Een robot zuigt mest op in een stal van een melkveehouder
NOS Nieuws

Gelderland heeft stikstofplannen niet op tijd klaar

Gelderland, de provincie met de grootste landbouw- en stikstofopgave, heeft de stikstofplannen niet op tijd klaar, meldt gedeputeerde Peter Drenth. Dat komt vooral omdat het Rijk de zaken nog niet op orde heeft, schrijft Drenth aan de Provinciale Staten.

Natuurminister Christianne van der Wal wil op 1 juli van alle provincies horen hoe de plannen voor het landelijk gebied, inclusief de stikstofbeperking, er op hoofdlijnen uit gaan zien. Gelderland krijgt dat niet voor elkaar.

De provincie stuurt de minister in juli wel een overzicht van (stikstof)plannen waar de provincie al jaren aan werkt. Om die plannen definitief te kunnen maken, is cruciale, nu nog ontbrekende informatie van het Rijk nodig, zegt Drenth tegen Omroep Gelderland. "Zoals een landbouwakkoord, een regeling voor de piekbelasters en uitwerking van de paden voor boeren die blijven."

Duidelijkheid over geld

Ook is er veel geld voor nodig, en ook daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Wel is al duidelijk dat alle provincies samen veel meer geld vragen dan minister Van der Wal beschikbaar heeft.

Als het kabinet duidelijkheid heeft geschapen, zal Gelderland de plannen voorleggen aan gemeenten en natuur- en landbouworganisaties en hun achterbannen, waarna de Provinciale Staten een besluit nemen. In 2024 zou dan een start gemaakt kunnen worden met de eerste maatregelen, denkt de provincie.

De meeste provincies worstelen met de datum van 1 juli, ook al omdat nog geen enkele provincie een nieuw college van Gedeputeerde Staten heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl