liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Vingegaard kraakt Pogacar op slotklim • Ritzege en geel voor de Deen

  • Etappe 11 Tour de France
  • Bergetappe over 151,7 kilometer van Albertville naar Col du Granon
  • Te volgen via de livestream en op NPO 1
  • Vanaf 14.00 uur te volgen via Radio Tour de France op NPO Radio 1
  • Wil je automatische updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje
liveblog gesloten

À demain!

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we uiteraard terug voor etappe twaalf van deze Tour.

De etappe van morgen

Donderdag staat er opnieuw een loodzware Alpenetappe op het programma. De renners moeten liefst drie beklimmingen van de buitencategorie over.

De Alpe d'Huez is de bekendste van de drie bergen van de buitencategorie en was al dertig keer de slotklim in een Touretappe. Voor het eerst in 1952, met toen Fausto Coppi als winnaar, en voor het laatst in 2018, met Geraint Thomas als winnaar. Acht keer zegevierde er een Nederlander. Gert-Jan Theunisse was de laatste in 1989.

De finish wordt rond 18.00 uur verwacht. De start van de etappe is om 13.05 uur.

Pogacar geeft nog niet op

Tadej Pogacar boog het hoofd in de eerste echte bergrit van de Tour de France. Maar opgeven doet hij niet. "Misschien te weinig gegeten, maar Jumbo was vandaag ook gewoon te sterk."

Pogacar hield rekening met aanvallen: 'Jumbo was gewoon te sterk vandaag'

Jakobsen net op tijd binnen

"Beter dan dit ben ik niet", zegt Fabio Jakobsen als hij binnen de tijdslimiet over de finish is gekomen op de Col du Granon. "Ik had geen tien minuten sneller gekund."

Morgen staat er nog zo'n zware etappe op het programma, met finish bovenop de Alpe d'Huez, waar waarschijnlijk veel Nederlanders langs de route zullen staan. "Moedig me maar aan", roept hij de Nederlanders op. "Met hulp van hen kan ik het denk ik wel halen."

Sprinter Jakobsen heeft afgezien op Alpencols: 'Galibier is niet m'n beste maat'

Van Aert: 'Schitterende dag'

Dat Jumbo-Visma een plan had voor de elfde etappe van de Tour de France was duidelijk. De eerste stap van dat plan was dat Wout van Aert mee zou zitten in de vlucht en de Belg zag dat wel zitten. "Ik zat op de bumper van de jurywagen en toen de vlag naar beneden ging, was ik al vertrokken", lacht hij.

Vervolgens kon hij zich weer wat terug laten zakken om Jonas Vingegaard bij te staan in zijn jacht op het geel van Tadej Pogacar en dat plan lukte. "Het was een heel geslaagde dag, een schitterende dag. We waren er van overtuigd dat dit kon werken."

Vingegaard heeft nu een voorsprong van ruim twee minuten, maar Van Aert wil Pogacar nog niet afschrijven. "Dat is te gevaarlijk, hij is tweevoudig Tourwinnaar."

Van Aert wil Pogacar nog niet afschrijven: 'Hij is tweevoudig Tourwinnaar'

Kuss zag een 'supergoede' Vingegaard

Kuss zag dat Vingegaard zich 'supergoed' voelde: 'Zo veel tijd pakken, is heel knap'

Kruijswijk waakt voor te vroeg juichen

Steven Kruijswijk zat niet meer bij de groep met favorieten toen Jonas Vingegaard de beslissende demarrage plaatste. "We hoorden onderweg in de radio al dat Jonas een gigantische slag aan het slaan was."

Vingegaard is de nieuwe eigenaar van het geel, maar Kruijswijk waakt voor te vroeg juichen: "Met Pogacar weet je het nooit, we moeten scherp blijven tot in Parijs."

Kruijswijk hoorde onderweg al over 'gigantische slag' Vingegaard: 'Geslaagde dag'

Plugge ziet plan lukken

"Prachtig om te zien." Richard Plugge, ploegbaas van Jumbo-Visma, ziet in de elfde etappe van de Tour de France het plan dat van tevoren bedacht was lukken. Het resultaat: Jonas Vingegaard is de nieuwe geletruidrager. "Wie niet waagt, wie niet wint. We hebben all in gespeeld vandaag en dat het zo uitpakt, is geweldig."

Ploegbaas Plugge ziet plan Jumbo-Visma lukken: 'Prachtig om te zien'

Vingegaard: 'Had hier altijd al van gedroomd'

Jonas Vingegaard kan direct na de finish nog moeilijk geloven dat hij zojuist de gele trui heeft veroverd. "Het is echt ongelooflijk, dit is waar ik altijd van gedroomd heb", aldus de 25-jarige Deen van de Jumbo-Visma-ploeg.

"Jullie hebben allemaal kunnen zien wat ons plan was. We wilden er een superharde koers van maken, dat zou in mijn voordeel zijn", legt Vingegaard uit. Op de Galibier probeerde hij Pogacar al meerdere keren te lossen, maar op de voorlaatste klim lukte dat nog niet. "Daar was hij erg sterk, maar op de slotklim dacht ik: als ik het niet probeer, dan win ik niet."

Jonas Vingegaard in het geel

Stand van zaken in het algemeen klassement

Top-10 van het algemeen klassement

Bekijk hier de beslissende aanval van Vingegaard

Vingegaard valt aan en rijdt in slotklim weg bij geletruidrager Pogacar

Top-10 van de etappe

Top-10 van de etappe

Ook Pogacar is binnen

En daar komt ook Pogacar over de streep, bijna drie minuten later dan winnaar Jonas Vingegaard.

Tadej Pogacar na de finish van de elfde etappe

FINISH - Vingegaard pakt ritzege en geel

Het plan van Jumbo-Visma is geslaagd: Jonas Vingegaard wint de etappe naar de Col du Granon en neemt het geel over van Tadej Pogacar.

1 km - Pogacar lost ook bij Yates

Tadej Pogacar moet nu ook Yates laten gaan. De achterstand op koploper Vingegaard loopt inmiddels op tot twee minuten.

2 km - Vingegaard loopt uit

De voorsprong van Vingegaard wordt alleen maar groter. Hij rijdt al ruim anderhalve minuut voor Tadej Pogacar uit, van wie hij de gele trui zal gaan overnemen als de situatie zo blijft.

3 km - Vingegaard raapt Quintana op

Nairo Quintana dacht bij het inhalen van zijn ploeggenoot Warren Barguil voor de ritzege te kunnen gaan, maar daar is Jonas Vingegaard! De Deen van Jumbo-Visma is nu de koploper in de koers. Pogacar lijkt gebroken en rijdt op grote achterstand.

4,5 km - Vingegaard vertrekt

Met nog 4,5 kilometer te klimmen is er voor het eerst weer actie in de groep favorieten. Jonas Vingegaard plaatst net als op de Galibier eerder vandaag een aanval en dit keer heeft Tadej Pogacar het lastig: de Deen is los!

5 km - Bardet valt aan

Na Nairo Quintana demarreert ook Romain Bardet uit de groep favorieten. De anderen reageren niet op de aanval van de Fransman.

6 km - Majka doet kopwerk voor Pogacar

Rafal Majka had het op de Galibier behoorlijk zwaar, maar lijkt zich nu weer goed te voelen. De helper van Tadej Pogacar doet het kopwerk in de groep met favorieten en verkleint het gat met koploper Barguil. Daartussen rijdt nog Nairo Quintana, die op weg is naar zijn ploeggenoot op kop.

7 km - Barguil heeft het zwaar

Warren Barguil heeft het zwaar als eenzame koploper. Hij heeft zijn jasje al helemaal opengeritst en zijn voorsprong wordt steeds kleiner. De Fransman rijdt nog ruim twee minuten voor de groep favorieten uit.

In die groep met geletruidrager Pogacar is het tot nu toe nog rustig.

10 km - Van Aert geeft kopwerk over

Na veel kopwerk gedaan te hebben, laat Wout van Aert zich nu echt afzakken. Roglic neemt het kort van hem over, maar laat het vervolgens aan de mannen van Pogacar.

Ondertussen wordt de voorsprong van koploper Barguil heel snel kleiner.

11 km - Barguil begint aan slotklim

Warren Barguil begint aan de laatste klim van de dag. Hij verdedigt op de Col du Granon een voorsprong van bijna 4,5 minuut op de groep met Pogacar.

14 km - Missie Van Aert geslaagd

Met Van Aert op kop is de groep met Roglic teruggekeerd bij de groep met Pogacar en Vingegaard.

Warren Barguil is nog altijd de koploper in de etappe. Hij heeft een voorsprong van ongeveer vijf minuten op de groep favorieten. Tussen Barguil en de groep met Pogacar hebben Dylan Teuns, Pierre Latour en Simon Geschke elkaar gevonden. Zij hebben de achtervolging op Barguil ingezet.

19 km - Van Aert sluit aan bij Roglic

Wout van Aert is inmiddels teruggezakt vanuit de kopgroep. Hij laat de groep met zijn ploeggenoot Vingegaard en geletruidrager Pogacar aan zich voorbijgaan en sluit aan bij de groep met Roglic. Van Aert zet zich met zijn groene trui op kop. Hij probeert nu zijn kopman terug te brengen tot bij de groep met favorieten.

26 km - Hoe ziet de slotklim eruit?

De afdaling is ingezet en dus gaat het in volle vaart naar de slotklim van vandaag: de Col du Granon.

Deze klim is in het routeboek bijna helemaal zwartgekleurd, wat betekent dat het echt heel erg steil is.

Het profiel van de Col du Granon, de slotklim van de elfde etappe van de Tour de France

41 km - Zo vielen de favorieten elkaar aan op de Galibier

Aanval na aanval na aanval: Vingegaard en Roglic zetten Pogacar onder druk

43 km - Souvenir Henri Desgrange voor Barguil

Warren Barguil is als eerste boven op de Galibier en komt dus als eerste aan bij het dak van deze Tour op 2.642 meter. Dat betekent dat de Souvenir Henri Desgrange voor hem is, de geldprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de renner die als eerste het dak van de Tour bereikt.

45 km - Pogacar en Vingegaard krijgen toch weer gezelschap

Het tempo bij Pogacar en Vingegaard zakt, waardoor er weer wat renners kunnen aansluiten, onder wie Steven Kruijswijk. Ook Geraint Thomas en Romain Bardet zitten er weer bij.

46 km - Pogacar en Vingegaard samen over

Het vuurwerk op de Galabier heeft ervoor gezorgd dat van de groep favorieten alleen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard nog over zijn. De Sloveen en de Deen rapen nu een voor een de geloste renners uit de kopgroep op.

Pogacar (in het geel) met Vingegaard in zijn wiel

48 km - Pogacar valt aan, Roglic lost

Nu plaatst Pogacar zelf een versnelling en die is Roglic te machtig. De kopman van Jumbo-Visma moet de groep favorieten laten gaan, Vingegaard kan Pogacar wel volgen.

49 km - Daar gaat Roglic weer

Het was even rustig, maar Roglic vindt het wel weer tijd voor een aanval op de gele trui. Pogacar kan volgen en even later sluiten ook Vingegaard en Thomas weer aan.

51 km - Barguil alleen op kop

Warren Barguil besluit de laatste 6,5 kilometer van de Galibier alleen te doen. De Fransman demarreert uit de kopgroep en laat onder anderen Wout van Aert achter zich.

54 km - Ploeggenoot Pogacar sluit aan

Er is even een wapenstilstand in de groep favorieten, waardoor er weer wat renners kunnen aansluiten. Zo krijgt Pogacar gezelschap van zijn ploeggenoot Marc Soler. Ook de rest van de achtervolgers kan zich weer bij de groep voegen.

Door de tempoversnellingen van de favorieten, is het gat met de kopgroep weer iets kleiner geworden. De groep met Van Aert heeft nog ruim vijf minuten voorsprong.

57 km - Favorieten proberen elkaar te lossen

Nu is het Jonas Vingegaard die aanvalt. Pogacar is weer alert en sluit weer aan bij de Deen.

Vervolgens gaat Roglic ervandoor en op het moment dat Pogacar zijn landgenoot heeft teruggepakt, demarreert hij zelf. Dit keer moeten de Jumbo-Visma-mannen het gat dichten.

Pogacar achter Vingegaard aan

59 km - Kleine groep favorieten

De groep met favorieten is nog maar heel klein. Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Geraint Thomas en Christophe Laporte hebben de rest van de groep achter zich gelaten. Dat betekent dus dat Pogacar geen ploeggenoten meer bij zich heeft. Van Jumbo-Visma zitten er nog drie renners bij.

61 km - Kopgroep begint aan Galibier

De kopgroep heeft de beklimming van de Télégraphe er pas net op zitten en de volgende Alpenreus doemt al op: de Galibier. De koplopers zijn dus op weg naar het dak van deze Tour, die bereikt wordt op de top van de Galibier.

Door de actie van Jumbo-Visma in de groep met favorieten is de voorsprong wel wat teruggelopen. Van de negen minuten zijn er nog zeven over.

66 km - Roglic en Benoot teruggepakt

De aanval van Roglic en Benoot is op niks uitgelopen. Ze zijn teruggepakt door het peloton. Achteraan moet Lennard Kämna, de nummer twee van het klassement, de groep laten gaan.

Ondertussen is Pierre Latour als eerste boven op de Télégraphe, waarmee de Fransman nog maar vijf punten achter staat op Simon Geschke in het bergklassement.

68 km - Aanval Jumbo-Visma

Op de eerste zware beklimming van de dag, de Col du Télégraphe, besluit Jumbo-Visma de aanval op de gele trui van Tadej Pogacar te openen. Primoz Roglic wordt gelanceerd door Tiesj Benoot.

70 km - Van der Poel stapt af

De Tour de France is voorbij voor Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Deceuninck probeerde er vandaag nog alles uit te halen en zat in de oorspronkelijke kopgroep, maar kon het tempo bergop niet meer volgen. Ook het peloton moest hij vervolgens laten gaan en met nog zeventig kilometer te gaan, is Van der Poel afgestapt.

74 km - Van der Poel moet ook peloton laten gaan

Mathieu van der Poel demarreerde aan het begin van de etappe met Wout van Aert en zat tot de eerste beklimming in de kopgroep. Bij de eerste serieuze klimkilometers moest hij zijn medevluchters laten gaan en nu gaat ook het peloton te hard voor Van der Poel.

Mathieu van der Poel laat het peloton gaan

76 km - Kopgroep dunt uit

De kopgroep dunt flink uit door het zware klimwerk. Onder anderen Tony Gallopin, Christophe Laporte en Mads Pedersen kunnen het tempo niet meer volgen. Wout van Aert is in goeden doen en doet een groot deel van het kopwerk.

78 km - Kopgroep begonnen aan Télégraphe

De kopgroep is met een voorsprong van ruim acht minuten begonnen aan de Télégraphe en direct daarna volgt de Galibier.

De Télégraphe en de Galibier

Sfeer bij EF-ploeg is goed

Een dag na de zege van Magnus Cort, zit de sfeer in de ploeg van de Deen er goed in, zo vertelt Neilson Powless voorafgaand aan de elfde etappe.

Powless spreekt van 'goede sfeer' in ploeg na etappezege Cort

83 km - Gat wordt weer groter

Het tempo in het peloton zakt toch weer wat in, waardoor de voorsprong van de kopgroep weer oploopt. De groep van negentien renners rijdt nu acht minuten voor het peloton uit.

87 km - Voorsprong stabiliseert

De situatie in de koers is inmiddels wat gestabiliseerd. Team UAE, de ploeg van geletruidrager Tadej Pogacar, rijdt op kop van het peloton en controleert de voorsprong van de kopgroep rond de zes minuten.

De volgende klim die de renners tegenkomen is de Télégraphe van de eerste categorie. Daarna volgen nog de Galibier en de Col du Granon, beide van de buitencategorie.

Alvast vooruitkijken naar de Tour voor vrouwen

De Tour de France voor mannen is nog in volle gang, maar het vrouwenpeloton is stilaan aan het aftellen naar hun ronde door Frankrijk. Op 24 juli is het zover.

De selecties druppelen deze weken binnen. Het Britse Le Col-Wahoo heeft drie Nederlandse namen op papier gezet, onder wie een verrassende: Eva van Agt, de kleindochter van voormalig premier Dries van Agt.

Lees meer over Van Agt in onderstaand artikel:

96 km - Naesen naar huis

De Tour zit erop voor Oliver Naesen. De Belg van AG2R was al een paar dagen ziek en houdt het nu toch echt voor gezien.

Oliver Naesen stapt af in de Tour

101 km - Van der Poel haakt af

De eerste klimkilometers van de dag zijn voor Mathieu van der Poel te veel. De kopman van Alpecin-Deceuninck, die samen met Wout van Aert de kopgroep initieerde, moet de kopgroep laten gaan op de Lacets de Montvernier van de tweede categorie.

Pierre Latour is als eerste boven, bolletjestruidrager Simon Geschke is de tweede renner op de top van de Lacets de Montvernier.

De Lacets de Montvernier

105 km - Vingegaard hoopt op goede benen

Vingegaard afwachtend voor etappe elf: 'Hoop dat ik de benen heb'

107 km - Voorsprong wordt groter

Het peloton doet het rustiger aan, waardoor de voorsprong van de grote kopgroep verder stijgt. Inmiddels is het gat al ongeveer drie minuten.

Dit zijn de namen van de twintig koplopers: Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck, Wout van Aert, Christophe Laporte, Simon Geschke, Mattia Cattaneo, Warren Barguil, Tony Gallopin, Mads Pedersen, Dylan Teuns, Ion Izagirre, Max Schachmann, Nils Pollit, Mikaël Chérel, Krists Neilands, Jonas Rutsch, Kamil Gradek, Maciej Bodnar en Andrea Bagioli.

119 km - Grote groep sluit aan

Cattaneo is niet de enige die bij Van der Poel en Van Aert is aangesloten. Nu is ook een grote achtervolgende groep erbij gekomen, waardoor de kopgroep nu bestaat uit zo'n twintig renners.

123 km - Cattaneo komt erbij

Van der Poel en Van Aert hebben gezelschap gekregen van Mattia Cattaneo, die een flinke inspanning heeft moeten leveren om de oversteek te maken.

132 km - Achtervolgers ingelopen

Het peloton wil de achtervolgende groep niet laten gaan en de zes worden bijgehaald. De voorsprong van Van der Poel en Van Aert is nog altijd slechts een halve minuut.

134 km - Groep van zes in de achtervolging

Een groep van zes renners is in de achtervolging op Van der Poel en Van Aert. In die groep zitten Jumbo-Visma-renner Tiesj Benoot, Van der Poels ploeggenoot Silvan Dillier, Patrick Konrad, Mikkel Honoré, Stan Dewulf en Brent Van Moer.

Ondertussen heeft Van Aert de tussensprint gewonnen, waardoor hij zijn leidende positie in het puntenklassement nog maar eens verstevigt.

140 km - Nog geen groot gat

De voorsprong van Van Aert en Van der Poel is met een halve minuut nog niet groot, maar in het peloton is er nog geen georganiseerde jacht op gang gekomen. De kans dat deze vluchtpoging slaagt, is dus nog altijd aanwezig voor het Belgisch-Nederlandse duo.

144 km - Afgesproken werk

Vlak voordat het peloton op gang gevlagd werd, hadden Van Aert en Van der Poel al een onderonsje. Daar werd het plan van de demarrage waarschijnlijk gesmeed.

Van Aert (links) en Van der Poel

151 km - Van Aert en Van der Poel demarreren samen

De eerste aanval van de dag wordt geplaatst door Wout van Aert. In zijn wiel zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel.

Van Aert (links) en Van der Poel

Départ réel

En daar is het officiële startsein in Albertville. Over 151,7 kilometer ligt de finish op de Col du Granon.

Départ fictif

De renners zijn vertrokken voor een loodzware etappe door de Alpen. Na de geneutraliseerde zone wordt het officiële startsein gegeven.

Bardet kijkt uit naar Alpenetappe

Romain Bardet kijkt uit naar de rit van vandaag en hoopt deze Tour nog voor een etappezege te kunnen gaan.

Bardet heeft zin in zware elfde etappe: 'Maar wordt moeilijk om Pogacar te verslaan'

Mørkøv verwacht zware etappe

"Het wordt een dag om te overleven", voorziet Michael Mørkøv, die in de vlakke etappes een van de sprintaantrekkers van Fabio Jakobsen is. "We moeten enkele lange en zware bergen over."

Over Jakobsen maakt hij zich niet veel zorgen. "Hij is in vorm en klimt goed. Ik heb er vertrouwen in dat we er vandaag doorheen komen."

Mørkøv verwacht dat ploeggenoot Jakobsen Alpenetappe overleeft: 'Hij is in vorm'

Aanmoedigingen voor Gilbert

Philippe Gilbert is bezig aan zijn twaalfde en laatste Tour de France. Eén keer in zijn carrière won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk, dat deed hij in 2011.

Zou hij vandaag voor zijn tweede ritzege kunnen gaan? Aan de aanmoedigingen op de slotklim, de Col du Granon, zal het in ieder geval niet liggen.

Aanmoedigingen voor Philippe Gilbert op de Col du Granon

Stand van zaken in het klassement

Even terug naar gisteren

Bergviking Cort wint tiende Tour-etappe na spannende sprint met Schultz

Zo ziet etappe elf eruit

De renners moeten flink wat klimwerk verrichten vandaag. Te beginnen met de Lacets de Montvernier van de tweede categorie, gevolgd door drie Alpenreuzen: de Col du Télégraphe (eerste categorie), de Col du Galibier (buitencategorie) en de loodzware Col du Granon (buitencategorie).

De slotklim van vandaag werd slechts één keer eerder beklommen door het Tourpeloton. Dat was 36 jaar geleden. Edoardo Chozas pakte de dagzege, maar de zeventiende etappe van toen staat vooral bekend als het Waterloo van Bernard Hinault. De Amerikaan Greg Lemond reed zijn ploeggenoot Hinault die dag op legendarische wijze uit het geel.

De start van de etappe is om 12.15 uur en de finish wordt rond 17.00 uur verwacht.

Het profiel van de elfde etappe van de Tour

Bienvenue

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de elfde etappe van de Tour de France. Vandaag staat er een etappe van 151,7 kilometer op het programma, met start in Albertville en finish op de Col du Granon.

In dit liveblog houden we je de hele etappe op de hoogte.