liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Schitterende krul Van de Donk beslist duel • Oranjevrouwen strijden om eerste plek in poule

liveblog gesloten

NED-POR | 90+5' Klaar!

Het is afgelopen! Oranje verslaat Portugal met 3-2. Nog een klein mazzeltje op de valreep: Portugal hoopte eigenlijk nog op een corner, maar scheidsrechter Ivana Martincic vond het wel genoeg en floot af. Portugal bestormde Martincic nog, maar tevergeefs. Oranje wint!

Lees hier onder het wedstrijdverslag.

NED-POR | 87' Slotoffensief?

Drie minuten nog, en dan extra tijd, en Portugal wil nog een keer aanzetten om voor de tweede keer gelijk te maken. Ze gaan net even feller de duels in, maken net even meer overtredingen.

Zo komt Diana Gomes invliegen met een tackle bij Roord. Roord laat even blijken daar niet blij mee te zijn en geeft een bodycheck terug. Beide speelsters geel.

Nederland-Portugal: 3-2

NED-POR | 76' Oranje controleert

Met nog een kwartier te gaan lijken de Oranjevrouwen na de 3-2 meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. De bal gaat makkelijker rond bij Nederland, de Portugezen komen er even wat minder aan te pas. Maar dat was bij 2-0 op een gegeven moment ook zo...

NED-POR | 62' GOAL ORANJE

Dit is een hele fijne. Martens speelt Van de Donk hard in op haar rechterbeen op de rand van het zestienmetergebied. Van de Donk draait open, legt de bal klaar voor haar rechter en krult 'm schitterend in de bovenhoek. De Portugese goalie heeft het nakijken: Nederland weer op voorsprong!

Nederland-Portugal: 3-2

Van de Donk schiet Oranje op schitterende wijze op voorsprong tegen Portugal

NED-POR | 53' Goal Oranje? Nee, buitenspel

Oranje leek heel snel orde op zaken te stellen. Een vloeiende aanval eindigde bij Roord, die strak binnenschoot. 3-2 stond al op het scorebord, toen de VAR ingreep. En daar even flink de tijd voor nam... Pas na zo'n twee minuten was het duidelijk voor de video-assistentie dat Beerensteyn buitenspel stond, voordat ze Roord had bediend met de 'assist'.

Nederland-Portugal: 2-2

Van Domselaar, Wilms en Silva springen om de bal

NED-POR | 47' GOAL PORTUGAL

Portugal doet wat het ook tegen Zwitserland deed: een 2-0 achterstand ombuigen tot 2-2. Diana Silva kopt hard binnen.

Van Domselaar redde een minuut ervoor nog zeer goed op een vergelijkbare kopbal, maar deze inzet van Silva was net te veel.

Diana Silva maakt gelijk voor Portugal tegen Oranje

NED-POR | 46' Weer begonnen

De tweede helft is begonnen. Kijken hoeveel zelfvertrouwen Portugal heeft geput uit de 2-1.

City-sterren steunen Portugese landgenoten

Opvallend bezoek in Leigh Sportsvillage vanavond: Manchester City-sterspelers João Cancelo, Rúben Dias en Bernardo Silva steunen hun vrouwelijke landgenoten. De Portugezen van City wonen ten slotte in de buurt. Leigh ligt op zo'n 25 kilometer van Manchester.

Er is sowieso een link tussen Manchester City en Leigh Sportsvillage: het vrouwenteam van City speelt daar alle thuiswedstrijden.

City-spelers Cancelo, Dias en Silva steunen hun vrouwelijke landgenoten

NED-POR | 45' Rust

Het is rust in Leigh. Oranje gaat met een 2-1 voorsprong de kleedkamer in. De openingsfase was moeizaam, maar Nederland herstelde zich goed, kwam na een kwartier op 2-0 en kreeg meer en meer grip op de wedstrijd. Tot de VAR wakker schrok bij een ingreep van Janssen. Door het benutten van de daaropvolgende penalty mag Portugal nog hopen.

Nederland-Portugal: 2-1

NED-POR | 38' GOAL PORTUGAL

Van Domselaar kiest de verkeerde hoek en Carole Costa schiet vanaf elf meter de Portugese aansluitingstreffer tegen de touwen.

Carole Costa benut strafschop en brengt Portugal terug in de wedstrijd

NED-POR | 37' Penalty Portugal?

Net als je dat typt, gaat Diana Silva ervandoor, zo het strafschopgebied van Oranje in. Janssen tikt haar op de voet en de scheidsrechter komt pas na beraadslaging van de VAR tot de conclusie: penalty.

NED-POR | 30' Oranje krijgt meer grip

Half uur onderweg in Leigh en er is geen grote reden tot zorg voor Parsons. Ja, Portugal komt wel in de buurt van het Nederlandse doel en op die momenten is het even opletten, maar tot dusver houdt de 22-jarige Van Domselaar de nul.

Aan de andere kant hebben de Portugezen hun handen vol aan de rappe Nederlandse aanvalsters. Beerensteyn vertrok meerdere keren na een enkele lange ballen - die niet altijd even goed op maat zijn. Ook de corners van Spitse zijn gevaarlijk. Oranje krijgt, ondanks een moeizame openingsfase, steeds meer grip op de wedstrijd.

NED-POR | 16' GOAL ORANJE

Daar is dan toch de 2-0 al, na een kwartier!

Stephanie van der Gragt gooit zich met gevaar voor eigen lijf voor de bal en kopt binnen: 2-0. De verdediger krijgt een flinke trap in het gezicht bij de kopbal, maar kan verder.

Van der Gragt kopt de 2-0 voor Oranje binnen tegen Portugal

NED-POR | 9' Bijna al 2-0

Er gebeurt genoeg in de eerste tien minuten. Want daar is al bijna de 2-0. Beerensteyn werd fraai de diepte in gestuurd met een steekpass en schoot richting de bovenhoek. Maar de Portugese keepster krijgt net haar hand ertegenaan.

Nederland-Portugal: 1-0

NED-POR | 8' GOAL ORANJE!

Damaris opent de score voor Oranje tegen Portugal

Aan de andere kant ligt hij er wel in! Uit een strakke corner van Sherida Spitse kopt Damaris de bal knap in de verre hoek, buiten bereik voor keepster Pereira.

Oranje viert de 1-0

NED-POR | 5' Goal Portugal (of toch niet)

Dat is snel. De Portugese vrouwen komen op 1-0. Althans, dat leek even zo. Aanvalster Silva stond net in buitenspelpositie toen ze de diepte in rende. Geen goal dus, maar Oranje is gewaarschuwd. Even ervoor stond Borges ook al vogelvrij in het strafschopgebied.

NED-POR | 1' Aftrap

De Oranjevrouwen zijn begonnen aan hun tweede groepsduel! Kijken hoe het gaat zonder Miedema, Groenen en Van Veenendaal.

Wat weten we eigenlijk van Portugal?

65 dagen. Zo lang hadden de Portugezen om zich voor te bereiden op het EK. Pas twee maanden geleden kreeg het team te horen dat het tóch naar Engeland mocht.

"Maar we zouden onze plek op dit EK gelijk inruilen voor een wereld zonder oorlogen", benadrukt bondscoach Francisco Neto. "Voor een wereld zonder bombardementen, doden en families op de vlucht."

Hij doelt uiteraard op de oorlog in Oekraïne, die leidde tot de uitsluiting van Rusland op dit EK. Neto's Portugal kreeg vervolgens de wildcard.

Portugal viert het doelpunt tegen Zwitserland

Opstelling Oranje (en Portugal)

De opstelling van de Oranjevrouwen is binnen!

Janssen speelt op haar favoriete positie in het centrum van de defensie. Beerensteyn vervangt Miedema in de spits. Damaris vervangt de met corona besmette Groenen op het middenveld.

  • NOS/ANP
    Opstelling Oranje tegen Portugal
  • NOS/AFP
    Opstelling van Portugal

Opvallend interview Jill Roord: 'Ze is geen muiter'

Een opvallend interview van Jill Roord in de Volkskrant vanochtend: de Oranje-middenvelder is vrij hard en duidelijk over bondscoach Parsons. Ze uit kritiek op zijn teambesprekingen, die te lang zouden zijn, en laat zich uit over de speelwijze.

"Hij gaat graag de diepte in en dan haakt bij ons 50 procent wel af. Ik ook. Ik vind het interessant, maar ik moet ook weleens lachen: wat is dit voor vraag?", zegt Roord in het interview.

En over de lange teambesprekingen: "De eerste keer dat hij er was hebben we dat meteen aangegeven: dit duurt te lang. Nu zijn ze korter, maar soms denk ik: was hier een bespreking voor nodig en zo lang? Maar hij is aan het leren, het wordt beter."

Rivkah op het Veld blikt vanuit Leigh vooruit op het duel met Portugal en plaatst direct een kanttekening bij de uitspraken van Roord. "Het interview, heb ik zojuist gehoord, is van twee dagen voor de wedstrijd tegen Zweden, voordat het EK was begonnen."

Roord in interview hard over bondscoach Parsons, maar: 'Ze is geen muiter'

Zweden overtuigt niet in EK-poule Oranje, maar wint wel van Zwitserland

Zweden, een van de favorieten voor de eindzege van het EK voetbal voor vrouwen, heeft de eerste zege van dit toernooi geboekt. Na het 1-1 gelijkspel tegen Nederland van afgelopen zaterdag werd Zwitserland verslagen (2-1). Na een saaie eerste helft was de tweede helft stukken vermakelijker.

Gemis Van Veenendaal biedt Oranje ook kansen: 'Zit genoeg in dit team'

Geen Miedema, geen Groenen én geen Sari van Veenendaal. De keepster heeft geen corona, ze raakte in het duel met Zweden geblesseerd aan haar schouder.

Ja, het uitvallen van de aanvoerder van het Nederlands elftal is een gemis voor de ploeg van bondscoach Mark Parsons. Maar, zeggen analisten Leonne Stentler en Loes Geurts, het biedt de ploeg ook kansen.

Sari van Veenendaal wisselt met Daphne van Domselaar in de wedstrijd tegen Zweden

"Het biedt wel perspectief dat iemand anders nu wellicht kan opstaan." Toch is de rol van Van Veenendaal niet te onderschatten, zegt de oud-international. "Ze zorgt ervoor dat het team bij elkaar blijft en maakt anderen veel belangrijker dan zichzelf. Van Veenendaal is altijd bezig om ervoor te zorgen dat iedereen op z'n best is."

Dat beaamt ook keeper Geurts, die door haar zwangerschap het EK mist. "Het is een groot gemis, dat zeker." "Maar", zegt Geurts. "Ik denk dat er genoeg meiden zijn die het op kunnen pakken."

Mondkapje op of mondkapje af?

"Welkom allemaal voor de persconferentie. Ik wil jullie eerst graag laten weten dat we vandaag om 17.00 uur slecht nieuws hebben gekregen. Helaas heeft Vivianne Miedema positief getest op corona."

De tot dan toe rumoerige persconferentiezaal in het knusse Leigh Sports Village valt stil na het bericht van de perschef van de Oranjevrouwen gisterenavond. Corona is terug van nooit weggeweest en ook het EK in Engeland moet eraan geloven.

Een zorgelijke blik bij Vivianne Miedema

Ook de Oranje-selectie ontkomt niet aan het virus. Zondag testte Jacky Groenen positief en dinsdag kreeg bondscoach Mark Parsons de volgende mokerslag te verwerken nadat een coronatest van Miedema positief was teruggekomen.

"Natuurlijk hebben we het protocol aangescherpt na het nieuws van Jackie (Groenen red.). We wisten al voor het toernooi dat dit kon gebeuren. Voor de rest ziet het er gelukkig goed uit en we zijn klaar voor morgen. Het is een harde klap, maar morgen wacht Portugal, een hele belangrijke wedstrijd", reageerde Parsons gisteren op het slechte nieuws.

Even terug naar zaterdag...

Oranje begon het EK zaterdag als een kwetsbare kampioen. Maar waar de tegenslagen in de eerste groepswedstrijd zich aanvankelijk opstapelden, leken de voetbalsters onder alle emoties ook dichter naar elkaar toe te groeien. Met een verdienstelijk gelijkspel tegen Zweden tot gevolg (1-1).

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - Zweden op het EK

Welkom!

De Oranjevrouwen zijn in Leigh, waar ze straks om 21.00 uur hun tweede groepsduel op het EK spelen. Portugal is de tegenstander, dat in het eerste duel tegen Zwitserland tot 2-2 kwam.

Stand in groep C