liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Vingegaard kraakt Pogacar op de Hautacam: 'Moet gefocust blijven'

  • Etappe 18 Tour de France
  • Bergetappe over 143,2 kilometer van Lourdes naar Hautacam
  • Vingegaard wint laatste bergetappe
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje
liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug met de negentiende etappe, met waarschijnlijk eindelijk weer kansen voor sprinters Jakobsen en Groenewegen.

De dag van morgen

De laatste bergetappe heeft het Tourpeloton achter de rug, maar helemaal vlak is het vrijdag niet. Twee colletjes van de vierde categorie moeten beklommen worden voordat er gesprint kan gaan worden in de straten van Cahors.

De negentiende etappe gaat om 13.05 uur van start en finisht naar verwachting rond 17.30 uur.

Het profiel van de negentiende etappe van de Tour

Van Aert trots op prestatie Jumbo-Visma

Van Aert: 'Enorm trots over hoe we vandaag hebben gekoerst'

De stand van zaken in het klassement

Top-10 van het klassement

Kuss herinnert zich tijdritdrama van twee jaar geleden

Sepp Kuss zegt na de ritzege van Vingegaard dat hij 'heel veel vertrouwen heeft' in de Deen met de gele trui, maar zegt zich ook de tijdrit van twee jaar geleden nog te herinneren. Toen had Jumbo-Visma-kopman Roglic het geel om zijn schouder, maar verloor hij de trui op dramatische wijze in de tijdrit.

"Maar Jonas is heel sterk en hij is een fantastische tijdrijder", sluit de Amerikaan vol vertrouwen af.

Kuss houdt nog slag om de arm: 'Geen goede herinneringen aan tijdrit in 2020'

Van Dongen noemt zege Vingegaard 'groots'

Arthur van Dongen, ploegleider bij Jumbo-Visma, verbaasde zich over de sterkte van de Nederlandse wielerformatie in de achttiende etappe. "Dat Jonas het op deze manier afmaakt, is groots. We hebben niet alleen vandaag vertrouwen in Jonas, maar heel de Tour. "

Van Dongen: 'We hadden dit plan, maar hoe Jonas het afmaakt is groots'

Jakobsen op tijd binnen

"Ik was net een tikkeltje beter dan gisteren", laat Fabio Jakobsen weten als hij ruim drie minuten voordat de tijdslimiet verstrijkt over de finish rijdt. "Ik moet vooral heel de ploeg bedanken, ze blijven vandaag de hele dag bij me."

Jakobsen 'net een tikkeltje beter' in laatste bergetappe: 'Kon iets harder klimmen'

Ploegleider Plugge waakt voor te vroeg juichen

Ploegleider Plugge: 'Voetjes op de grond, maar nu even genieten'

Vingegaard ook nieuwe drager van de bollentrui

Jonas Vingegaard is de nieuwe drager van de bolletjestrui. De Deen heeft in de Tour tot nu toe 72 punten verzameld en is daarmee Simon Geschke voorbij.

Jonas Vingegaard

Iedereen is binnen

Iedereen is op tijd binnen vandaag. Fabio Jakobsen is bijna de hele dag omringd geweest door zijn ploeggenoten en gezamenlijk komen ze vier minuten voor het verstrijken van de tijdslimiet over de streep.

Vingegaard blijft gefocust

Jonas Vingegaard is 'gelukkig en trots' met zijn ritzege op de Hautacam. "Ik zei vanmorgen al tegen mijn vriendin en dochter dat ik voor hen wilde winnen en ik ben heel blij en trots dat het gelukt is."

De Deen van Jumbo-Visma is nog voorzichtig met het uitspreken dat de Tour na vandaag beslist is. "We hebben nog twee dagen voor de boeg, voordat we in Parijs aankomen. Dus we moeten gefocust blijven."

Vingegaard is gelukkig en trots: 'Deze zege is voor mijn meiden thuis'

Niermann: 'Emotioneel, maar vooral opgelucht'

Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma, toont zich na afloop van de finish meer dan tevreden. "Het plan heeft goed gewerkt vandaag", zegt de oud-renner nuchter. "We zijn natuurlijk emotioneel, maar vooral opgelucht dat het plan werkte."

Niermann heeft lovende woorden voor de hele ploeg, maar vooral Wout van Aert: 'Hij is een groot kampioen. We hoorden vaak dat geel en groen niet te combineren is, maar met Wout is dat wél te combineren. Geweldig om te zien hoe hij rijdt en wat een geweldig coureur hij is."

Ploegleider Niermann: 'Emotioneel, maar vooral opgelucht'

Zo verslaat Vingegaard Pogacar

Vingegaard kraakt Pogacar op slotklim en wint laatste Pyreneeënetappe

De top-10 van de dag

Top-10 van de achttiende etappe

Pogacar feliciteert Vingegaard

Terwijl Wout van Aert als derde over de finish komt en zijn vuist balt vanwege de zege van Vingegaard, ontvangt de Deen de felicitaties van Pogacar.

Pogacar feliciteert Vingegaard

FINISH - Pogacar ook binnen

Daar is ook Tadej Pogacar. De Sloveen komt ruim een minuut later en met bloed op zijn linkerbeen, vanwege de val in de afdaling van de Spandelles, over de finish.

FINISH - Vingegaard wint!

Vingegaard is binnen op de Hautacam! Het is zijn tweede ritzege deze Tour en de Deen vergroot zijn voorsprong op Pogacar in het algemeen klassement.

2 km - Gat met Pogacar wordt groter

Het gat tussen Vingegaard en Pogacar wordt groter en is inmiddels al 42 seconden.

3 km - Vingegaard alleen

Vingegaard gaat er nu alleen vandoor. De Deen is op weg naar de ritzege op de Hautacam en daarmee zet hij ook een grote stap naar de eindzege in deze Tour.

Pogacar rijdt een halve minuut achter de geletruidrager.

4 km - Van Aert en Vingegaard samen ervandoor

Wout van Aert plaatst een tempoversnelling met Vingegaard in zijn wiel. Tadej Pogacar lijkt gebroken, hij kan niet meer aanklampen.

4 km - Kuss geeft kopwerk over aan Van Aert

Op het moment dat Van Aert terugzakt in de groep met Pogacar en Vingegaard, laat Kuss zich afzakken. De Amerikaan heeft zich leeggereden op de Hautacam. Van Aert neemt het kopwerk over.

5 km - Van Aert en Martínez bijna gepakt

De groep met Vingegaard, Pogacar en Kuss is bijna bij Van Aert en Martínez. Van Aert kan straks misschien nog wat werk verzetten voor Vingegaard.

7 km - Thomas lost

Voor Thomas gaat het te hard in de groep met Pogacar en Vingegaard, waar Kuss het tempo bepaalt.

Ze komen ook steeds dichter bij de twee vooraan: Van Aert en Martínez.

9 km - Van Aert demarreert

Daar gaat Van Aert en alleen Martínez kan volgen. Pinot moet lossen.

Het gat met de groep favorieten is niet heel groot meer. De twee vooraan hebben nog een voorsprong van een minuut.

10 km - Pinot op kop

Thibaut Pinot heeft het kopwerk van Wout van Aert in de kopgroep overgenomen. De Fransman heeft zijn twee medevluchters (Van Aert en Martínez) nog wel in zijn wiel.

Wat gebeurde er precies in de afdaling van de Spandelles?

Spektakel op de Spandelles: Vingegaard bijna onderuit, Pogacar in de berm

13 km - Kopgroep begint aan slotklim

De kopgroep met Van Aert, Pinot en Martínez begint aan de slotklim: de reusachtige Hautacam.

Achter het drietal hebben Pogacar en Vingegaard, na een enerverende afdaling, weer wat gezelschap gekregen.

Het profiel van de slotklim

28 km - Pogacar valt!

Na de wankeling van Vingegaard is het de beurt aan Pogacar, die in de berm eindigt. De Sloveen pakt zijn fiets snel weer op en gaat in de achtervolging. Vingegaard wacht op de gevallen Pogacar.

Pogacar bedankt Vingegaard voor het wachten

29 km - Vingegaard bijna onderuit

In de afdaling schuift Vingegaard bijna onderuit en dat is voor Pogacar het sein om gas te geven, maar de geletruidrager kan na zijn wankeling toch weer aansluiten.

31 km - Van Aert als eerste boven

Wout van Aert is als eerste boven op de Spandelles. De Belg heeft nu 47 punten in het bergklassement en als hij ook op de slotklim als eerste boven komt, is hij niet alleen de drager van het groen, maar mag hij ook de bolletjestrui komen halen op het podium na de finish.

34 km - Pogacar geeft niet op

En nog maar weer een keer Pogacar! Dit keer heeft Vingegaard wel even moeite met het wiel houden van de Sloveen, die enorm hard bergop rijdt. Toch sluit de geletruidrager weer aan. Thomas is bijgehaald door de twee en rijdt inmiddels op achterstand.

35 km - Nu gaat Thomas ervandoor

Na de demarrages van Pogacar volgt er een tempoversnelling van Thomas, de nummer drie van het klassement. Vingegaard en Pogacar reageren niet direct op de actie van de Brit.

36 km - Poging twee en drie van Pogacar

Als het tempo even wat in lijkt te zakken en er weer wat mannen terugkomen in de groep met favorieten, doet Pogacar een nieuwe poging. Vingegaard zit nog altijd in het wiel van de Sloveen.

Ook Sepp Kuss, ploeggenoot van Vingegaard, kan volgen en dat zint Pogacar niet. De nummer twee van het klassement demarreert opnieuw. Ook nu volgt Vingegaard.

37 km - Kopgroep dunt uit

Van de 21 renners in de kopgroep zijn er nog drie over: Van Aert, Pinot en Martínez. De groenetruidrager doet veruit het meeste kopwerk.

39 km - Eerste aanval Pogacar

Daar gaat Pogacar voor het eerst in deze etappe en net als in de voorgaande etappes kan Vingegaard volgen. De Deen geeft geen krimp in het wiel van de Sloveen.

40 km - McNulty op kop voor Pogacar

Brandon McNulty, ploeggenoot van Tadej Pogacar, rijdt op kop van de groep favorieten. Vingegaard zit ogenschijnlijk moeiteloos in het wiel van zijn voornaamste concurrent, terwijl achteraan onder anderen Vlasov het moeilijk heeft.

In de kopgroep doet Van Aert momenteel het meeste kopwerk.

43 km - Voor het eerst de Col de Spandelles

Daar is de tweede en voorlaatste klim van de dag: de Col de Spandelles. Deze berg werd nooit eerder opgenomen in het parcours van de Tour de France.

De Spandelles is ruim tien kilometer lang en stijgt gemiddeld 8,3 procent.

Col de Spandelles

54 km - Meintjes in de chasse patate

Louis Meintjes zit samen met Chris Hamilton in de chasse patate. De twee zitten anderhalve minuut achter de kopgroep en 2,5 minuut voor het peloton.

58 km - Bjerg onthult plan voor achttiende etappe

Pogacar-helper Bjerg: 'Kijken of we Vingegaard kunnen kraken'

66 km - Kopgroep is boven

De kopgroep is boven op de Aubisque en Giulio Ciccone pakt de volle buit aan bergpunten.

De groep met favorieten volgt op ruim drie minuten. Pogacar heeft nog geen poging ondernomen om weg te rijden bij Vingegaard.

71 km - Kopgroep van 21

De kopgroep bestaat inmiddels uit 21 man. Daarin zitten onder anderen Van Aert en Benoot van Jumbo-Visma en de Nederlanders Mollema en Van Baarle. De voorsprong op de groep met geletruidrager Jonas Vingegaard is bijna twee minuten.

73 km - Mollema sleurt op kop

Bauke Mollema sleurt op kop van de kopgroep. De Nederlander is in het gezelschap van etappewinnaar Hugo Houle en Giulio Ciccone.

75 km - Jakobsen lost

Fabio Jakobsen moet lossen en wordt achter het peloton inmiddels omringd door zijn ploeggenoten. Zij zullen hem proberen binnen de tijdslimiet over de finish te krijgen.

Jakobsen en zijn ploeggenoten achter het peloton

78 km - Begonnen aan de Aubisque

Vanwege het hoge tempo aan het begin van de etappe zijn de renners al aangekomen bij de eerste klim van de dag: de Col d'Aubisque. Er rijdt nog altijd een grote groep, met onder anderen Van Aert, Benoot, Schachmann, Martínez, Mollema en Jungels, voor het peloton uit. Die groep heeft inmiddels een voorsprong van ruim een minuut.

Col d'Aubisque

81 km - Van Aert wint tussensprint

Wout van Aert wint nog maar eens een tussensprint deze Tour en heeft inmiddels een puntentotaal van 436. De Belg heeft een voorsprong van meer dan 200 punten op nummer twee Tadej Pogacar. Hij hoeft alleen nog fit te blijven en op de fiets te blijven zitten om in het groen op het podium in Parijs te mogen staan.

Wout van Aert

85 km - Bauer in botsing met auto

Een opmerkelijke valpartij achteraan het peloton. Een volgwagen moet vol in de remmen vanwege een valpartij van Nils Eekhoff, maar veroorzaakt daardoor nóg een valpartij. Jack Bauer kan geen kant op, botst op de auto en vliegt ook onderuit.

Opmerkelijke valpartij: Bauer ingesloten en botst op volgauto

97 km - Toch een kopgroep

Het lijkt er nu toch op dat het een grote groep van 26 renners is gelukt de vlucht van de dag te vormen. Misschien wel de opvallendste naam in de kopgroep is sprinter Dylan Groenwegen. Verder zitten onder anderen Giulio Ciccone, Tiesj Benoot, Daniel Martínez en Mattia Cattaneo erbij.

Het gat is ongeveer een halve minuut.

105 km - Thomas blijft strijden

Geraint Thomas is de nummer drie van het algemeen klassement en hoopt in de laatste bergetappe van deze Tour nog wat van zijn achterstand goed te maken.

Thomas blijft strijden: 'Moet tijd zien goed te maken, ga er alles aan doen'

108 km - Opnieuw hergroepering

Het peloton lijkt niet te willen dat er een kopgroep wegrijdt. Ook Stan Dewulf, Christophe Laporte, Andreas Leknessund, Stefan Bissegger, Florian Vermeersch en Michael Matthews zijn weer opgeslokt door de grote groep.

Het tempo ligt enorm hoog. Snelheden van boven de 50 kilometer per uur worden gehaald.

112 km - Vingegaard is voorbereid op aanvallen Pogacar

Vingegaard verwacht weer veel aanvallen van Pogacar: 'Gaat beslissende dag worden'

119 km - Zestal probeert het

Nu proberen Stan Dewulf, Christophe Laporte, Andreas Leknessund, Stefan Bissegger, Florian Vermeersch en Michael Matthews een kopgroep te vormen. Het zestal heeft een gat van ongeveer twintig seconden te pakken.

125 km - Van Hooydonck kijkt al uit naar vanavond

Van Hooydonck: 'Zou blij zijn als het vanavond is en we weten hoe we ervoor staan'

130 km - Van Aert teruggepakt

De vluchtpoging van Van Aert is van korte duur. De Belg van Jumbo-Visma wordt teruggepakt door het peloton.

138 km - Van Aert eerste aanvaller

Wout van Aert is niet geheel verrassend de eerste aanvaller van de achttiende etappe. In eerste instantie zit Neilson Powless in zijn wiel, maar de Belg gaat te hard voor de Amerikaan.

Van Aert rijdt nu in zijn groene trui zo'n twintig seconden voor het peloton uit.

Départ réel

Daar is het officiële startsein en de renners vertrekken nu echt uit Lourdes voor een 143,2 kilometer lange etappe naar Hautacam.

Départ fictif

Het Tourpeloton is vertrokken voor de laatste Pyreneeënetappe. Na een neutrale zone van ongeveer drie kilometer zal het officiële startsein volgen.

Niet fitte Van der Hoorn verwacht zware dag

Net als Jakobsen had ook Van der Hoorn het zwaar in de zeventiende etappe. "Ik had wat last van mijn maag. Ik had bijna niks gegeten, was wat misselijk."

Na een nacht slapen voelt de Nederlander zich nog niet veel beter. "Nog een beetje hetzelfde als gisteren. Het zal zwaar worden. Ik ga vol vechten voor de tijdslimiet. Je wil toch Parijs halen."

Van der Hoorn voelt zich niet fit voor laatste bergetappe: 'Zal zwaar worden'

Zo zag de lijdensweg van Jakobsen eruit

Tot het gaatje: Jakobsen klopt tijdslimiet met machtige sprint op Peyragudes

Jakobsen gelooft er nog in

Fabio Jakobsen haalde in de zeventiende etappe ternauwernood de tijdslimiet en ook in de laatste bergetappe gaat hij daarvoor vechten.

"Ik ben al een paar dagen vermoeid", erkent de sprinter van QuickStep. "Ik geef niet op, dan maar buiten tijd. Ik geloof er nog steeds in."

Jakobsen gaat opnieuw strijden: 'Ik geef niet op, dan maar buiten tijd'

Alle ogen op Jakobsen bij QuickStep

Yves Lampaert zag zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen in de zeventiende etappe na een lange lijdensweg maar nét op tijd binnenkomen. In de laatste bergetappe gaat Lampaert met de QuickStep-ploeg opnieuw proberen de sprinter over de bergen te krijgen.

"We hopen hem moed in te spreken."

Lampaert heeft één doel voor laatste Pyreneeënrit: 'Jakobsen over de bergen krijgen'

Geen Erviti en Caruso meer

Het Tourpeloton gaat over een uur van start zonder Imanol Erviti en Damiano Caruso. Beide renners zijn geveld door het coronavirus.

Dat betekent dat er nog 141 renners over zijn in het peloton.

De stand van zaken in het klassement

Even terug naar gisteren

Na de rit met drie zware beklimmingen bleven op de slotklim de twee grote rivalen Vingegaard (van het Nederlandse Jumbo-Visma) en Pogacar (UAE) over, waarbij de Sloveen nog hulp had van ploeggenoot Brandon McNulty.

Het wachten was op een aanval op het geel door Pogacar, maar die kwam er niet. Het werd slechts een prestigestrijd om de ritzege en die was voor Pogacar. Het was alweer zijn derde etappezege in de Tour, maar hij liep slechts vier bonificatieseconden in op Vingegaard.

Een andere strijd was die van het op tijd binnenkomen en vooral voor Fabio Jakobsen was dat een flinke strijd. De Nederlandse sprinter kwam 16 seconden vóór het verstrijken van de tijdslimiet, gesloopt en toegejuicht, over de streep.

Etappe 17: Pogacar verslaat Vingegaard in de sprint, Jakobsen verslaat tijdslimiet

Waarheen leidt de weg?

Voordat het Tourpeloton de Pyreneeën verlaat liggen er nog drie pittige cols te wachten: De Col d'Aubisque van de buitencategorie, de Col de Spandelles van de eerste categorie en de Hautacam van de buitencategorie. De finish ligt bovenop de slotklim.

Eerder eindigde een Touretappe in 1994, 1996, 2000, 2008 en 2014 op de Hautacam. Die ritten werden achtereenvolgens gewonnen door Luc Leblanc, Bjarne Riis, Javier Otxoa, Juan José Cobo en Vincenzo Nibali.

Het profiel van de achttiende etappe van de Tour

Bienvenue à Lourdes

Goedemiddag en welkom in ons blog over de achttiende etappe van de Tour de France. De laatste bergetappe van deze Ronde van Frankrijk, dus Pogacar zal er nog alles aan willen doen tijd goed te maken op geletruidrager Jonas Vingegaard. Na vandaag staan er nog twee vlakke etappes (vrijdag en zondag) en een tijdrit op het programma (zaterdag).

De start van de etappe is om 13.30 uur en de finish wordt rond 17.40 uur verwacht.