NOS Wielrennen

Van der Hoorn grijpt net naast ritzege Tour, rampdag Roglic in kasseienthriller

Van der Hoorn doet alles goed, maar verliest millimetersprint van Clarke

Taco van der Hoorn heeft net naast de winst van de vijfde etappe van de Tour de France gegrepen. De Nederlander werd in de eindsprint van de kopgroep op de streep geklopt door de Australiër Simon Clarke.

"Misschien krijg ik deze kans wel nooit meer", treurde Van der Hoorn na de finish. "Misschien had ik iets langer moeten wachten en eroverheen komen als hij echt stilviel", analyseerde Van der Hoorn na enkele krachttermen.

Voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma was het een rampdag. Kopman Primoz Roglic verloor na een valpartij 2.08 minuten op Tadej Pogacar, de Tourwinnaar van de afgelopen twee jaar.

Bekijk hieronder de reacties van Taco van der Hoorn, etappewinnaar Simon Clarke, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann.

Een rampdag dus voor Jumbo-Visma, maar een kleine pleister op de wond was dat Wout van Aert, ondanks een val, zijn gele trui behield in de rit over 158 kilometer van Lille naar Arenberg met elf kasseistroken.

Pogacar deed van de klassementsmannen de beste zaken. De Sloveense titelverdediger werd zevende op 0.51 seconden van winnaar Clarke. Van Aert en Jonas Vingegaard, die tijdens de chaos op de kasseistroken op een ongelukkig moment pech kreeg, verloren uiteindelijk slechts 0.13 op Pogacar.

Val Roglic door hooibaal

De valpartij van Roglic werd veroorzaakt door een slingerende hooibaal. Daarbij ging zijn schouder uit de kom. De Sloveen wist zijn schouder zelf weer terug te zetten op een stoeltje van een toeschouwer langs de weg, maar hij liep daarbij wel een flinke achterstand op.

Weer een valpartij: kost slingerende hooibaal Roglic zijn kansen op een Tourzege?

Een deel van het peloton ging met knikkende knieën in Lille van start voor de rit, waar in de laatste 77 kilometer elf kasseistroken lagen te wachten. Voor het zover was, ontstond er een kopgroep. Met, zoals hij voor de start al beloofde, Taco van der Hoorn.

De Nederlandse renner van Intermarché-Wanty ging ervandoor met de Noor Edvald Boasson Hagen en de onvermoeibare Deense bergkoning Magnus Cort Nielsen. Even later kreeg het trio gezelschap van Alexis Gougeard, Simon Clarke en Neilson Powless. Het zestal wist een maximale voorsprong van 3,5 minuut bij elkaar te fietsen.

Botsing Van Aert en Kruijswijk

Met de wind in de rug ging het snoeihard in de richting van de kasseien, maar nog voor de eerste stroken ging het mis voor Jumbo-Visma. Op 98 kilometer van de finish ging geletruidrager Wout van Aert onderuit toen hij op een rotonde het achterwiel van Steven Kruijswijk raakte.

Geel onderuit! Van Aert en Kruijswijk haken in elkaar en smakken tegen asfalt

De Jumbo-Visma-renners gingen in de achtervolging, maar een ongeluk zat opnieuw in een klein hoekje. Van Aert lette niet goed op tijdens een overlegje met Kruijswijk en knalde bijna op een volgauto van Team DSM. Zo'n tien kilometer voor de eerste kasseistrook keerde het duo terug in het peloton.

Meer malheur voor Jumbo-Visma

Van der Hoorn en zijn kompanen denderden als eerste over de kasseien. In het peloton was het nervositeit troef, met tal van hachelijke momenten.

Zo kreeg Jonas Vingegaard pech aan zijn fiets. De Deen wisselde van fiets met ploeggenoot Nathan van Hooydonck, maar die was veel te groot. Na enkele koddige taferelen en fietswissels kon Vingegaard in de achtervolging.

Terwijl Mathieu van der Poel - die vooraf al zei geen goede benen te hebben - het bijltje voor vandaag erbij neerlegde, was er meer rampspoed voor Jumbo-Visma: Primoz Roglic kwam samen met Caleb Ewan ten val door een onvoorziene strobaal van de omheining die op de weg lag. Ook de Sloveen moest in de achtervolging.

Pogacar geeft gas

Voor Tadej Pogacar was dat het sein om op de pedalen te gaan staan. De Sloveense titelverdediger reed samen met Jasper Stuyven weg uit de voorste groep en ging op jacht naar de kopgroep met Van der Hoorn, waaruit Gougeard inmiddels was weggevallen.

De kopgroep werd echter niet meer bereikt, Van der Hoorn rook zijn kans, maar Clarke duwde zijn wiel net iets eerder over de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl