Vreugde bij Wout Van Aert en teamgenoot Jonas Vingegaard
NOS Wielrennen

Jumbo-Visma grootverdiener na week Tour de France, schamel bedrag voor Astana

Jumbo-Visma hoort na een week Tour de France de kassa rinkelen. De Nederlandse ploeg koerste een bedrag van 82.140 euro bij elkaar en is daarmee de absolute grootverdiener. Het Kazachse Astana moet vooralsnog op een houtje bijten.

Het prijzengeld - in totaal is er tot nu toe 349.200 euro verdeeld - is op veel manieren te verdienen. Logischerwijs leveren ritzeges en het dragen van leiderstruien mooie bedragen op, maar er zijn ook financiële beloningen voor tussensprinten, bergsprintjes en de strijdlust.

Voor Jumbo-Visma harkte Wout van Aert het meeste geld binnen. De Belg won twee etappes, droeg vier dagen het geel en is nu al vrijwel zeker van de groene trui in Parijs.

  • NOS
    Verdiensten Tour de France na negende etappe 1/2
  • NOS
    Verdiensten Tour de France na negende etappe 2/2

Jumbo, tweede achter Ineos in het ploegenklassement, heeft veel meer verdiend dan de nummers twee en drie op dit lijstje: UAE-Emirates (Pogacar) en QuickStep (Jakobsen). Die teams verdienden met 37.210 en 30.520 euro nog niet de helft.

Troostprijsje voor Astana

Opvallend is het nogal karige bedrag dat Astana aan de openingsweek over heeft gehouden. De Kazachse ploeg van Aleksandr Vinokoerov - voorheen een financiële grootmacht - verdiende een schamele 600 euro.

Dit voorjaar kampte Astana met betalingsachterstanden en kregen de renners en stafleden geen salaris uitbetaald. Bovendien is Vinokoerov onderwerp van een gerechtelijk onderzoek door de Luxemburgse justitie vanwege onduidelijke betalingen aan rennersmakelaars.

Astana verdiende in een week slechts Tour 600 euro

In de eerste week van de Tour de France is zelden het lichtblauw van voren te zien geweest. Kopman Aleksej Loetsenko, vorig jaar zevende in het eindklassement, kwam met podiumambities naar de Tour. Na een anonieme week is hij vijftiende op 4.58 van geletruidrager Tadej Pogacar.

De Kazachse ploeg kan een succesje goed gebruiken, want tot nu toe is het bezig aan een kleurloos seizoen. Buiten de Kazachse kampioenschappen boekte de ploeg slechts twee overwinningen op lager niveau.

Het grootste succes was de vierde plaats van routinier Vincenzo Nibali in de Giro d'Italia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl