Kliment Kolesnikov
NOS Sport

Wereldzwembond weert Russen nu ook, als een van de laatste mondiale sportfederaties

Wereldzwembond FINA heeft besloten dat Russen en Belarussen toch niet welkom zijn op de wereldkampioenschappen, die van 18 juni tot en met 3 juli plaatsvinden in Boedapest. De FINA gaat daarmee als een van de laatste mondiale sportfederaties overstag.

Lange tijd wilde de FINA niets van een boycot weten. Atleten uit zowel Rusland als Belarus waren welkom, mits ze onder neutrale vlag zouden aantreden, zo werd eerder deze maand bekendgemaakt.

Europese zwemnaties als Denemarken, Finland, Duitsland en Zwitserland dreigden daarop om uit protest niet naar Hongarije af te reizen. De FINA maakte op zijn beurt woensdag bekend alsnog overstag te gaan.

WK kortebaan ook niet in Rusland

Ook is de WK kortebaan inmiddels van de officiële wedstrijdkalender van de FINA geschrapt. De mondiale titelstrijd in het (niet-olympische) 25-meterbad zou eigenlijk van 17 tot 22 december plaatsvinden in het Russische Kazan, maar woensdagavond werd bekend dat het evenement niet in Rusland zal zijn.

Sport en politiek zijn gescheiden werelden, zeggen ze. Maar met de boycot van Russische en Belarussische atleten in zo'n beetje alle sporten, lijken die twee werelden juist meer met elkaar verweven te zijn dan ooit. Hoe uniek is dat? Dat zochten we uit:

Zijn politiek en sport écht gescheiden werelden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl