NOS Wielrennen

Vos sprint in gele trui naar tweede etappezege in Tour de France

Samenvatting etappe 6: tweede ritzege Vos, Wiebes gehavend na val

Marianne Vos heeft de zesde etappe in de Tour de France op haar naam geschreven. Het is voor Vos haar tweede etappezege in deze Tour, in de massasprint won ze vandaag met overmacht.

De renster van Jumbo-Visma toonde nog maar eens waarom zij de gele trui om haar schouders heeft zitten. In de sprint versloeg ze niet de minste namen: Marta Bastianelli, Lotte Kopecky en Elisa Balsamo volgden haar op de voet.

"Het is fantastisch, we wilden nog voor de etappeoverwinning gaan vandaag. Maar je krijgt het niet cadeau", reageerde Vos na afloop. Vos complimenteerde vooral ook haar ploeggenoten. "Ik heb geen wind gevoeld tot de laatste 200 meter. Alle credits naar het team."

Bekijk de reacties van Marianne Vos en haar ploeggenote Riejanne Markus.

In de etappe van 128 kilometer van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim wist een groepje renners na zo'n 50 kilometer een gat te slaan met het peloton. Lang behield de kopgroep, met onder wie de Nederlandse Silke Smulders, de voorsprong. Maar op zo'n twintig kilometer voor de finish werden de rensters een voor een opgeslokt.

Voor Lorena Wiebes ging het fout in de afdaling, de drager van de groene trui ging samen met de Belgische Lotte Kopecky (SD Worx) hard onderuit. Met gescheurde broek en flink gehavend aan haar heup en arm stapte Wiebes weer op de fiets.

Sneeuw voor de zon

Ze bleek niet meer in staat om het gat met het peloton dicht te rijden. Haar kans om in te lopen op Vos (die naast de gele ook de groene trui in haar bezit heeft) zag ze als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wiebes valt hard in zesde etappe: 'Ze is teleurgesteld en heeft pijn'

De Franse Marie Le Net, als enige overgebleven uit de kopgroep, streed voor haar voorsprong. Maar werd vier kilometer voor de meet opgeslokt door het peloton. Zo eindigde de zesde etappe weer in een massasprint.

Vanaf zaterdag, de een na laatste etappe alweer, gaat het Tourpeloton de bergen in. Volgens de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman (SD Worx) het moment waarop de strijd pas echt losbrandt. "Ik verwacht vuurwerk vanaf morgen."

Ambitieuze Moolman voor zesde etappe: 'Ik kan de Tour winnen'

Het geel zit nu nog om de schouders van Vos, maar de ogen van wielrenliefhebber zijn zaterdag en zondag gericht op Annemiek van Vleuten. Hoe fit de renster van Movistar is moet blijken, aan het begin van de Tour was Van Vleuten behoorlijk ziek.

Tot nu toe heeft ze een achterstand van 1 minuut en 28 seconden op de gele trui van Vos. De Nederlandse Demi Vollering heeft een afstand van 1 minuut en 11 seconden op de gele trui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl