liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Pogacar wint, Vingegaard morele winnaar • Jakobsen wint gevecht tegen tijdslimiet

liveblog gesloten

À demain!

We besluiten dit liveblog met de reactie van Florian Sénéchal, de beschermengel van Fabio Jakobsen. Toen Jakobsen zijn bijna fatale val in de Ronde van Polen meemaakte was het Sénéchal die als eerste bij hem was en zijn hoofd omhoog hield, zodat Jakobsen niet in zijn eigen bloed zou stikken.

Dit jaar zou hij eigenlijk helemaal niet meegaan naar de Tour, maar toen Tim Declercq vlak voor de Tour wegviel vanwege corona werd Sénéchal toch van de reservelijst geplukt. Vandaag stond hij zwaaiend, schreeuwend en juichend op de top van Peyragudes om zijn vriend Fabio Jakobsen net binnen de tijdslimiet boven te zien komen.

En dat zorgde voor veel emoties bij de Franse kampioen.

Sénéchal in tranen na finish Jakobsen: 'Chapeau, hij is mijn vriend'

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Graag tot morgen!

Dag van morgen: laatste bergrit met aankomst op Hautacam

Donderdag is de laatste bergrit in deze Tour de France en ook meteen de zwaarste van het Pyreneeën-tweeluik. De renners krijgen weer een korte, explosieve rit voor de wielen van bedevaartsoord Lourdes naar de slotklim Hautacam. Na de tussensprint in Laruns na 58 kilometer begint de beklimming van de legendarische Col d'Aubisque (buitencategorie, 16,4 km à 7,1 procent).

Via de Col de Spandelles (eerste categorie, 10,3 km à 8,3 procent) dalen de renners naar de voet van de Hautacam (buitencategorie), waar het nog 13,7 km à 7,8 procent omhoog loopt. Nog een keer tot het gaatje dus.

Het profiel van de achttiende etappe van de Tour

De Avondetappe, vanavond om 21.25 uur

Heeft Vingegaard het geel al binnen? Of kan Pogacar met zijn tweeënhalve ploeggenoten morgen alsnog de putsch plaatsen die nodig is om deze Tour nog op zijn kop te zetten. Er is weer meer dan genoeg om over door te praten en dat doen we natuurlijk vanaf 21.25 uur in De Avondetappe op NPO 1 en de livestream.

Roxane Knetemann, Michael Boogerd en de immer onderkoeld komische Diederik Smit schuiven vanavond aan bij Dione de Graaff.

Dione de Graaff

Superknecht McNulty krijgt prijs voor de strijdlust

Meestal gaat de prijs voor de strijdlust naar een renner die het meeste heeft aangevallen, het langste op kop heeft gereden of de enige Fransman in de kopgroep was. Maar vandaag ging die prijs naar een ander, zelfs nu Thibaut Pinot en Romain Bardet zich van hun strijdlustigste kans lieten zien.

Dan moet je wel iets heel bijzonders gepresteerd hebben. Wat vond je er zelf van, Brandon McNulty?

McNulty leidde de slotklim: 'Superzwaar, maar ben blij dat ik de benen had'

Strijd om bolletjestrui: zou Geschke het echt gaan halen?

Elke dag gaat Simon Geschke mee in de vlucht om punten te rapen voor zijn bergklassement. Lang niet altijd slaagt de Duitse routinier er ook in om die sprintjes te winnen, maar vandaag deed hij toch een prima zaak door als derde boven te komen op de Col d'Aspin en zo zes puntjes te pakken.

Op de volgende klim kon hij niet meestrijden door een mechanisch probleem vlak onder de top en daarna werd hij al achterhaald door de favorieten. En daar schuilt nu ook het grootste gevaar voor Geschke, want Pogacar én Vingegaard liggen op de loer.

Morgen zal Geschke alles op alles moeten zetten om de 20 punten te pakken op de Col d'Aubisque, want dan is hij vrijwel zeker van de bolletjestrui. Lukt dat niet, dan zou de gele of de witte trui (net als de voorgaande twee edities) op de valreep de trui weleens kunnen meegraaien.

De stand in het bergklassement na de 17de etappe.

Van Aert op weg naar puntenrecord?

Wout van Aert zal dus de eerste Belgische winnaar van de groene trui sinds Tom Boonen in 2007 kunnen worden. En wellicht komt hij ook in de geschiedenisboeken als de groenetruiwinnaar met de meeste punten in de Tourgeschiedenis. Dat record staat nu nog op naam van Peter Sagan.

In 2018 won de Slowaak het groen tricot met liefst 477 punten. Van Aert staat nu op 416 punten. Met nog twee vlakke ritten, de tijdrit en drie tussensprints voor de boeg liggen er nog heel veel punten voor het oprapen.

Het puntenklassement na de 17de etappe in de Tour de France.

Van Aert nu al zeker van groene trui: 'Alleen nog finishen'

Wout van Aert voerde vandaag zijn puntentotaal voor de groene trui op naar 416 punten en is daardoor nu ook mathematisch zeker om het puntenklassement te winnen. Tenminste, als hij in Parijs over de streep komt. De Belg bleef er nuchter onder. "Mooi meegenomen, maar vandaag was ik daar niet aan aan het denken."

Van Aert kon mee tot de voorlaatste klim, maar kwam uiteindelijk binnen op 21.21. "Ik had niet de beste benen en anderen blijkbaar wel. we werden echt wel onder druk gezet door UAE. Ze hebben niet veel ploegmaten over, maar wel sterke mannen. Chapeau hoe ze hebben gereden, voor mij was het teveel."

Van Aert moet Parijs nog wel halen maar: 'Groen is mathematisch zeker, mooi'

Moest Kuss te vroeg lossen? 'Was sterker dan gisteren, maar het ging harder'

Sepp Kuss was niet in staat om zijn kopman Jonas Vingegaard tot het einde bij te staan. Toch was de Amerikaan tevreden. "Ik was sterker dan gisteren, het ging alleen harder."

Moest Kuss te vroeg lossen? 'Was sterker dan gisteren, maar het ging harder'

Jumbo-ploegleiders Niermann en Van Dongen: 'Vingegaard heeft gigantisch stand gehouden'

Vingegaard tevreden: 'Een goede dag, hoewel ik vier seconden verlies'

Jonas Vingegaard kwam zonder kleerscheuren door de zeventiende etappe van de Tour de France, al zag het er na de voorlaatste klim wel even penibel uit. "Het was een goede dag, hoewel ik vier seconden verlies. Ik had ook graag de rit gewonnen, maar het is zo explosief, dat ligt hem beter."

Natuurlijk was het niet fijn om geïsoleerd te zijn. Maar we waren maar met zijn tweeën en ik hoefde alleen Tadej maar te volgen. Ik wil nog niet aan Parijs denken en neem het dag voor dag."

Vingegaard: 'Een goede dag, hoewel ik vier seconden verlies'

Pogacar neemt genoegen met ritwinst en blijft optimistisch

De opgave voor Tadej Pogacar was al gigantisch en werd zeker niet makkelijker toen het nieuws vanochtend kwam dat zijn meesterknecht Rafal Majka niet meer zou opstappen. Dankzij uitzonderlijke prestaties van twee van de drie overgebleven helpers, Mikkel Bjerg en Brandon McNulty, kreeg Pogacar toch precies wat hij wilde: de kans op een een-tegen-een met Jonas Vingegaard.

Maar profiteren van die situatie zat er niet in. En dus was Pogacar tevreden met de ritwinst, zijn derde al deze Tour. Én hij blijft strijdvaardig. "Morgen is het zwaarder, dan probeer ik het nog een keer."

Pogacar blij met ritzege en trots op team: 'Morgen proberen we het weer'

Terugkijken: De sprint van Jakobsen tegen de tijdslimiet

Na het uitvallen van adjudant Michael Mørkøv vertelde Fabio Jakobsen in De Avondetappe dat de Deen hem nog een spoedcursus rekenen zou geven. Vandaag toonde Jakobsen zich een uitstekende leerling: hij houdt 16 seconden (officiële tijdsmeting) over.

Tot het gaatje: Jakobsen klopt tijdslimiet met machtige sprint op Peyragudes

FINISH | Jakobsen haalt het!

Daar komt Fabio Jakobsen! Hij vecht tegen de tijdslimiet en dat is een dubbeltje op zijn kant. Zijn ploeggenoten moedigen hem aan en hij redt het!!! Jakobsen houdt 18 seconden over!

FINISH | Groenewegen en Van der Hoorn binnen, Jakobsen nog niet

Nu komt een grote bus binnen met onder anderen Dylan Groenewegen en Taco van der Hoorn. Fabio Jakobsen is er nog niet. Hij heeft nog iets meer dan 4 minuten.

Tijdslimiet op 37.04

Het is nog wachten op mannen als Groenewegen, Jakobsen en Ewan. De tijdslimiet ligt op 37.04 vandaag.

Nieuwe toptien algemeen klassement

Nog altijd zwalken de renners een voor een naar boven op Peyragudes. Wout van Aert kwam binnen op 21.21, kort daarop gevolgd door Martijn Tusveld. Tom Pidcock deed er nog een stukje langer over (22.06) en duikelt uit de toptien.

Die toptien ziet er nu zo uit.

Toptien 17de etappe

De toptien van de 17de etappe naar Peyragudes.

Wedstrijdverslag en slotsprintje

Het leek op een coup, maar liep uit op een prestigesprintje. En die mocht Tadej Pogacar best winnen van Jonas Vingegaard. Dankzij de bonificaties loopt de Sloveen 0.04 in op de Deen: 2.18.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de slotfase hieronder.

Pogacar klopt Vingegaard in prestigesprintje, maar Deen is morele winnaar

FINISH | Yates binnen op 8.59

Daar is Adam Yates pas, zwalkend op een miniverzetje.

De Britse nummer zes verliest vandaag 8.59 op Pogacar en Vingegaard.

En vlak daarachter zien we Sepp Kuss lachend en Bauke Mollema zwoegend boven komen.

FINISH | Gaudu doet nog prima zaak

David Gaudu moest als een van de eersten lossen, maar doet toch een prima zaak in de plaats om plek vijf. Hij sprint nog wat secondes weg bij Vlasov, Quintana en Meintjes.

Op Adam Yates moeten we nog een hele tijd wachten.

FINISH | Thomas komt als vierde binnen op 2.02

Thomas is best of the rest op 2.02. Loetsenko is vijfde op 2.37, Bardet zesde op 2.39.

FINISH | POGACAR WINT OP PEYRAGUDES

Tadej Pogacar klopt Jonas Vingegaard in de sprint, lijkt daar heel content mee en schiet niets op in de jacht op het geel.

In die laatste 300 meter zijn ze nog wel 0.33 weggereden bij McNulty.

300 m | McNulty van kop af

Op 300 meter gaat Pogacar voorbij McNulty. Sprinten? Nou nee, het gaat in een slakkengang.

500 m | Wachten, wachten

Het wordt een prestigestrijd in plaats van een coup.

Wie wint deze etappe: Pogacar of toch Vingegaard?

1,5 km | Wachten, wachten en dan sprinten

We zijn bijna op de landingsbaan van Peyragudes en daar loopt de weg tot 16 procent omhoog.

Een echte aanval van Pogacar hebben we niet gezien. Gaat hij sprinten voor de ritzege?

2,3 km | Pogacar blijft wachten...

We zien beelden van allerlei achterblijvers. En dat komt omdat Pogacar maar blijft wachten in het wiel van zijn helper McNulty.

Vingegaard vindt het prima!

3 km | Thomas rijdt weg bij Bardet

Ondertussen moet Romain Bardet alsnog Geraint Thomas laten gaan.

De Welshman is zijn derde plek aan het zeker stellen. Hij rijdt wel op 1.35 van Pogacar en Vingegaard.

3,5 km | Vingegaard oogt goed

Vingegaard oogt nog heel ontspannen in het wiel van Pogacar.

Die zal toch wel iets gaan proberen? Op 2,5 kilometer komt een strook van 9 procent.

Jonas Vingegaard oogt fris op de klim naar Peyragudes

5 km | Voorlopig gebeurt er...niets

Nog altijd maakt McNulty tempo voor Pogacar en Vingegaard volgt probleemloos. Maar de zwaarste kilometers zijn de laatste.

Er wordt deze etappe, zoals deze hele Tour al trouwens, waanzinnig hard gereden. Met nog vijf kilometer te gaan ligt het gemiddelde net onder de 40 kilometer per uur.

In een bergetappe!

7 km | Bardet valt aan, Pogacar en Vingegaard wachten af

Romain Bardet probeert alsnog het podium te bereiken en sprint weg op de klim naar Peyragudes. Maar Geraint Thomas volgt in zijn wiel en neemt niet over.

Ook vooraan zien we stilte voor de storm: McNulty leidt nog, Pogacar en Vingegaard wachten af.

Romain Bardet en Geraint Thomas zijn best of the rest achter Vingegaard en Pogacar.

8 km | NU INSCHAKELEN: de slotklim naar Peyragudes

Thomas, Bardet, Leknessund, Kuss en Loetsenko rijden 1.19 achter het trio vooraan. Pogacar heeft dus precies wat hij wil: een-tegen-een naar Peyragudes met Vingegaard. Als je van plan bent om nog maar een stuk van de Tour te kijken, dan zou ik NU inschakelen!

Kijk op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

11 km | Trio beneden, klaar voor showdown op slotklim

Ook Brandon McNulty is niet de beste daler van het peloton en we zagen hem al flink zwabberen. Maar het gaat goed: de drie zijn veilig beneden en gaan zo beginnen aan de slotklim!

De Peyragudes

20 km | Grote verschillen

Even de balans opmaken op de top van de Val Louron:

Pogacar, Vingegaard, McNulty

Thomas, Loetsenko, Kuss, Bardet +1.01

Quintana, Vlasov, Gaudu, Meintjes +2.30

Yates +5.08

...

Jakobsen + 20.00

20 km | Aanval Pogacar!

Net als gisteren valt Tadej Pogacar aan vlak onder de top van de Val Louron. Hij wil Vingegaard onder druk zetten in de afdaling, maar de Deen geeft geen krimp. En net als gisteren houdt Pogacar de benen stil als hij het geel in zijn wiel ziet en dus kan McNulty terugkeren.

21 km | Bijna boven

Het trio is bijna boven op de Val Louron. Geraint Thomas rijdt in zijn eigen tempo op 0.37 van de drie.

23 km | Ook Thomas eraf

Ook Geraint Thomas moet eraf! Brandon McNulty haalt ook koploper Leknessund bij en dus rijdt er niemand meer voor deze drie.

Dit belooft een memorabele showdown te worden tussen Vingegaard en Pogacar!

Brandon McNulty, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard op de Val Louron.

23 km | Kuss lost!

Sepp Kuss moet lossen! En dat betekent dat Pogacar heeft wat hij wil: Vingegaard is alleen en hij heeft McNulty nog als helper.

Jonas Vingegaard is geïsoleerd op de Val Louron.

25 km | Nog maar twee koplopers over: Leknessund en Urán

De pletwals McNulty vreet alle koplopers een voor een op. Nu komen ze ook bij Bardet en Loetsenko, die nog even proberen aan te klampen.

En dan rijden alleen Leknessund en Urán nog voor de favorieten uit. De jonge Noor heeft nog 0.34.

26 km | Ook Quintana eraf

En nu gaat ook Quintana eraf en hard ook... De Colombiaan staat bijna stil.

Vlasov heeft daarvoor al moeten lossen.

Vijf man dus nog bij de favorieten: Vingegaard, Pogacar en Thomas zijn de sterkste kopmannen.

26 km | Gaudu eraf

Ook David Gaudu, de nummer vijf in het klassement moet lossen in de groep met favorieten.

Daar is nog over: Pogacar met McNulty, Vingegaard met Kuss, Quintana, Thomas en Vlasov.

27 km | Loetsenko en Pinot ingelopen

Vooraan zijn Loetsenko en Pinot ingelopen door de achtervolgers. En dus hebben we 16 man op kop, waaronder Van Baarle, Pinot, Bardet en Loetsenko. Hoewel, nu zien we dat de jonge Leknessund is weggereden uit de kopgroep en dat Urán het gat probeert te dichten.

27 km | Werk Bjerg zit erop, Van Aert lost ook

De eerste twee kilometer van de Val Louron zijn niet zo zwaar, maar daarna houdt het niet meer op. En dat is ook het punt waarop Bjerg van kop afzwaait. McNulty neemt over.

En ook Wout van Aert moet lossen!

29 km | Pogacar maakt vaart op Val Louron

We zijn begonnen aan de beklimming van de Col de Val Louron, de berg waar Jumbo een aanval verwacht van Pogacar. Die heeft Bjerg en McNulty al op kop gezet om een moordend tempo te maken. Vingegaard zit in het wiel van Pogacar.

De groep met favorieten begint aan de Val Louron.

38 km | Pinot, pas op!

We schreven al dat Thibaut Pinot geen geweldige daler is en dat bewijst hij meteen. Loetsenko heeft de kop genomen omdat het niet snel genoeg ging en dan moet Pinot alle voetjes bijzetten om te volgen.

Mühlberger en Teuns doen dat beter, zij volgen op 0.22.

Thibaut Pinot in de afdaling van Hourquette d'Ancizan.

48 km | Yates zakt er helemaal doorheen

Adam Yates komt pas op 3.07 van de koplopers boven op de top van de Hourquette d'Ancizan. Dat is dus ruim 2.00 achter de groep met de gele trui.

De achtervolgende groep met Bardet en Van Baarle is in de snelle afdaling toch weer uitgelopen op de favorieten. Het verschil tussen die twee is zo'n 0.40. Pinot (geen geweldige daler) en Loetsenko hebben nog 0.48 voorsprong op de achtervolgers.

48 km | Pinot pakt weer vijf bergpunten

Vlak onder de top van de Hourquette d'Ancizan brengt nota bene Bjerg de groep met favorieten terug bij de groep van Bardet en Van Baarle. Alleen Pinot en Loetsenko blijven vooruit, 1.06 voor de gele trui.

Pinot schrijft ook 5 punten bij voor de bergtrui. Geschke raapt niets, want vlak onder de top heeft hij pech met zijn versnellingsapparaat.

Thibaut Pinot en Aleksej Loetsenko in de aanval op weg naar Peyragudes.

50 km | Ook Pidcock moet eraf

Na Yates moet nu ook Pidcock lossen uit de groep met favorieten. Pogacar heeft nog McNulty achter de hand, maar Vingegaard heeft nog Van Aert, Kuss en Benoot.

Thomas, Quintana, Mas en Vlasov houden eenvoudig stand. Gaudu en Meintjes houden nog net stand achterin de groep.

52 km | Yates moet lossen!

Het tempo van Bjerg is Adam Yates te machtig! De nummer 6 van het klassement moet nu al lossen.

Maar hij is zeker niet de enige: door het werk van Bjerg bestaat het peloton nog meer uit een man of vijftien.

Adam Yates moet lossen terwijl Mikkel Bjerg het tempo bepaalt.

54 km | Bjerg rijdt zich leeg

In het peloton zien we zowaar tijdrijder Mikkel Bjerg op kop rijden. De helper van Pogacar heeft zich teruggeknokt op de Aspin en rijdt zich nu leeg om de koers wat zwaarder te maken.

Bardet heeft de oversteek trouwens gemaakt naar de groep-Van Baarle.

Mikkel Bjerg rijdt op kop van het peloton op de Hourquette d'Alcizan.

55 km | Pinot en Loetsenko al op tweede klim van de dag

Het gaat weer razendsnel in deze etappe en we zien de koplopers al op de tweede beklimming van de dag. De naam Hourquette d'Ancizan belooft veel, maar in de praktijk valt deze berg (8,2 km à 5,1 procent) van tweede categorie nog wel mee.

Loetsenko en Pinot beginnen aan de tweede klim van de 17de etappe.

Meintjes heeft vizier gericht op toptien in Parijs

Louis Meintjes staat nog steeds tweede in het bergklassement. Voor de sympathieke Zuid-Afrikaan van Intermarché is de bolletjestrui echter vooral een plan-B. Plan-A is namelijk een toptienklassering in Parijs.

Meintjes ligt op koers voor toptien in Parijs: 'Bolletjestrui ook nog niet uit hoofd gezet'

64 km | Pinot als eerste boven

Thibaut Pinot komt als eerste boven op de Col d'Aspin.

Thibaut Pinot is als eerste boven en zet dus een eerste stap naar een mogelijke bolletjestrui. Daarachter sprinten Geschke en Ciccone om de overige punten, de Duitser wint.

Uitslag Col d' Aspin:

1. Pinot 10 pnt
2. Loetsenko 8 pnt
3. Geschke 6 pnt
4. Ciccone 4 pnt

Bergklassement (tussenstand)

1. Geschke 64 pnt
2. Meintjes 39 pnt
3. Ciccone 39 pnt
...
10. Pinot 26 pnt

67 km | Veertien achtervolgers

De achtervolgers op het duo Loetsenko/Pinot bestaat uit vijftien man, waaronder twee renners van Ineos: hardrijders Dylan van Baarle en Jonathan Castroviejo. Chris Froome probeerde het ook, maar is teruggepakt.

Kopgroep (2): Loetsenko (Astana) en Pinot (Groupama)

Achtervolgers (15) +0.20 : Van Baarle, Castroviejo (Ineos), Leknessund, Hamilton (DSM), Mühlberger, Verona (Movistar), Urán (EF), Konrad (Bora), Teuns (Bahrain), Geschke, Périchon (Cofidis), Zimmermann (Intermarché), Simmons, Ciccone (Trek), Juul Jensen (BikeExchange)

Achtervolger +0.41: Bardet (DSM)

Peloton +1.12

Kruijswijk laat van zich horen

Terwijl de etappe verder gaat bellen we met Steven Kruijswijk. Dat wil je vast horen.

Kruijswijk geniet van succes ploeg, maar baalt ook: 'Had hier graag een rol willen spelen'

70 km | Van Baarle in de tegenaanval

Dylan van Baarle zagen we eerder al in de aanval en nu is hij met Leknessund, Mühlberger en Urán in de tegenaanval gegaan. En er komt nog meer schoon volk aan in de achtergrond.

Kopgroep (2): Loetsenko (Astana) en Pinot (Groupama)

Achtervolgers (4) +0.20 : Van Baarle, Leknessund, Mühlberger, Urán

Peloton +0.46

71 km | Nu wordt het serieus: Loetsenko en Pinot in de aanval

Met Wout van Aert op kop van het peloton lukt het maar niet om echt een gat te slaan voor aanvallers en is ook Owain Doull als laatste van de twee vluchters ingelopen.

Toch zijn er twee renners met een kleine voorsprong, en zeker niet de minsten: Aleksej Loetsenko (Astana) en, jawel, Thibaut Pinot (Groupama).

Aleksej Loetsenko en Thibaut Pinot in de aanval op de Col d'Aspin.

Woods geniet na van succes Houle en wil vandaag zelf: 'Voel me nog prima'

Michael Woods speelde gisteren een hoofdrol in het succes van zijn ploeggenoot Hugo Houle door diens vlucht af te stoppen. Hij genoot met volle teugen en hoopt vandaag zelf te kunnen strijden om de zege.

En jawel hoor, op de Aspin zit hij bij de tegenaanvallers.

Woods geniet na van succes Houle en wil vandaag zelf: 'Voel me nog prima'

76 km | Klimmen geblazen: Col d'Aspin

Doull en Boivin zijn begonnen aan de Col d'Aspin, de eerste van vier beklimmingen in deze zware etappe. En in het peloton zien we Woods én Froome op kop! De col d'Aspin wordt voor de 75ste keer beklommen in de Tour, alleen de Tourmalet zat vaker in de wedstrijd.

Het profiel van de Col d'Aspin.

Even terug naar gisteren: Canadees Houle eert overleden broertje met zege

Na een solo van ruim 35 kilometer komt Hugo Houle aan bij de finish in Foix. Zijn zegegebaar is een vinger die naar de hemel wijst.

"Deze is voor mijn broer", schreeuwt de 31-jarige Canadees als hij de eindstreep is gepasseerd. In zijn hand bungelt een ketting, een aandenken aan zijn jongere broer Pierrik die tien jaar geleden overleed.

Lees hier meer over het aangrijpende verhaal van ritwinnaar Hugo Houle.

Samenvatting etappe 16: Houle soleert naar emotionele zege in Pyreneeën

81 km | Weer een Canadees aan kop

We komen al aardig in de buurt van de eerste beklimming van vandaag, de legendarische Col d'Aspin. En in die aanloop zien we twee koplopers: de Welshman Owain Doull (EF) en weer een Canadees, dit keer Guillaume Boivin (Israel).

De twee hebben slechts 0.24 op het peloton.

ABANDON | Fabio Felline stopt ermee

Ondertussen komt er slecht nieuws uit het kamp van Astana, want Fabio Felline is in de bezemwagen gestapt. Dat zou ook weleens het lot kunnen zijn voor de Luxemburger Kevin Geniets (Groupama), want die bungelt al de hele dag alleen achter het peloton.

Het verschil nog wel klein: Geniets ligt 0.35 achter het peloton.

86 km | Bettiol maakt ruzie

Alberto Bettiol is een temperamentvolle renner, dat weten we. Bovendien is zijn ploeg EF Education al de hele dag bezig om met namen Neilson Powless in een kopgroep te krijgen. Maar blijkbaar worden ze daarbij in de wielen gereden door de renners van het kleurloze Astana.

En dan laat Bettiol zich van zijn lelijkste kant zien.

  • NOS
    Alberto Bettiol ruziet met een renner van Astana...
  • NOS
    ...en rijdt zijn collega vervolgens bijna de vangrail in.

96 km | Philipsen voorkomt dat Van Aert mathematisch zeker is van groen

De reden dat Van Aert meeschof was dat de tussensprint eraan kwam. Maar daarvoor wordt de kopgroep weer ingelopen. En dan wordt Van Aert net als gisteren geklopt bij de tussensprint, nu door Jasper Philipsen.

Philipsen zorgt er zo voor dat Van Aert nog net niet mathematisch zeker is van het groen. Van Aert heeft nu 416 punten en heeft nog 1 punt nodig om zeker te zijn.

Jasper Philipsen is Wout van Aert te snel af bij de tussensprint.

99 km | Van Baarle en Swift ingelopen

Dylan Van Baarle en Connor Swift reden een tijd lang met zijn tweeën voorop, maar steun bleef uit.

En dus zijn ze zojuist weer ingelopen.

Dat gebeurde door Neilands die zijn ploegmaat Woods naar voren lanceerde en zo ontstond een kopgroep met o.a. Pidcock en Van Aert.

Dylan van Baarle en Connor Swift worden ingelopen.

109 km | Daar gaat Van Baarle!

Net zagen we Groenewegen, nu zien we die andere Dylan. Van Baarle trekt heel hard door en slaat samen met de sterke Connor Swift een gaatje.

Dylan van Baarle met Connor Swift in de aanval in de bergrit naar Peyragudes.

Jakobsen kijkt met angst naar explosieve bergrit: 'Vier beklimmingen, krappe tijdslimiet'

De koelere temperaturen en zijn positieve mentaliteit zullen Fabio Jakobsen helpen. Maar toch kijkt hij met vrees naar de etappe van vandaag. Hij heeft zijn berekeningen al gemaakt: 'Tien minuten verliezen per klim en dan hopen dat het genoeg is."

Jakobsen kijkt met angst naar explosieve bergrit: 'Vier beklimmingen, krappe tijdslimiet'

114 km | Zelfs Groenewegen trekt ten strijde

Je hoeft natuurlijk niet per se een goede klimmer te zijn om mee te gaan in de vlucht van de dag.

Voor sprinters als Dylan Groenewegen kan het slim zijn om alvast een voorsprongetje te nemen met oog op de tijdslimiet.

En dus probeert hij het!

Dylan Groenewegen probeert een vroege ontsnapping te forceren.

119 km | Zelfs Froome komt niet weg

Het blijft onrustig aan kop van het peloton waar niemand ruimte krijgt.

Ook een viervoudig Tourwinnaar als Chris Froome niet. Martijn Tusveld probeert met hem mee te schuiven.

Maar ze komen niet weg.

Chris Froome probeert te ontsnappen in de openingsfase van de rit naar Peyragudes, Martijn Tusveld schuift mee.

Terugkijken: moment waarop Majka geblesseerd raakt

Majka trapt door versnelling op Mûr-de-Peguere en blesseert zichzelf

126 km | Laporte probeert mee te schuiven

De onvermoeibare Neilson Powless (EF) staat nog goed in het bergklassement en probeerde te ontsnappen, maar werd in de kraag gegrepen door een ploegmaat van Simon Geschke. Een aanval van de al even onvermoeibare Fred Wright (Bahrain) lijkt meer succes te hebben.

En ook zien we Christophe Laporte voorin: de helper van Jumbo probeert mee te sluipen.

Départ réel 129 km | Veel kandidaten voor de vlucht

De race is op gang! Het is een korte, maar hevige bergrit en dus melden zich meteen veel renners voor een vroege vlucht.

We zien bijvoorbeeld Andreas Kron en Quinn Simmons, maar voorlopig komt niemand weg.

Vingegaard verwacht aanvallen van Pogacar: 'Waar? Overal!'

Jonas Vingegaard had dinsdag een antwoord op alle aanvallen van Tadej Pogacar. Vandaag verwacht hij dat de Sloveen 'all in' zal gaan, ondanks het verlies van meesterknecht Rafal Majka. 'Majka kan het verschil maken.'

Vingegaard verwacht druk van Pogacar, ook zonder Majka: 'Hij kan overal aanvallen'

Pogacar geeft niet op ondanks nieuwe tegenslag: 'Blijf strijden voor geel'

Tadej Pogacar staat er bijna alleen voor in zijn ultieme poging het geel te heroveren. Na Marc Soler (buiten tijd) moet hij ook verder zonder Rafal Majka (spierblessure). Maar de Sloveen geeft niet op.

Pogacar is bijna alle helpers kwijt: 'Maar ik blijf strijden voor het geel'

Départ fictif | Peloton onderweg

Zonder meesterknecht Rafal Majka is Tadej Pogacar opgestapt voor een loodzware klus.

In de 129,7 km naar Peyragudes moet hij tijd zien terug te pakken op gele trui Jonas Vingegaard.

In de neutralisatie kan er nog even gelachen worden.

Majka niet van start

Nóg een tegenslag voor de aspiraties van Tadej Pogacar. En een grote ook! Meesterknecht Rafal Majka heeft namelijk een spierblessure aan zijn dij opgelopen bij het incident op de Peyragudes toen hij door zijn ketting trapte.

Die blessure is zo ernstig dat Majka - die eerder al bijna naar huis moest vanwege een positieve coronatest, maar verder mocht omdat hij asymptomatisch was - niet meer opstapt. Pogacar heeft nu nog drie ploegmaten over: Marc Hirschi (die in slechte vorm verkeert), Mikel Bjerg (slechts bruikbaar op het vlakke) en Brandon McNulty.

Rafal Majka en Tadej Pogacar in betere tijden.

Eekhoff over tussensprintakkefietje met Van Aert: 'Zijn gewoon 1.500 ballen'

Nils Eekhoff snoepte Wout van Aert gisteren bij de tussensprint drie puntjes af. Onbelangrijk voor het puntenklassement, maar toch was groene trui Van Aert 'not amused'. De Belgische media smult ervan.

"Beginnen jullie er nu ook al over", zegt Eekhoff. "Van Aert was er niet blij mee, maar volgens mij is het tussensprint en mag je er gewoon voor sprinten. Het gaat toch om 1.500 euro."

Eekhoff over tussensprintakkefietje met Van Aert: 'Beginnen jullie er nu ook over?'

Ploegleider Maassen verwacht Pogacar al op voorlaatste klim

Ploegleider Frans Maassen verwacht aanvallen van Tadej Pogacar op weg naar Peyragudes. Het liefst anticipeert de ploeg opnieuw door mensen mee te sturen in de vlucht. "Jonas oogt heel fris."

Ploegleider Maassen over 'cruciale' dag: 'Verwacht aanval Pogacar op Val Louron'

Toen Pinot klein was droomde hij van Richard Virenque

Toen Thibaut Pinot trouwens zelf een wielergek jongetje was, heerste landgenoot Richard Virenque vaak in de Pyreneeën. De toenmalige chouchou van het Franse publiek won liefst zeven etappes in de Tour en nam ook zeven keer de bolletjestrui mee naar huis.

In de 'Dopingtour' van 1998 werd Virenque met zijn hele Festina-ploeg uit de wedstrijd genomen, maar Virenque zelf heeft altijd ontkend iets gebruikt te hebben.

Strijd om de bollen

Voorafgaand aan de Tour de France liet Thibaut Pinot weten dat hij voor de bolletjestrui wilde gaan. Die trui is nu al negen dagen in bezit van Simon Geschke, een nieuw record voor een Duitse renner in de Tour de France. Maar zijn voorsprong op de rest is buitengewoon klein.

Vandaag zijn er in totaal 35 bergpunten te verdienen.

Het bergklassement na de 16de etappe van de Tour de France.

Zo zien de laatste meters op Peyragudes eruit: mistig...

Peyragudes in de mist: lastig voor de fans, zegen voor de renners

Wordt dit eindelijk de dag van Thibaut Pinot?

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot. Ooit dé klimbelofte van Frankrijk. Stond op het podium in Parijs. Kende sindsdien vooral tegenslag. Heeft geen moeite om zijn tranen te tonen voor de camera. Is dol op geiten en lama's, die hij thuis in de Vogezen houdt.

Verslaggever Edwin Cornelissen ging op onderzoek uit naar de populariteit van 'Tibopino' en maakte deze radiocolumn.

Laat dat 'lijkt' maar weg...Pinot is de lieveling van het Franse publiek! Kan hij vandaag zijn slag slaan?

Met zijn arm in een brace volgt Kruijswijk de Tour nu voor de tv

Steven Kruijswijk sleurend aan kop in de afgelopen Tour de France.

Frustrerend is het woord dat Steven Kruijswijk deze dagen het vaakst gebruikt. Hij reed een sterke Tour, was klaar om zijn kopman Jonas Vingegaard door de zware slotweek te loodsen, totdat hij zondag in een overgangsetappe ten val kwam en onder meer zijn sleutelbeen en schouderblad brak.

"Ik had al vrij snel door dat mijn schouder ook uit de kom was", zegt de 35-jarige Nederlander, die inmiddels met een brace om zijn rechterarm weer thuis is.

"In het ziekenhuis bleek dat de schouder aan de achterkant uit de kom was, dat is vrij zeldzaam. Even zelf terugzetten, wat Primoz heeft gedaan in etappe 5, is dan sowieso niet aan de orde. Maar mijn sleutelbeen was ook gebroken én het schouderblad is gebroken."

Lees het interview met de onfortuinlijke meesterknecht van Vingegaard hieronder.

Belangrijk nieuws: tien graden koeler en mist op Peyragudes

Gisteren kwam Fabio Jakobsen kletsnat van het zweet over de streep in Foix na weer een dag met temperaturen boven de 35 graden. Voor Jakobsen en alle andere renners is er goed nieuws: vandaag is het aanmerkelijk koeler in de Pyreneeën (rond de 25 graden).

De slotklim naar Peyragudes lag vanochtend zelfs in de mist.

De finish in Peyragudes ligt in dichte mist.

Spaanse rapper vindt Landa beter dan Froome: #FreeLanda

Die aankomst op Peyragudes in 2017 was voor de Spaanse rapper Cesar Cortes (alias: Bemancio) de aanleiding om een lofdicht te maken op Mikel Landa met als boodschap #FreeLanda.

Net als Froome en Wiggins in 2012 dachten velen dat Landa eigenlijk beter was dan zijn kopman, maar gevangen zat in de ploegdiscipline. Maar in tegenstelling tot Froome is dat er bij Landa nooit helemaal uitgekomen...

2017: Froome zelf het haasje op Peyragudes ( en de geboorte van het landismo)

Vijf jaar later was Chris Froome zelf bijna het haasje op de klim naar Peyragudes. Aan de voet van de klim miste hij een bocht, kroop vervolgens in het wiel van meesterknecht Mikel Landa, maar boog toch op de steile landingsbaan van Peyragudes.

De samenvatting: Froome verliest geel, Bardet wint etappe

Sterker, Froome verloor die dag de gele trui aan Fabio Aru. Maar dat maakte hij later meer dan goed.

2012: Froome moet wachten op kopman Wiggins

Twee keer eerder kwam de Tour aan in Peyragudes en beide keren leverde dat historische beelden op, met Chris Froome in een hoofdrol.

In 2012 kent geletruidrager Bradley Wiggins een slecht moment op de slotklim naar Peyragudes. Chris Froome bewijst niet voor het eerst dat hij bergop beter is dan zijn kopman, maar moet wachten op Wiggins.

2012: Froome moet op klim naar Peyragudes wachten op Wiggins

Wiggins zou als eerste Brit de Tour winnen, maar tussen hem en Froome kwam het niet meer goed.

De berg van James Bond (en Mohoric)

Etappe 17: Richting de Peyragudes, waar het nummer 007 centraal staat

Liefhebbers van James Bond zullen wellicht vermoeden dat de renners op het vliegveld van Peyragudes tussen de bomkraters moeten navigeren, want op deze plek werd de explosieve openingsscène van de Bond-film 'Tomorrow Never Dies' opgenomen. Gelukkig hebben alle explosies op die berg geen sporen nagelaten.

Misschien dat de gedachten van Matej Mohoric, vorig jaar nog twee keer ritwinnaar in de Tour maar dit jaar vooralsnog onzichtbaar, in die laatste meters zullen afdwalen naar wodka-martini's (shaken, not stirred), Aston Martins en het casino van Sanremo. De Sloveen won dit voorjaar namelijk Milaan-Sanremo dankzij een ijzingwekkend snelle afdaling van de Poggio op zijn speciaal met 'dropper post' geprepareerde fiets.

Mohoric dankt zege aan fiets met 'dropper post': 'Dit plan hadden we al maanden'

Mohoric had zoveel vertrouwen in zijn gadget dat hij (volgens landgenoot Tadej Pogacar) de hele dag het deuntje van James Bond neuriede in het peloton.

De slotklim: steile afslag van de Peyresourde

Vergeleken met de Col de la Peyresourde, een klassieker in de Tour de France, is de klim naar Peyragudes nog een jonkie. Maar eigenlijk is hier ook sprake van schijn bedriegt, want de laatste klim is eigenlijk een afslag van die Peyresourde. De zwaarste stukken liggen op het einde en dan met name op de start-en landingsbaan waar het asfalt liefst 16 procent omhoog loopt.

Het profiel van de slotklim naar Peyragudes

Klassement en truien

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Wout van Aert (Jumbo-Visma)

Bolletjestrui: Simon Geschke (Cofidis)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE)

Ploegenklassement: Ineos

Het algemeen klassement na de 16de etappe in de Tour de France.

Waarheen leidt de weg?

Morgen komen de renners naar Mégève en Mende al voor de derde keer deze Tour de France aan op een landingsbaan. Maar die van Peyragudes wordt bereikt na met afstand de zwaarste etappe van de drie. In de eerste van twee echte Pyreneeënritten met aankomst bergop moeten de renners een beklimming van tweede en drie van eerste categorie over.

Na 50 kilometer begint de klim naar de Col d'Aspin (eerste categorie, 12 km à 6,5 procent). Daarna volgen de Hourquette d'Ancizan (tweede categorie, 8,2 km à 5,1 procent) en de Col de Val Louron-Azet (eerste categorie, 10,7 km à 6,8 procent). En mocht Tadej Pogacar dan zijn aanval nog niet heeft ingezet dan heeft hij nog de slotklim naar Peyragudes (eerste categorie, 8 km à 7,8 procent) om het verschil te maken.

Al dat geweld heeft de organisatie geperst in een rit van slechts 129,5 kilometer. Kort en zeer krachtig dus.

Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour

Bienvenue de Saint-Gaudens!

Nog twee dagen heeft Tadej Pogacar om iets van zijn achterstand van 2.22 op Jonas Vingegaard af te knabbelen voor de tijdrit. De tijd begint te dringen dus voor de Sloveense titelverdediger. In de etappe naar Foix probeerde hij het een paar keer, maar kwam met een kater over de streep. Rivaal Vingegaard gaf geen centimeter prijs en bovendien raakte Pogacar weer een belangrijke helper in de bergen kwijt: de zieke Marc Soler kwam binnen buiten de tijdslimiet.

Een troost: de komende twee dagen is er een aankomst bergop, waarbij het waarschijnlijk een een-tegen-eengevecht zal worden tussen de Deen en de Sloveen. Met om te beginnen de aankomst op de landingsbaan van Peyragudes. Welkom bij het liveblog!

Het podium van de Tour de France 2022? Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Geraint Thomas komen samen binnen in Foix.