NOS Wielrennen

Rampdag Jumbo-Visma en Roglic, die zelf zijn schouder terug in de kom zet

Samenvatting etappe 5: Van der Hoorn nipt geklopt op rampdag Jumbo-Visma

Voor Jumbo-Visma was de vijfde etappe van de Tour de France een etappe om snel te vergeten. Bijna alles wat er mis kon gaan, ging mis voor de Nederlandse ploeg in de kasseienthriller van Lille naar Arenberg.

Kopman Primoz Roglic verloor veel tijd na een pijnlijke val, geletruidrager Wout van Aert ging eveneens onderuit en Jonas Vingegaard, die ook een goed klassement kan rijden, verloor tijd na geklungel met een ketting en een fietswissel.

Roglic hard onderuit door slingerende hooibaal

"Een waardeloze dag", zo vatte ploegleider Grischa Niermann de rampdag van Jumbo-Visma samen.

Roglic zet zelf schouder terug

Het grootste slachtoffer was Roglic. De Sloveen ging op dertig kilometer van de eindstreep samen met Caleb Ewan onderuit toen ze een hooibaal van de omheining raakten die op de weg was beland.

"Ik heb het niet goed gezien, maar volgens mij raakte een motor de omheining, waardoor die midden op de weg terechtkwam en we vielen", vertelde Roglic na afloop. "Het is weleens beter met me geweest; ik ben enigszins gehavend. Maar gelukkig ben ik er nog."

Zijn schouder ging uit de kom, maar Roglic wist gelukkig wat hij daaraan moest doen. "Ik kon hem op de fiets niet direct terugzetten, dus moest ik even zitten op een stoeltje van een toeschouwer. Het is me vaker overkomen, dus ik ken de techniek. Je houdt je knie vast en trekt hard. Zo heb ik hem teruggezet."

  • Schouder uit de kom bij Roglic: 'Moest hem terugzetten op de stoel van een toeschouwer'
  • Jumbo-ploegleider Niermann: 'Het was een waardeloze dag'

Roglic verloor 2.08 minuten op topfavoriet Tadej Pogacar, dus een eventuele Tourzege is uit zicht geraakt. Maar hij wil nog niet zeggen dat zijn Tour verloren is: "Ik ben nog niet zover dat ik daarover kan nadenken. Ik ga eerst herstellen. Later kijken we wel hoe we verdergaan."

Vingegaard raakte 'beetje in paniek'

De val van Roglic was lang niet het enige malheur bij Jumbo-Visma. Klassementsman Vingegaard verloor ook tijd op Pogacar, hoewel uiteindelijk slechts dertien seconden, na gedoe met een ketting en een onhandige fietswissel.

"Het was een shitday voor ons", aldus de analyse van de nummer twee van de vorige Tour. Het ging mis toen de ketting van de Deen vastliep op zo'n 36 kilometer van de finish. "Ik had toen moeten stoppen en mijn ketting moeten losmaken. Maar ik raakte een beetje in paniek", gaf hij toe.

  • Vingegaard raakte 'beetje in paniek' na vastgelopen ketting: 'Had het anders moeten aanpakken'
  • Pech 'paniekerige' Vingegaard en geklungel Jumbo met fietswissel

Hij wisselde van fiets met ploeggenoot Nathan van Hooydonk, maar de 1,93 meter lange Belg is zeventien centimeter langer dan Vingegaard, voor wie het zadel veel te hoog stond. Het leidde tot koddige taferelen, waarbij vier Jumbo-Visma-renners zich afvroegen wat ze moesten doen, en uiteindelijk een nieuwe fietswissel met Steven Kruijswijk.

"Ik had dat anders moeten aanpakken", bekende Vingegaard, die de schade uiteindelijk beperkt wist te houden: "Ik heb de beste helpers van de wereld."

Van Aert nam al afscheid van geel

Een lichtpuntje voor Jumbo-Visma was dat Van Aert in ieder geval zijn gele trui wist te behouden. En daar zag het lange tijd niet naar uit. Nog voor de kasseistroken ging de Belg namelijk samen met Kruijswijk op een rotonde onderuit. Om even later nog eens bijna te vallen toen hij tijdens een praatje met Kruijswijk bijna tegen een volgauto van Team DSM knalde.

"Alles wat tegen kon zitten, zat tegen. We hadden gehoopt het verschil te kunnen maken, maar het werd een dag van achtervolgen en de schade beperken", aldus Van Aert.

  • Op een dag waarop alles fout gaat, staat Van Aert toch nog in het geel: 'Schade valt mee'
  • Kruijswijk cynisch richting organisatie na rampdag op kasseien: 'Dit is toch wat ze willen?
  • Geel onderuit! Van Aert en Kruijswijk haken in elkaar en smakken tegen asfalt

Na zijn val reed Van Aert lang van achteren in de chaotische koers. "Ik miste een beetje het vertrouwen na die valpartij. Het was een mentale kwestie. Dat kan ik mezelf misschien verwijten, want zeker in zo'n kasseienrit kom je alleen maar meer in de problemen als je van achteren rijdt."

"Dat ik het geel nog heb, is dan ook een grote verrassing. Ik had er in de koers eigenlijk al afscheid van genomen. Ik dacht dat we echt wel ver van achteren reden, maar blijkbaar viel dat mee. We hebben als ploeg gevochten om de schade te beperken en we zullen blijven vechten", aldus een strijdlustige Van Aert,

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl