ANP
NOS Wielrennen

20 juli 1980: eindelijk won ik 'm

Op 20 juli 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. Het is tot op de dag van vandaag de laatste Nederlandse eindzege in Parijs. Dat het lang duurt voor hij een opvolger krijgt, erkent ook Zoetemelk zelf. Vanuit Frankrijk blikt hij kort terug op die zege. "Misschien dat er ooit een nieuwe Zoetemelk opstaat, wie weet."

Het is vandaag 35 jaar geleden dat u de Tour won.

Is dat vandaag? Oh dat wist ik niet. Ik had er nog niet aan gedacht. Het is nog vroeg, ik kom net bij de bakker vandaan. Dat het dit jaar 35 jaar geleden is, dat wist ik wel.

Hoe kijkt u terug op die dag, op die zege?

Ik kijk er met heel veel plezier op terug. De Tour is de Tour. Dat ik na al die tweede plaatsen eindelijk eens de Tour won. Schitterend.

Wat verschijnt er op uw netvlies als u aan die zege denkt?

Als ik die beelden voor de geest haal...Dat je de Champs Élysées oprijdt, met al die Nederlanders. Dat je in de gele trui op het podium staat met premier Dries van Agt en Jacques Chirac, toen nog burgemeester van Parijs. Dat vergeet je nooit meer.

20 juli 1980, de dag dat Joop de Tour won

Wanneer krijgt u een opvolger?

Nou, dit jaar niet, haha. Gesink en Mollema doen het wel goed. Ze staan in de toptien, dat zijn hun plaatsen. Het wordt moeilijk voor ze om nog op het podium te komen. Maar wanneer er weer een Nederlander wint, zou ik niet durven zeggen.

Wie zou dat kunnen zijn?

Kelderman, of anderen die er nog komen, de tijd zal het leren. Misschien dat er ooit een nieuwe Zoetemelk opstaat, wie weet. Die jongens van Van der Poel doen het wel goed..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl