NOS Wielrennen

Van Vleuten wint met overmacht koninginnenrit en neemt voorschot op eindzege Tour

Samenvatting etappe 7: Van Vleuten soeverein naar het geel, voorschot op Tourzege

Met groots machtsvertoon heeft Annemiek van Vleuten de koninginnenrit van de Tour de France gewonnen. Ze schrijft daarmee niet alleen de voorlaatste etappe op haar naam, maar neemt ook de gele trui over van Marianne Vos.

De nieuwe nummer twee in het algemeen klassement, Demi Vollering, volgt op ruim drie minuten. Met die voorsprong heeft Van Vleuten al een flink voorschot op de eindzege in de Tour genomen.

In de loodzware bergrit van Sélestat naar Le Markstein over 127 kilometer stonden de renners drie beklimmingen van de eerste categorie te wachten. Van Vleuten (Movistar) sloeg op de tweede klim al een flink gat met achtervolger Vollering (SD Worx) en reed vervolgens ruim zestig kilometer solo naar de streep.

Klimspektakel

Voor aanvang van de zevende etappe had de olympisch kampioen tijdrijden al snode plannen. Waar Van Vleuten precies zou gaan aanvallen wilde ze niet zeggen, maar over spektakel durfde Van Vleuten het wel te hebben.

En zo geschiedde. Haar voorspelde klimspektakel begon al op de eerste beklimming: de Col du Petit Ballon. Van Vleuten en Vollering sloegen een gaatje met het peloton, dat door de eerste klim al verscheurde. Vos kon - zoals verwacht - niet volgen en zodoende bedroeg haar achterstand eenmaal op de top van de Petit Ballon al bijna acht minuten.

Annemiek van Vleuten en Demi Vollering aan de leiding op de Petit Ballon

Daarmee reed Vollering na de eerste klim al virtueel in het geel, met Van Vleuten in haar kielzog. Met slechts zeventien seconden achterstand op Vollering wist Van Vleuten dat de bal bij haar lag. Op de tweede beklimming van de dag pakte de 39-jarige renster op het steilste stuk van de Platzerwasel haar kans.

Van Vleuten leek vleugels gevonden te hebben en reed op 800 meter van de top met een paar ferme klappen op de pedalen weg bij Vollering. Bij het inzetten van de afdaling was die afstand opgelopen tot bijna een minuut. Een schrale troost voor Vollering: ze pakte wel de bolletjestrui in de zevende etappe.

Van Vleuten demarreert met overmacht in koninginnenrit van de Tour

Marianne Vos is na vijf dagen in het geel haar trui dus kwijt. De renster van Jumbo-Visma krijgt nu het groen om de schouders. Die had ze al in haar bezit, maar Lorena Wiebes van Team DSM had - als nummer twee in het puntenklassement - die trui in bruikleen. Zij stapte echter in de zevende etappe af.

Zwaar slot

Bij aanvang van de etappe in Sélestat was een gehavende Wiebes nog goed gemutst. Maar zij moest, na die harde val een dag eerder, al vrij snel het peloton laten varen, waarna ze besloot af te stappen.

Alle truien in de Tour zijn nu weer in het bezit van een Nederlandse. Het geel natuurlijk in handen van Van Vleuten, het groen is voor Vos, de bollen voor Vollering en de witte trui is na de zevende etappe in het bezit van Shirin van Anrooij van Trek-Segafredo.

Zondag wacht de laatste etappe van de Tour de France, maar wie denkt rustig naar de finish te kunnen rijden, heeft het mis. Wederom staat er een zware bergetappe op het programma. Na 123 kilometer eindigt de Tour de France van 2022 op de steile La Planche des Belles Filles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl