De spelers van Dinamo Kiev met de Oekraïense vlag en de protestshirts
NOS Voetbal

Blauw-gele vlaggen en 'Stop War': eerste duel Dinamo Kiev sinds inval Russen

De spelers van Dinamo Kiev zijn weer voetballers. Op ruim 800 kilometer van het thuisstadion in Kiev en 1.500 kilometer van het front, speelde de club in het Poolse Lodz vanavond tegen Fenerbahçe zijn eerste officiële wedstrijd sinds de Russen eind februari Oekraïne binnenvielen.

Kiev speelde dit jaar nog geen officiële wedstrijd vanwege de oorlog. In februari legde de Oekraïense bond de nationale competitie stil en in april werd het lopende seizoen afgebroken. Een kampioen werd niet uitgeroepen, maar op basis van de stand in april verdeelde de bond wel de tickets voor Europees voetbal.

Champions League

Zo stond Dinamo Kiev woensdagavond in een beladen duel in de tweede kwalificatieronde van de Champions League tegenover het Turkse Fenerbahçe. Het duel eindigde in 0-0.

De basisspelers van Dinamo betraden het veld in protestshirts met daarop een hart en de tekst 'Stop War' en met blauw-gele vlaggen om de schouders. Ook de Fenerbahçe-spelers droegen het shirt.

"Stop war" staat op de protestshirts, ook de spelers van Fenerbahce droegen de shirts

Veel internationale spelers van Dinamo Kiev en Sjaktar Donetsk verlieten Oekraïne toen de oorlog begon. "Wij hebben hulp nodig", smeekten ze in een videoboodschap. Onder hen was voormalig Ajacied David Neres, die deze zomer naar Benfica vertrok.

Competitie gewoon van start

Terwijl de oorlog in Oost-Oekraïne nog volop aan de gang is, kwam de minister van Sport, Vadim Goetsait, vorige week met opvallend nieuws. Op 24 augustus gaat de hoogste voetbalcompetitie van Oekraïne gewoon van start.

Met de politie en krijgsmacht wordt dan samengewerkt om de wedstrijden veilig te laten verlopen, zonder publiek en onder staat van beleg. Bij luchtaanvallen "worden wedstrijden gestaakt en moeten voetballers, coaches en staf snel dekking zoeken", meldde de minister.

De heenwedstrijd tegen Fenerbahçe werd wel nog buiten Oekraïne gespeeld. De return tegen de Turken is volgende week woensdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl