Dvorkovitsj en Poetin (foto uit 2012)
NOS Nieuws

Oud-vicepremier Rusland spreekt zich uit: 'Oorlog ergste in het leven'

De voormalige Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj heeft zich kritisch uitgelaten over de oorlog in Oekraïne. Dvorkovitsj, die tot vier jaar geleden diende onder president Poetin en toenmalig premier Medvedev, is een van de zeer weinige oud-toppolitici die dat hebben gedaan.

In een gesprek met het Amerikaanse nieuwstijdschrift Mother Jones zegt Dvorkovitsj dat oorlog een van de ergste dingen is die je in het leven kunnen gebeuren. "Iedere oorlog, waar dan ook. Ook deze oorlog", zo wordt hij geciteerd. Verder zegt hij: "Oorlogen doden niet alleen onschatbare levens. Ze doden hoop en aspiraties, en bevriezen of vernietigen relaties en banden."

Dvorkovitsj werkte tien jaar in het Kremlin. Hij was van 2008 tot 2012 persoonlijk adviseur van president Dmitri Medvedev. Toen Poetin het presidentschap in 2012 overnam en Medvedev premier werd, promoveerde Dvorkovitsj tot vicepremier. Dat bleef hij tot 2018. De Rus was ook betrokken bij de organisatie van het WK voetbal in Rusland in 2018 en runde een paar jaar de Russische spoorwegen.

Dvorkovitsj (in rood vest), Medvedev en Poetin bij de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014

Inmiddels is Dvorkovitsj voorzitter van wereldschaakbond FIDE. Het nieuwsblad Mother Jones sprak over de oorlog met tientallen mensen uit de schaakwereld, waarin Rusland altijd stevig vertegenwoordigd is geweest. Zo kwam het blad dus ook uit bij de oud-vicepremier.

Volgens Mother Jones is Dvorkovitsj in Rusland. Naar eigen zeggen is hij veilig en heeft hij geen banden meer met staatsbedrijven.

In het gesprek zegt Dvorkovitsj verder dat zijn gedachten uitgaan naar de burgers van Oekraïne. De naam van president Poetin noemde hij niet. Als voorzitter van de wereldschaakbond wil hij er naar eigen zeggen voor zorgen dat er geen schaaktoernooien in Rusland en Belarus worden gehouden en dat spelers uit die landen worden geweerd bij officiële wedstrijden.

Verboden woorden

In Rusland is het verboden om de woorden 'oorlog' of 'invasie' te gebruiken voor wat het Kremlin een 'speciale operatie' in Oekraïne noemt. Op het verspreiden van 'valse informatie' staat een maximumstraf van 15 jaar cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl