om sponsoren te binden voor volgende edities.
Groot succes
Koersdirecteur Marion Rousse spreekt op de slotdag van een groot succes. "Ik ben trots op de organisatie, op de ploegen en de rensters die er elke dag een spektakel van gemaakt hebben. Er stond veel publiek langs de kant van het parcours. Ik zag ook veel jongens en meisjes die stonden te juichen."
Ook commentator Danny Nelissen is enthousiast en heeft naar eigen zeggen een fantastische wielerwedstrijd gezien. "Er werd op het scherpst van de snede gereden voor ritwinst en alle truien, met een gedurfd parcours over gravelwegen. Daar heb ik de mannen nog niet over zien rijden."
Rousse durft nog wel een stap verder te gaan. "De Tour de France Femmes was net zo'n succes als de Tour."
Toch was het niet alleen maar hosanna in Frankrijk. Met de Nederlanders die deze editie domineerden rijst natuurlijk ook de vraag of de top wel breed genoeg is. Nelissen denkt van niet.
"Je moet constateren dat het verschil tussen de toppers, de twintig beste wielrensters ter wereld, ten opzichte van de rest van het peloton erg groot is. En dat het verschil tussen Van Vleuten en die andere negentien ook weer enorm groot is", ziet Nelissen.
"Dus voor de amusementswaarde moet je kijken of je de komende jaren niet een ander parcours moet presenteren. Want etappes zoals zaterdag wil je niet nog een keer zien. We hoeven geen andere winnares, maar een andere strijd of méér strijd is voor de kijkers wel prettig."
Daarnaast ziet Nelissen nog meer kinderziektes bij de organisatie. "We zien in etappe 5 dat Longo Borghini verkeerd rijdt in de finale. Dat is in eerste instantie een fout van haarzelf, maar de organisatie moet zich dat toch ook aanrekenen. Het was niet goed afgezet. Als we het dan toch vergelijken met de mannen: dat zie je bij de mannen niet."
"Ook mogen er twee dagen bij. De Giro Donne duurt ook tien dagen. Dat kunnen ze gewoon aan", aldus Nelissen.
'Deze Tour is er over 100 jaar nog'
Tourdirecteur Rousse erkent dat niet alles vlekkeloos verliep. "Dit was pas de eerste editie. We moeten intern wat kleine verbeteringen doorvoeren want we willen verbeteren en staan voor alles open."
"We willen er een terugkerend evenement van maken. Ik denk dat deze Tour er over honderd jaar nog steeds is", is Rousse zeker van haar zaak.