Oekraïense vluchtelingen op een vakantiepark in West-Grafdijk
NOS Nieuws

Nederland gaat geen Oekraïense vluchtelingen uit andere landen 'overnemen'

Het kabinet is voorlopig niet van plan landen als Polen en Hongarije aan te bieden Oekraïense vluchtelingen "over te nemen". In een debat vroegen verschillende Kamerleden staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid of die landen niet moeten worden ontlast, omdat ze nu al enorme aantallen Oekraïeners opvangen.

In bijvoorbeeld Polen zijn het er nu zo'n 2 miljoen. Maar Van der Burg zei dat Polen en Hongarije tot nu toe niet hebben gevraagd om zo'n 'herverdeling' en dat het kabinet die nu dus ook niet uit zichzelf zal aanbieden.

De Europese Commissie en Polen hebben Nederland wel verzocht Oekraïners op te vangen als zij de wens uitspreken om vanuit Polen door te reizen. Van der Burg heeft toegezegd dat in zo'n geval te doen. Hij voegde eraan toe dat Oekraïners die per trein vanuit Polen door Duitsland naar Nederland willen reizen, geen reiskosten hoeven te betalen.

Polen en de EU ontvangen Oekraïense vluchtelingen met open armen. Maar tegelijkertijd zitten bij de grens met Belarus ook nog altijd vluchtelingen vast. Correspondent Arjen van der Horst sprak met een Iraakse migrant:

Twee gezichten van Polen en de EU: warm welkom voor vluchtelingen, maar ook pushbacks

De staatssecretaris benadrukte dat hij voortdurend over de situatie praat met diverse mensen en instanties. Maandag is er weer een overleg met zijn Europese collega's.

Van der Burg zei dat Nederland een uitzondering maakt voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië. Het kabinet maakte maandag bekend dat Nederland er van die groep zo'n 500 zal overnemen; andere EU-landen ontfermen zich over in totaal nog eens 14.000. De staatssecretaris vulde aan dat Moldavië nu per hoofd van de bevolking de meeste Oekraïners opvangt, terwijl het het armste land van Europa is.

'Serieus veel meer dan 50.000 plekken'

In het debat zei Van der Burg ook dat gemeenten tot nu toe bij elkaar 26.000 plekken voor Oekraïense vluchtelingen hebben geregeld en dat dat moet oplopen tot 50.000. Hij houdt er rekening mee dat er op langere termijn "serieus veel meer" plekken nodig zijn. Het kabinet bekijkt of er bijvoorbeeld ook mensen kunnen worden ondergebracht in leegstaande rijksgebouwen.

Van der Burg benadrukte dat hij gemeenten niet kan dwingen om voor huisvesting voor Oekraïners te zorgen, net zo min als voor 'reguliere' vluchtelingen uit andere landen. Over die laatste groep maakt hij zich zorgen: tot 1 april, dat is al volgende week, komt hij duizend plekken voor hun opvang tekort en tot 1 juli 3500. Hij hoopt dat gemeenten zich blijven aanmelden om ook voor hen opvang te regelen. Als gemeenten alleen Oekraïners willen huisvesten en geen andere groepen, mag dat overigens wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl