liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Pogacar wint langste etappe na machtige sprint • Van der Poel dacht aan afstappen

liveblog gesloten

A demain!

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we terug met etappe zeven en Tadej Pogacar voor het eerst deze Tour in de gele trui.

De dag van morgen

In etappe zeven zijn voor het eerst echt de klimmers aan zet. Het eerste gedeelte van de etappe is nog redelijk vlak, maar dan volgen er twee beklimmingen van de derde categorie en de slotklim is La Planche des Belles Filles van de eerste categorie. De finish is bergop.

Het peloton vertrekt om 13.05 uur uit startplaats Tomblaine en de eindstreep wordt naar verwachting rond 17.30 uur bereikt.

NOS
Het profiel van de zevende etappe van de Tour

Van Poppel heeft afgezien

Sprinter Van Poppel heeft afgezien: 'Ik was echt slecht in het begin'

Van Aert heeft genoten van vlucht

Wout van Aert heeft zich goed laten zien in zijn laatste dag in de gele trui. Hij zat in de kopgroep van de dag, maar redde het niet tot de finish. "Ik ben heel tevreden. Ik hoop dat ik de mensen een beetje heb kunnen laten genieten, ik heb zelf in elk geval genoten."

Dat de ritzege er niet in zat, wist Van Aert al snel nadat de kopgroep zich gevormd had. "Ik had gehoopt in een veel grotere vlucht te zitten, maar dat zat er helaas niet in. Drie was natuurlijk te weinig."

Van Aert 'heel tevreden' na lange vlucht: 'Mooie laatste dag in het geel'

Van Baarle snapt Van Aert 'niet helemaal'

Dylan van Baarle moet even bijkomen van de razendsnelle etappe. "Ik heb me wel eens beter gevoeld. Ik had de hoop dat iedereen dat na een halfuur wel zou voelen, maar ze bleven gaan."

De Nederlander van de Ineos-ploeg snapte niet helemaal dat Wout van Aert er alles aan deed om in de kopgroep te zitten. "Ik snapte wel dat hij in de ontsnapping wilde zitten zodat ze niet op kop hoefden te rijden, maar om dan met drie te gaan is dan een beetje overmoedig misschien. Dat is natuurlijk zelfmoord, maar hij heeft het lang volgehouden."

Van Baarle snapte actie Van Aert niet helemaal: 'Beetje overmoedig'

Van der Poel dacht meerdere keren aan afstappen

Het was geen makkelijk dag voor Mathieu van der Poel. In het begin van de etappe had hij het al lastig en moest hij het peloton al even laten gaan en ook aan het eind moest hij lossen. "Ik heb meerdere keren overwogen om af te stappen. Het was geen leuke dag."

Toch bleef hij op de fiets zitten. "Als ik nu was gestopt, was het wel gaan wringen. Ik wil nog even doorzetten. Als het morgen nog zo gaat, denk ik niet dat ik nog een dag ga aanklampen."

Van der Poel overwoog een paar keer af te stappen: 'Ik hoop op beterschap'

Kruijswijk legt uit: 'Wout had iets in z'n hoofd'

Dat Wout van Aert iets wilde proberen in de zesde etappe was wel duidelijk. Ploeggenoot Steven Kruijswijk legt het na de finish uit. "Wout had iets in z'n hoofd. Die wilde graag vanuit de kopgroep de kans creëren om de etappe te winnen. Ik denk dat hij het eerste uur, anderhalf uur in zijn eentje het peloton gesloopt heeft."

Van Aert zat uiteindelijk in een kleine kopgroep van drie man en redde het niet tot de finish. "Gegokt en verloren", aldus Kruijswijk.

Kruijswijk legt tactiek Van Aert uit: 'Wilde vanuit kopgroep kans creëren op ritzege'

Gele trui is bonus voor Pogacar

Pogacar pakte ogenschijnlijk makkelijk de ritzege, maar na de finish spreekt hij toch van een zware dag. "De start was echt bizar", aldus de Sloveen. "De sterkste renner zat in de kopgroep", doelt hij op Wout van Aert. "Maar uiteindelijk was het peloton sterker."

Dat hij naast de etappe ook de gele trui pakt, is volgens Pogacar een bonus.

Pogacar wint langste etappe: 'Ging voor ritzege, gele trui is bonus'

Stand van zaken in het klassement

NOS
Klassement na etappe zes

Bekijk hier de slotfase van de zesde etappe

Pogacar sprint concurrenten uit het wiel en wint zesde etappe Tour de France

Ook het geel is voor Pogacar

Tadej Pogacar wint niet alleen de zesde etappe, hij is ook de nieuwe drager van de gele trui. Hij neemt het tricot over van Wout van Aert, die vandaag in de aanval reed, maar het peloton in de slotfase moest laten gaan.

FINISH - Pogacar wint na machtige sprint

Tadej Pogacar sprint met overmacht naar de zege in Longwy. De Sloveen, die op jacht is naar zijn derde Tourzege op rij, is veruit de snelste.

1,5 km - Vuillermoz teruggepakt

Vuillermoz wordt weer teruggepakt door het uitgedunde peloton.

5 km - Vuillermoz probeert het

Alexis Vuillermoz was de eerste aanvaller van de dag. Toen lukt het niet om weg te komen, maar nu probeert hij het opnieuw. De Fransman komt als eerste boven op de klim.

7 km - Opnieuw valpartij

Opnieuw liggen er renners op het asfalt. Een van de slachtoffers dit keer is de Rus Aleksandr Vlasov, de kopman van Bora-hansgrohe.

10 km - Vlucht Van Aert ten einde

Na een lange vlucht is Wout van Aert terug in het peloton. De geletruidrager deed veel moeite om in de kopgroep te zitten vandaag en dat lukte samen met Fuglsang en Simmons. Van Aert bleef van de drie als laatste over, maar redt het niet tot de finish.

Hij houdt het verder voor gezien vandaag en lost direct uit het peloton.

12 km - Valpartij in het peloton

Daar vliegen flink wat renners de berm in. Sepp Kuss van Jumbo-Visma rijdt een stuk over het gras, maar onder anderen de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg lukt het niet om overeind te blijven.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.06

15 km - Van der Poel moet weer lossen

In het begin van de etappe had Mathieu van der Poel het al zwaar en met nog vijftien kilometer te gaan moet de kopman van Alpecin-Deceuninck opnieuw lossen.

Ondertussen heeft het peloton Van Aert bijna te pakken.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.16

21 km - Voorsprong onder minuut

Het peloton is op volle snelheid aan het jagen op Van Aert en het gat wordt langzaam kleiner. De geletruidrager heeft nog minder dan een minuut met nog ruim twintig kilometer te gaan.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.50

30 km - Simmons kan Van Aert niet volgen

Met nog dertig kilometer te gaan, besluit Van Aert er in zijn eentje vandoor te gaan. Simmons kan de Belg niet volgen en zal snel ingelopen worden door het peloton.

Koploper: Van Aert
Peloton +1.00

39 km - Kopgroep valt niet stil

Van Aert en Simmons vallen zeker niet stil en houden de voorsprong rond de twee minuten, ondanks een jagend peloton.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.49

Reuters
Van Aert (in het geel) en Simmons

47 km - Vroege finish

Er wordt hard gereden vandaag, waardoor de renners voor liggen op het snelste tijdschema. De finish wordt nu rond 17.00 uur verwacht.

Het duo op kop rijdt nog altijd zo'n twee minuten voor het peloton uit.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.57

61 km - Fuglsang ingelopen

Voor Jakob Fuglsang is het al het einde van zijn vlucht. Na een plaspauze wordt hij snel ingelopen door het peloton. Van Aert en Simmons doen nog wel een verwoede poging om voor de groep uit te blijven.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.45

63 km - Voorsprong koplopers slinkt

De jacht op de kopgroep is nu echt begonnen en dat is te zien aan de voorsprong van het drietal. Daar is nog maar anderhalve minuut van over.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +1.40

70 km - Van Aert loopt uit in puntenklassement

Van Aert hoeft weinig moeite te doen om de tussensprint te winnen. Fuglsang en Simmons gunnen hem de punten. In het peloton wordt er wel gestreden om de vierde plaats en die strijd wordt gewonnen door Jasper Philipsen. Hij verslaat Fabio Jakobsen.

De voorsprong van Van Aert in het puntenklassement wordt op deze manier alleen maar groter. Jakobsen blijft wel tweede.

AFP
Wout van Aert

80 km - Hoe zien de slotkilometers eruit?

De rust in het peloton was niet van lange duur en het tempo zit er inmiddels weer goed in. De voorsprong van de drie koplopers, Van Aert, Fuglsang en Simmons, is geslonken tot minder dan drie minuten en het is dus maar de vraag of zij met z'n drieën gaan uitmaken wie de etappe wint.

De slotkilometers van vandaag zijn zeker niet eenvoudig. Na een muur van 800 meter à 12,3% (derde categorie) volgt nog een ongecategoriseerde helling van 1,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8. Op het steilste stuk, ongeveer een kilometer voor de meet, loopt de weg zelfs met elf procent omhoog.

NOS
De slotkilometers van de zesde etappe van de Tour

Ondertussen in Italië: Van Vleuten houdt roze

Juliette Labous heeft de overwinning voor zich opgeëist in de zevende etappe van de Giro Donne. Annemiek van Vleuten behield in de koninginnenrit van Prevalle naar Passo del Maniva, een etappe over 112,9 kilometer, de roze leiderstrui.

Radio Tour de France: Abandon!

Achter elke renner zit een verhaal. Het verhaal van de winnaar wordt meestal breed uitgemeten, maar dat van de uitvallers blijft vaak verborgen. Daar brengt verslaggever Steven Dalebout deze Tour verandering in.

Elke dag om 14.45 uur bij Radio Tour de France: Abandon!

104 km - Kirsch stapt af

Alex Kirsch houdt het voor gezien. De Luxemburger reed deze etappe al vroeg op achterstand en vindt het nu genoeg geweest. Kirsch is de vierde uitvaller van deze Tour.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +3.51

112 km - Wie zijn de koplopers?

Wout van Aert initieerde de kopgroep van de dag. De 27-jarige Belg van Jumbo-Visma werd in deze Tour al drie keer tweede, won etappe vier en rijdt al vier dagen in de gele trui.

Hij heeft Jakob Fuglsang en Quinn Simmons met zich mee gekregen. Fuglsang fietst al lang mee in het peloton en maakte twaalf jaar geleden zijn debuut in de Tour de France. De 37-jarige Deen won één keer een etappe in een grote ronde: in 2019 in de Ronde van Spanje. Daarnaast kan hij een goed klassement rijden. Zijn beste klassering in de Tour is een zevende plaats in 2013. In de Giro werd hij twee jaar geleden zesde.

Simmons is met zijn 21 jaar de jongste van de kopgroep. De Amerikaan van Trek-Segafredo debuteert dit jaar in de Ronde van Frankrijk.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +3.57