AFP
NOS NieuwsAangepast

Russen geven troepen rust, maar bommen blijven vallen in Oekraïne

Het lijkt erop dat Rusland in het oosten van Oekraïne een gevechtspauze heeft ingelast. Volgens analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) hebben de Russen sinds het innemen van Lysytsjansk dit weekend geen nieuwe gebieden veroverd.

Ook het Britse ministerie van Defensie stelt in zijn dagelijkse update over de oorlog dat er nauwelijks terreinwinst is geboekt door Rusland en dat de militairen zich nu waarschijnlijk hergroeperen.

Er wordt her en der nog wel gestreden, maar het leeuwendeel van de militairen krijgt rust om toekomstige grote operaties mogelijk te maken, stelt het ISW.

Het Russische ministerie van Defensie zegt vandaag dat de troepen in Oekraïne inderdaad tijd krijgen om te herstellen. "De eenheden die bij de strijd betrokken zijn, nemen maatregelen om hun gevechtscapaciteiten weer op peil te krijgen. Ze mogen rusten en kunnen brieven en pakketjes van thuis ontvangen", citeert persbureau TASS het ministerie. Ook wordt dit moment aangegrepen om onderhoud te plegen aan materieel.

Afgelopen maandag liet president Poetin al weten dat de troepen die bij de verovering van Loegansk betrokken waren, rust verdienden. Volgens het ISW is dat bittere noodzaak. Waarschijnlijk hebben de Russen na de zware gevechten om Severodonetsk en Lysytsjansk een "significante periode nodig om uit te rusten en te herstellen voordat ze weer inzetbaar zijn voor grootschalige militaire operaties", stelde het instituut eerder deze week.

Raketten op Kramatorsk

Toch gaan de gevechten en bombardementen, zij het op kleinere schaal, ook vandaag door. Bij een Russische luchtaanval op het centrum van de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zijn slachtoffers gevallen. De gouverneur van de regio Donetsk spreekt van zeker een dode en zes gewonden. En in Slovjansk is volgens de burgemeester ook een onbekend aantal slachtoffers gevallen na een luchtaanval.

Beiden steden worden gezien als het voornaamste doelwit voor de Russen in Donetsk.

NOS
De situatie in de Donbas-regio

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn door Russische aanvallen in het oosten het afgelopen etmaal zeker negen burgers gedood en zes gewond geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl