NOS Wielrennen

Grote namen roeren zich in openingsrit Zwitserland, maar onbekende Williams wint

Stephen Williams heeft de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 26-jarige Brit, die al sinds 2018 uitkomt voor Bahrain Victorious maar zich zelden mocht tonen op het hoogste niveau, was de snelste in de sprint van een kleine groep vol klassementsrenners.

Hij hield Maximilian Schachmann (Bora), Andreas Kron (Lotto-soudal) en Marc Hirschi (UAE) achter zich. Voor Welshman Williams is het de eerste zege op WorldTour-niveau. Vorig jaar won hij wel een rit en het eindklassement in de Kroatische Cro Race.

Welshman Williams verrast favorieten en is eerste leider Ronde van Zwitserland

Zelf kon Williams, die in 2018 vijfde werd in de Giro d'Italia voor beloften (Baby Giro) en daarmee een profcontract verdiende, ook niet goed geloven wat hem was overkomen. "Het zijn een paar vreemde jaren voor mij geweest", stamelde de Brit. "Om hier te winnen in zo'n sterke groep, ongelooflijk."

Geen tijdrit

Voor het eerst in lange tijd begon de Ronde van Zwitserland niet met een tijdrit, maar met een spectaculaire rit in lijn. Het spektakel zat 'm in de twee korte, steile beklimmingen (de Pfannenstiel en de Küssnachterberg) die de renners op vier plaatselijke ronden rond Küssnacht voor de kiezen kregen.

Niet verwonderlijk dat al vroeg een kopgroep gevormd werd met sterke renners als Quinn Simmons, Jay Vine, Chad Haga en Casper Pedersen. Dromen van de ritzege konden de vluchters niet en op een kilometer of tien van de finish werden de laatsten ingerekend.

Na inleidende beschietingen op de slotklim van Alessandro Covi (UAE), Stefan Küng (FDJ) en Neilson Powless (EF) waren het toch de sterkste klassementsmannen die om de dagzege gingen strijden.

Jakob Fuglsang en Remco Evenepoel forceerden de breuk en dat kostte onder anderen Dani Martínez, Gino Mäder en Thibaut Pinot de kop. In de laatste vlakke kilometers gingen Aleksandr Vlasov en Evenepoel samen in de aanval, maar op 500 meter kwam de groep van een man of twintig toch weer bijeen.

Evenepoels jonge ploeggenoot Ilan Van Wilder begon als eerste te sprinten, maar uiteindelijk was het Williams die met een machtige sprint de zege naar zich toetrok.

EPA
Stephen Williams is verrassend de beste in de openingsrit van de Ronde van Zwitserland.

De Ronde van Zwitserland, traditioneel ook wel gezien als 'de vierde grote ronde', is vooral een voorbereidingskoers op de Tour de France, die 1 juli van start gaat.

In Zwitserland proberen onder anderen Vlasov, Martínez en Adam Yates hun Tourvorm aan te slijpen. Evenepoel heeft de Tour niet op zijn programma staan, maar geldt wel als favoriet voor de eindzege in Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl