NOS
NOS WielrennenAangepast

Kleindochter Van Agt is net prof, maar mag nu al Tour rijden: 'Overrompeld'

De Tour de France voor mannen is nog in volle gang, maar het vrouwenpeloton is stilaan aan het aftellen naar hun ronde door Frankrijk. Op 24 juli is het zover, dan begint de Tour de Femmes.

De selecties druppelen deze weken binnen. Het Britse Le Col-Wahoo heeft drie Nederlandse namen op papier gezet, onder wie een verrassende: Eva van Agt, de kleindochter van voormalig premier en wielerliefhebber Dries van Agt.

Nog geen drie maanden prof

Dat haar inmiddels 91-jarige opa ooit Nederland leidde, is niet het meest opvallende aan de selectie van de 25-jarige Limburgse. Van Agt is nog geen drie maanden prof.

"Ik heb sinds 1 mei pas een contract", vertelt Van Agt. "Ik was dus helemaal overrompeld toen ik het nieuws te horen kreeg. Ik moet nog veel leren, maar daar helpt de ploeg me bij."

Van Agt gaat Tour rijden: 'Was zelf ook overrompeld toen ik het hoorde'

"Het is een mooi verhaal", zegt haar manager Tom Varney. "We zagen haar in april voor het eerst rijden, in de Volta Limburg Classic en we wisten gelijk: ze heeft talent, ze reed slim. En ze was de enige niet-prof in de voorste groep, waarin ze zich al aardig staande wist te houden."

De ploeg Le Col-Wahoo, die op continentaal niveau acteert en een wildcard kreeg van de Tourorganisatie, wilde meer van haar weten. Varney: "Door de testen die ze deed, zagen we dat ze het in zich heeft. Ze is supersterk op een fiets."

Van Agt kreeg meteen een contract tot 2024 aangeboden bij de Britse formatie. "Ze heeft inmiddels, in de korte tijd dat ze bij ons is, al een paar eendagswedstrijden gedaan en een etappekoers in Duitsland", aldus Varney.

"Ze ontwikkelt zich goed. Ze kan klimmen, dus we weten dat ze het parcours in de Tour aankan. En we weten ook dat ze acht dagen aankan."

Van hockeyveld naar Tourdebuut

Waar haar talent zich al die tijd verborgen hield? Op een kunstgrasveld, waar ze tot twee jaar geleden op hoog niveau hockeyde. Een verrassing dus dat ze nu al aan de Tour mee gaat doen.

  • NOS
    Dries van Agt was onlangs mee naar de Vogezen waar een trainingsstage was
  • NOS
    Dries van Agt was onlangs mee naar de Vogezen waar een trainingsstage was

Van Agt passeerde de andere rensters binnen de ploeg, die verder bestaat uit veel Britse talenten. De ploegleiding achtte sommigen van haar concurrenten te jong om in Frankrijk mee te doen.

Bovendien heeft Van Agt het ook zelf afgedwongen met bijvoorbeeld een 23ste plaats in Thuringen. In juni werd ze tiende bij het NK tijdrijden.

Trotse grootvader

Ondertussen zal in huize Van Agt de trots geen grenzen kennen. Opa is altijd een liefhebber van de wielersport geweest en was als minister-president bij de huldiging van Joop Zoetemelk als eindwinnaar van de Tour in 1980.

1980: wielerfan Van Agt is erbij als Zoetemelk zijn Tourwinst viert in Parijs

Van Agt was premier van december 1977 tot november 1982. Zijn kleindochter maakte haar eerste meters op de racefiets met haar familie. "Op mijn vijftiende hebben we ter ere van mijn overleden oom de Alpe d'HuZes gereden. Daar kreeg ik mijn eerste fiets en daar ben ik in de jaren erna steeds meer op gaan rijden."

'Ploegleider' Dries van Agt

Vorig jaar nog ging ze met haar opa en vader naar de Vogezen. "Ik zat daar op de fiets en zij reden er als ploegleiders achter. Toen zijn we de Planche en de Petit Ballon opgereden. Beklimmingen die nu in de Tour zitten."

Overigens krijgt Van Agt in de Tour een vrije rol van haar team, dat voornamelijk droomt van dagsucces. Mogelijk al op dag 1 in de sprint met Maike van der Duin. De derde Nederlandse is Marjolein van 't Geloof.

"Mijn ploegleider vindt dat ik geen druk hoef te voelen", zegt Van Agt erover. "Ergens voel ik die alsnog wel een beetje, want je bezet toch een plek in het team. Het zou mooi zijn als ik een kopgroep kan pakken en goed kan anticiperen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl