Gemeenten staan voor flinke opgave bij opvang vluchtelingen Oekraïne
De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is voor een aantal gemeenten een flinke opgave. Alle 25 veiligheidsregio's in Nederland hebben afgesproken elk 2000 vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Duizend de komende twee weken, en een paar weken later nog eens hetzelfde aantal.
Vannacht hebben 3000 Oekraïense vluchtelingen overnacht in opvanglocaties die op verschillende plekken in Nederland zijn opgezet. In totaal zijn er nu 8000 tijdelijke opvangplekken in onder meer sport- en evenementenhallen.
Dat betekent dat er op dit moment voldoende opvang is, zei staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg vanmorgen. "Maar we moeten veel meer plekken klaarzetten, want er gaan veel meer mensen komen." Voor een aantal gemeenten is dat een flinke uitdaging.
Nog weinig duidelijk
Zo is het bij de zes gemeenten in Flevoland nog niet duidelijk wat er concreet gedaan wordt aan opvang voor Oekraïense vluchtelingen, meldt Omroep Flevoland. De omroep heeft de gemeenten hierover vragen gesteld, maar er waren nog weinig concrete antwoorden.
De gemeenten Urk, Dronten, Zeewolde en Almere laten weten nog te inventariseren waar ze vluchtelingen kunnen opvangen. Ook worden er nog geen aantallen genoemd. Noordoostpolder zegt op zijn website wel dat de mogelijkheid wordt onderzocht om vluchtelingen in hotels op te vangen.
In Drenthe maakt de gemeente Emmen zich klaar voor de opvang van 300 Oekraïense vluchtelingen. Ze worden ondergebracht op een vakantiepark en in een voormalig hotel. Wanneer de eerste eerste vluchtelingen aankomen is nog niet bekend. "We bereiden ons voor op de vraag, we wachten af hoe de gecoördineerde instroom gaat lopen", zegt wethouder Raymond Wanders tegen RTV Drenthe.
We moeten magnetrons, koelkasten en communicatiemiddelen leveren. De vluchtelingen moeten ook geld hebben om boodschappen te doen.
"En dan gaat het niet alleen om plekken, maar we moeten begeleiding, medische zorg, financiële ondersteuning en onderwijs verzorgen", aldus Wanders. "Er komt veel op ons af. We moeten veel praktische zaken regelen: hoe voorzien die mensen in hun levensonderhoud, hoe gaan ze eten, hoe gaan ze koken? We moeten magnetrons, koelkasten en communicatiemiddelen leveren. Ze moeten ook geld hebben om boodschappen te doen. Ze zijn vaak met niks vertrokken deze kant op."
Eerste Oekraïners arriveren
In Overijssel komt vandaag de eerste stroom vluchtelingen aan. Het grootste aantal - 900 - wordt opgevangen in Heino. "Er komt veel logistiek op ons af en we moeten de vluchtelingen met open armen ontvangen", zegt voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland burgemeester Peter Snijders van Zwolle tegen RTV Oost.
Tegelijkertijd waarschuwt Snijders niet te licht te denken over de opvang van vluchtelingen. Het gaat volgens hem offers vragen van iedereen. "Het is alle hens aan dek voor gemeenten, maar ook voor de samenleving."
In Zeeland heeft overleg tussen de gemeenten gisteren nog geen concrete plekken opgeleverd, meldt Omroep Zeeland. "Alle gemeenten gaan nu inventariseren waar er opvang plaats kan vinden. Maar als inwoners een plek weten: meld het vooral bij de gemeente", zegt burgemeester Harald Bergmann van Middelburg namens zijn Zeeuwse collega's.
"Het gaat er nu om dat die duizend plekken in dertien stukjes worden gehakt, zodat we per gemeente kunnen kijken waar deze mensen terechtkunnen." En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aldus Bergmann.
Enorme logistieke operatie
In Friesland worden alle vluchtelingen eerst opgevangen in een sporthal in Heerenveen, meldt Omrop Fryslân. "Landelijk wordt naar Heerenveen doorverwezen, en vanuit Heerenveen gaan de mensen zo gauw mogelijk door naar een locatie voor langere opvang", zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen.
De meeste mensen zullen maximaal twee dagen in de hal in Heerenveen blijven, verwacht Van der Zwan. "Ik kan me voorstellen dat mensen zo snel mogelijk ook naar een andere locatie gaan."
De komende dagen maken mensen van de gemeente en de veiligheidsregio de hal gereed. Maandag moet alles klaar zijn. "Dat is een enorme logistieke operatie."