liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Pogacar wint langste etappe na machtige sprint • Van der Poel dacht aan afstappen

liveblog gesloten

A demain!

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we terug met etappe zeven en Tadej Pogacar voor het eerst deze Tour in de gele trui.

De dag van morgen

In etappe zeven zijn voor het eerst echt de klimmers aan zet. Het eerste gedeelte van de etappe is nog redelijk vlak, maar dan volgen er twee beklimmingen van de derde categorie en de slotklim is La Planche des Belles Filles van de eerste categorie. De finish is bergop.

Het peloton vertrekt om 13.05 uur uit startplaats Tomblaine en de eindstreep wordt naar verwachting rond 17.30 uur bereikt.

Het profiel van de zevende etappe van de Tour

Van Poppel heeft afgezien

Sprinter Van Poppel heeft afgezien: 'Ik was echt slecht in het begin'

Van Aert heeft genoten van vlucht

Wout van Aert heeft zich goed laten zien in zijn laatste dag in de gele trui. Hij zat in de kopgroep van de dag, maar redde het niet tot de finish. "Ik ben heel tevreden. Ik hoop dat ik de mensen een beetje heb kunnen laten genieten, ik heb zelf in elk geval genoten."

Dat de ritzege er niet in zat, wist Van Aert al snel nadat de kopgroep zich gevormd had. "Ik had gehoopt in een veel grotere vlucht te zitten, maar dat zat er helaas niet in. Drie was natuurlijk te weinig."

Van Aert 'heel tevreden' na lange vlucht: 'Mooie laatste dag in het geel'

Van Baarle snapt Van Aert 'niet helemaal'

Dylan van Baarle moet even bijkomen van de razendsnelle etappe. "Ik heb me wel eens beter gevoeld. Ik had de hoop dat iedereen dat na een halfuur wel zou voelen, maar ze bleven gaan."

De Nederlander van de Ineos-ploeg snapte niet helemaal dat Wout van Aert er alles aan deed om in de kopgroep te zitten. "Ik snapte wel dat hij in de ontsnapping wilde zitten zodat ze niet op kop hoefden te rijden, maar om dan met drie te gaan is dan een beetje overmoedig misschien. Dat is natuurlijk zelfmoord, maar hij heeft het lang volgehouden."

Van Baarle snapte actie Van Aert niet helemaal: 'Beetje overmoedig'

Van der Poel dacht meerdere keren aan afstappen

Het was geen makkelijk dag voor Mathieu van der Poel. In het begin van de etappe had hij het al lastig en moest hij het peloton al even laten gaan en ook aan het eind moest hij lossen. "Ik heb meerdere keren overwogen om af te stappen. Het was geen leuke dag."

Toch bleef hij op de fiets zitten. "Als ik nu was gestopt, was het wel gaan wringen. Ik wil nog even doorzetten. Als het morgen nog zo gaat, denk ik niet dat ik nog een dag ga aanklampen."

Van der Poel overwoog een paar keer af te stappen: 'Ik hoop op beterschap'

Kruijswijk legt uit: 'Wout had iets in z'n hoofd'

Dat Wout van Aert iets wilde proberen in de zesde etappe was wel duidelijk. Ploeggenoot Steven Kruijswijk legt het na de finish uit. "Wout had iets in z'n hoofd. Die wilde graag vanuit de kopgroep de kans creëren om de etappe te winnen. Ik denk dat hij het eerste uur, anderhalf uur in zijn eentje het peloton gesloopt heeft."

Van Aert zat uiteindelijk in een kleine kopgroep van drie man en redde het niet tot de finish. "Gegokt en verloren", aldus Kruijswijk.

Kruijswijk legt tactiek Van Aert uit: 'Wilde vanuit kopgroep kans creëren op ritzege'

Gele trui is bonus voor Pogacar

Pogacar pakte ogenschijnlijk makkelijk de ritzege, maar na de finish spreekt hij toch van een zware dag. "De start was echt bizar", aldus de Sloveen. "De sterkste renner zat in de kopgroep", doelt hij op Wout van Aert. "Maar uiteindelijk was het peloton sterker."

Dat hij naast de etappe ook de gele trui pakt, is volgens Pogacar een bonus.

Pogacar wint langste etappe: 'Ging voor ritzege, gele trui is bonus'

Stand van zaken in het klassement

Klassement na etappe zes

Bekijk hier de slotfase van de zesde etappe

Pogacar sprint concurrenten uit het wiel en wint zesde etappe Tour de France

Ook het geel is voor Pogacar

Tadej Pogacar wint niet alleen de zesde etappe, hij is ook de nieuwe drager van de gele trui. Hij neemt het tricot over van Wout van Aert, die vandaag in de aanval reed, maar het peloton in de slotfase moest laten gaan.

FINISH - Pogacar wint na machtige sprint

Tadej Pogacar sprint met overmacht naar de zege in Longwy. De Sloveen, die op jacht is naar zijn derde Tourzege op rij, is veruit de snelste.

1,5 km - Vuillermoz teruggepakt

Vuillermoz wordt weer teruggepakt door het uitgedunde peloton.

5 km - Vuillermoz probeert het

Alexis Vuillermoz was de eerste aanvaller van de dag. Toen lukt het niet om weg te komen, maar nu probeert hij het opnieuw. De Fransman komt als eerste boven op de klim.

7 km - Opnieuw valpartij

Opnieuw liggen er renners op het asfalt. Een van de slachtoffers dit keer is de Rus Aleksandr Vlasov, de kopman van Bora-hansgrohe.

10 km - Vlucht Van Aert ten einde

Na een lange vlucht is Wout van Aert terug in het peloton. De geletruidrager deed veel moeite om in de kopgroep te zitten vandaag en dat lukte samen met Fuglsang en Simmons. Van Aert bleef van de drie als laatste over, maar redt het niet tot de finish.

Hij houdt het verder voor gezien vandaag en lost direct uit het peloton.

12 km - Valpartij in het peloton

Daar vliegen flink wat renners de berm in. Sepp Kuss van Jumbo-Visma rijdt een stuk over het gras, maar onder anderen de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg lukt het niet om overeind te blijven.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.06

15 km - Van der Poel moet weer lossen

In het begin van de etappe had Mathieu van der Poel het al zwaar en met nog vijftien kilometer te gaan moet de kopman van Alpecin-Deceuninck opnieuw lossen.

Ondertussen heeft het peloton Van Aert bijna te pakken.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.16

21 km - Voorsprong onder minuut

Het peloton is op volle snelheid aan het jagen op Van Aert en het gat wordt langzaam kleiner. De geletruidrager heeft nog minder dan een minuut met nog ruim twintig kilometer te gaan.

Koploper: Van Aert
Peloton +0.50

30 km - Simmons kan Van Aert niet volgen

Met nog dertig kilometer te gaan, besluit Van Aert er in zijn eentje vandoor te gaan. Simmons kan de Belg niet volgen en zal snel ingelopen worden door het peloton.

Koploper: Van Aert
Peloton +1.00

39 km - Kopgroep valt niet stil

Van Aert en Simmons vallen zeker niet stil en houden de voorsprong rond de twee minuten, ondanks een jagend peloton.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.49

Van Aert (in het geel) en Simmons

47 km - Vroege finish

Er wordt hard gereden vandaag, waardoor de renners voor liggen op het snelste tijdschema. De finish wordt nu rond 17.00 uur verwacht.

Het duo op kop rijdt nog altijd zo'n twee minuten voor het peloton uit.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.57

61 km - Fuglsang ingelopen

Voor Jakob Fuglsang is het al het einde van zijn vlucht. Na een plaspauze wordt hij snel ingelopen door het peloton. Van Aert en Simmons doen nog wel een verwoede poging om voor de groep uit te blijven.

Kopgroep: Van Aert, Simmons
Peloton +1.45

63 km - Voorsprong koplopers slinkt

De jacht op de kopgroep is nu echt begonnen en dat is te zien aan de voorsprong van het drietal. Daar is nog maar anderhalve minuut van over.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +1.40

70 km - Van Aert loopt uit in puntenklassement

Van Aert hoeft weinig moeite te doen om de tussensprint te winnen. Fuglsang en Simmons gunnen hem de punten. In het peloton wordt er wel gestreden om de vierde plaats en die strijd wordt gewonnen door Jasper Philipsen. Hij verslaat Fabio Jakobsen.

De voorsprong van Van Aert in het puntenklassement wordt op deze manier alleen maar groter. Jakobsen blijft wel tweede.

Wout van Aert

80 km - Hoe zien de slotkilometers eruit?

De rust in het peloton was niet van lange duur en het tempo zit er inmiddels weer goed in. De voorsprong van de drie koplopers, Van Aert, Fuglsang en Simmons, is geslonken tot minder dan drie minuten en het is dus maar de vraag of zij met z'n drieën gaan uitmaken wie de etappe wint.

De slotkilometers van vandaag zijn zeker niet eenvoudig. Na een muur van 800 meter à 12,3% (derde categorie) volgt nog een ongecategoriseerde helling van 1,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8. Op het steilste stuk, ongeveer een kilometer voor de meet, loopt de weg zelfs met elf procent omhoog.

De slotkilometers van de zesde etappe van de Tour

Ondertussen in Italië: Van Vleuten houdt roze

Juliette Labous heeft de overwinning voor zich opgeëist in de zevende etappe van de Giro Donne. Annemiek van Vleuten behield in de koninginnenrit van Prevalle naar Passo del Maniva, een etappe over 112,9 kilometer, de roze leiderstrui.

Radio Tour de France: Abandon!

Achter elke renner zit een verhaal. Het verhaal van de winnaar wordt meestal breed uitgemeten, maar dat van de uitvallers blijft vaak verborgen. Daar brengt verslaggever Steven Dalebout deze Tour verandering in.

Elke dag om 14.45 uur bij Radio Tour de France: Abandon!

104 km - Kirsch stapt af

Alex Kirsch houdt het voor gezien. De Luxemburger reed deze etappe al vroeg op achterstand en vindt het nu genoeg geweest. Kirsch is de vierde uitvaller van deze Tour.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +3.51

112 km - Wie zijn de koplopers?

Wout van Aert initieerde de kopgroep van de dag. De 27-jarige Belg van Jumbo-Visma werd in deze Tour al drie keer tweede, won etappe vier en rijdt al vier dagen in de gele trui.

Hij heeft Jakob Fuglsang en Quinn Simmons met zich mee gekregen. Fuglsang fietst al lang mee in het peloton en maakte twaalf jaar geleden zijn debuut in de Tour de France. De 37-jarige Deen won één keer een etappe in een grote ronde: in 2019 in de Ronde van Spanje. Daarnaast kan hij een goed klassement rijden. Zijn beste klassering in de Tour is een zevende plaats in 2013. In de Giro werd hij twee jaar geleden zesde.

Simmons is met zijn 21 jaar de jongste van de kopgroep. De Amerikaan van Trek-Segafredo debuteert dit jaar in de Ronde van Frankrijk.

Kopgroep: Van Aert, Fuglsang, Simmons
Peloton +3.57

129 km - Simmons en Fuglsang pakken bergpunten

Simmons is als eerste boven bij de berg van de derde categorie. De Amerikaan pakt daarmee twee punten voor het bergklassement. Achter hem sprokkelt Fuglsang ook nog één punt.

Achter Simmons en Fuglsang komt Van Aert als derde boven. De drie hebben inmiddels een voorsprong van 2.40 minuten opgebouwd.

134 km - Van Aert in kopgroep

Wout van Aert is al sinds het begin van de etappe bezig om weg te springen en nu is het gelukt. De drager van de gele trui heeft Quinn Simmons en Jakob Fuglsang in zijn wiel zitten en de drie hebben inmiddels een voorsprong van ruim een minuut bij elkaar gefietst. Het lijkt dan nu toch echt een feit: de kopgroep van de dag is gevormd.

Op de eerste beklimming van de dag krijgt Van Aert te maken met materiaalpech, maar hij kan snel weer aansluiten.

Wout van Aert met Quinn Simmons en Jakob Fuglsang in zijn wiel

147 km - Mollema houdt zich deze dagen nog rustig

Bauke Mollema heeft zich nog niet in een kopgroep gemeld en dat kondigde hij ook aan. "Ik wacht liever op dagen die mij wat beter liggen. Zaterdag en zondag zijn zeker wel interessante ritten, vandaag is nog geen dag voor mij", aldus Mollema voor de start van de zesde etappe.

Mollema houdt zich nog even in: 'Wacht liever op dagen die mij wat beter liggen'

Maassen laat weten hoe het met Roglic gaat

Primoz Roglic kwam in de kasseienetappe van gisteren hard ten val en moest zelf zijn schouder terug in de kom zetten. De schade in het algemeen klassement valt met twee minuten uiteindelijk mee, volgens ploegleider Frans Maasen: "Het had erger kunnen zijn."

Hoe het met Roglic zelf gaat, kon Maassen voorafgaand aan de zesde etappe nog niet zeggen. "Je ziet nooit wat aan hem, het is een keiharde bikkel."

Ploegleider Maassen ziet niks aan gehavende Roglic: 'Is een keiharde bikkel'

155 km - Opnieuw een kopgroep teruggepakt

Nog altijd is de kopgroep van de dag niet gevormd. Vegard Stake Laengen, Christophe Laporte, Stan Dewulf, Kasper Asgreen, Simon Geschke, Andreas Leknessund, Georg Zimmermann, Magnus Cort, Connor Swift en Mads Pedersen leken even weg te mogen rijden en kregen een halve minuut voorsprong, maar zijn toch teruggepakt.

Ondertussen in Italië: Vos niet meer van start

Marianne Vos is donderdag niet meer van start gegaan in de Giro Donne. Vos, die rijdt voor Jumbo-Visma, boekte woensdag nog haar tweede ritzege. "Ik ben blij met mijn twee overwinningen. Ik ga me nu opladen voor de volgende doelen", liet ze via haar ploeg Jumbo-Visma weten.

Vos start normaal gesproken op 24 juli in de Tour de France voor vrouwen.

De zesde etappe van de Giro Donne eindigt donderdag met de beklimming van de Passo del Maniva. Annemiek van Vleuten heeft de leiding in de rittenkoers die nog tot en met zondag duurt.

Even niet op NPO 1

Tegen half twee is de Tour de France - door de politieke ontwikkelingen in Groot-Brittannië - even niet te zien op NPO 1. Maar de koers is natuurlijk nog steeds te volgen, op de NOS-site en de app. Kijk hier live naar de etappe: nos.nl/l/2435184

164 km - Kopgroep van tien

Opnieuw is er een kopgroep weg, dit keer met tien renners. De namen: Vegard Stake Laengen, Christophe Laporte, Stan Dewulf, Kasper Asgreen, Simon Geschke, Andreas Leknessund, Georg Zimmermann, Magnus Cort, Connor Swift en Mads Pedersen.

Weer Cort dus, die tot nu toe in elke etappe in de kopgroep heeft gezeten.

Het peloton achter hen blijft echter onrustig, waardoor het gat nog slechts twintig seconden bedraagt.

Magnus Cort voert de kopgroep aan

178 km - Kopgroep redt het toch niet

Het leek er even op dat Van der Hoorn, Cosnefroy en Skujins vooruit mochten rijden, maar het peloton heeft het drietal nu toch ingelopen. En opnieuw is het geletruidrager Van Aert die op kop sleurt.

180 km - Van der Poel niet in topvorm

Mathieu van der Poel kwam al vroeg in de problemen vandaag. Toen het tempo opgevoerd werd, moest hij het peloton even laten gaan. Inmiddels is de kopman van Alpecin-Deceuninck weer aangesloten, maar hij hangt nog altijd achteraan.

Voor de start van de etappe wist ploegleider Christoph Roodhooft al te melden dat Van der Poel inderdaad niet in topvorm is.

Ploegleider ziet 'vicieuze cirkel' bij Van der Poel: 'Moeilijk vinger erop te leggen'

186 km - Wellens wordt gegrepen

Tim Wellens wordt bijgehaald door het peloton, dat een seconde of vijftig achter de koplopers (Van der Hoorn, Cosnefroy en Skujins) rijdt.

Met zulke kleine verschillen blijft het een interessante openingsfase.

190 km - Van Aert blijft maar actief

Wout van Aert blijft in zijn gele trui actief aan kop van het peloton. De kopgroep van drie, met Taco van der Hoorn, heeft een minuut voorsprong. Tussen beide groepen in rijdt Tim Wellens.

Van Aert trekt door op kop van het peloton

195 km - Rust keert terug in peloton

Het peloton lijkt nu toch vrede te hebben met de kopgroep, die bestaat uit Van der Hoorn, Cosnefroy en Skujins. Het gat wordt langzaam maar zeker groter en bedraagt nu een halve minuut.

Tim Wellens probeert de oversteek naar het drietal nog te maken.

200 km - Van der Hoorn probeert het weer

Ondanks een slechte nacht heeft Taco van der Hoorn nog genoeg energie om opnieuw in de vlucht van de dag te zitten. De Nederlander krijgt dit keer Benoît Cosnefroy en Toms Skujins met zich mee.

Achter het drietal probeert Van Aert het opnieuw, maar de Belgische geletruidrager komt niet tot bij de kopgroep.

Het gat is nog niet groot: tien seconden.

Taco van der Hoorn

205 km - Van Aert trekt door

Wout van Aert trekt hard door aan kop en dat leidt tot een breuk in het peloton. Tadej Pogacar zit mee, maar in de tweede groep moet de Jumbo-Visma-ploeg hard werken om het gat te dichten.

Na de hergroepering valt het weer stil in het peloton.

210 km - Van der Poel al in de problemen

Mathieu van der Poel heeft het zwaar. Het peloton is nog geen tien kilometer onderweg en de kopman van Alpecin-Deceuninck rijdt al op achterstand. Hij kan het tempo niet volgen.

Vooraan het peloton is de strijd gaande om in de vlucht van de dag te zitten.

Mathieu van der Poel

Départ réel

Daar is het officiële startsein voor etappe zes, met 219,9 kilometer de langste etappe van deze Tour.

De gele trui wordt nog altijd gedragen door Wout van Aert. Magnus Cort heeft een flinke voorsprong opgebouwd in het bergklassement en draagt zodoende de bolletjestrui. Fabio Jakobsen staat in het puntenklassement tweede, maar mag wel in het groen rijden omdat de leider in dat klassement, Van Aert, al het geel draagt. Tadej Pogacar heeft de leiding in het jongerenklassement en rijdt in de witte trui.

Magnus Cort in de bolletjestrui en Fabio Jakobsen in het groen

Départ fictif

Het peloton zit weer op de fiets en rijdt eerst enkele neutrale kilometers voordat het officiële startsein wordt gegeven in Binche voor de zesde etappe van deze Tour de France.

Van Poppel blijft positief

Danny van Poppel ging gisteren in de kasseienetappe hard onderuit. "Dan lig je daar op de grond en dan denk je eerst: het is over, maar het viel gelukkig mee", laat de sprinter weten.

Van Poppel blijft positief na valpartij in kasseienrit: 'Heb er wel vertrouwen in'

Van der Hoorn heeft nauwelijks geslapen

Taco van der Hoorn werd gisteren op de eindstreep nipt geklopt door Simon Clarke. Een slechte nachtrust was het gevolg voor de Nederlander. "Ik denk dat het een uur of twee was, daarna heb ik drie uur geslapen en toen was ik wel weer wakker."

"Ik ben nog steeds wel teleurgesteld", laat Van der Hoorn voorafgaand aan de zesde etappe weten. "Zo nu en dan is er ook wel een soort van trots dat ik dit heb kunnen doen in de Tour, maar daarna komt weer boosheid en teleurstelling. Het is nog een beetje een rollercoaster."

Van der Hoorn heeft nauwelijks geslapen na mislopen ritzege: 'Een rollercoaster'

De stand van zaken in het klassement

Toptien algemeen klassement na woensdag

Eerste afstappers

Na het slagveld op de kasseien van woensdag telt het peloton in de zesde etappe drie renners minder. Jack Haig, Michael Gogl en Daniel Oss zijn niet meer van de partij. Zij zijn de eerste afstappers van deze Tour de France.

Jack Haig naast z'n fiets

Even terug naar de chaos van gisteren

Voor Jumbo-Visma was de vijfde etappe van de Tour de France een etappe om snel te vergeten. Bijna alles wat er mis kon gaan, ging mis voor de Nederlandse ploeg in de kasseienthriller van Lille naar Arenberg.

Kopman Primoz Roglic verloor veel tijd na een pijnlijke val, geletruidrager Wout van Aert ging eveneens onderuit en Jonas Vingegaard, die ook een goed klassement kan rijden, verloor tijd na geklungel met een ketting en een fietswissel.

"Een waardeloze dag", zo vatte ploegleider Grischa Niermann de rampdag van Jumbo-Visma samen.

De ritzege was voor de Australiër Simon Clarke, die Taco van der Hoorn op de eindstreep nipt klopte.

Samenvatting etappe 5: Van der Hoorn nipt geklopt op rampdag Jumbo-Visma

Waarheen leidt de weg

De renners komen in de zesde etappe drie gecategoriseerde colletjes (twee van de derde en een van de vierde categorie) tegen, maar het gaat de hele dag op en af. In de laatste kilometers volgt na een muur van 800 meter à 12,3% (derde categorie) nog een ongecategoriseerde helling van 1,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8.

Het profiel van de zesde etappe van de Tour

Bienvenue!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de zesde etappe van deze Tour de France. Na de chaotische kasseienklassieker van woensdag krijgt het peloton weinig tijd om uit te blazen. Vandaag staat de langste etappe van deze Ronde van Frankrijk op het programma: een rit van net geen 220 kilometer van het Belgische Binche naar het Franse Longwy, net over de grens van de Belgische Ardennen.

De start is om 12.05 uur en de renners worden rond 17.30 uur aan de finish verwacht.