Arib is een van de leden van de commissie
NOS Nieuws

Voorbereidingscommissie parlementaire enquête corona van start

De samenstelling van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden is bekend. Negen Tweede Kamerleden vormen de commissie.

Het zijn oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-Kamerlid Khadija Arib, Pieter Omtzigt (fractie Omtzigt), Wybren van Haga (Groep Van Haga), Ulysse Ellian (VVD) Vicky Maeijer (PVV), Hilde Palland (CDA), Marijke van Beukering (D66), Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Nicki Pouw (Ja21).

Komende woensdag komt de voorbereidingscommissie voor het eerst bijeen. Dan wordt ook de voorzitter gekozen. Meestal vormen de leden van de voorbereidingscommissie ook de uiteindelijke commissie die de parlementaire enquête zelf gaat doen.

Eind vorig jaar stemde de voltallige Kamer in met een enquête naar de gang van zaken rond de coronacrisis. Doel is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is al bezig met een onderzoek naar de bestrijding van het coronavirus. De Kamer wil in aanvulling daarop dus ook zelf de aanpak van de pandemie onder de loep nemen. De precieze onderzoeksvraag moet nog bepaald worden.

Zwaarste middel

Een parlementaire enquête geldt als het zwaarste middel van de Tweede Kamer. Die kan dan zelfstandig onderzoek doen naar een bepaalde kwestie. Getuigen zijn verplicht te verschijnen en ze worden onder ede verhoord.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er twaalf parlementaire enquêtes geweest. De laatste was van 2013 tot 2016 en ging over het debacle met de Fyra, de snelle treinverbinding tussen Nederland en België.

Deze week begon de dertiende enquête: over de gaswinning in Groningen. Ook over de toeslagenaffaire staat nog een enquête gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl