Voorzitter Michel van de Europese Raad komt aan bij het Paleis van Versailles
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne EU-lid? Een proces van jaren en jaren

Na de top van de 27 leiders van EU-lidstaten in Versailles van gisteravond, is de Europese Commissie aan zet om te beoordelen wat Oekraïne moet doen om EU-lid te kunnen worden.

Het land wil dat graag: vorige week maandag stuurde president Zelensky een officiële aanvraag voor lidmaatschap van de EU naar Brussel. Een grote meerderheid van het Europees Parlement wil dat Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap krijgt en het Parlement riep de Commissie en de lidstaten op om daarnaartoe te werken.

Op hun top stelden de 27 regeringsleiders gisteravond vast dat "wij in Europa familie zijn van elkaar", zei premier Rutte na afloop tegen de NOS. Maar dat betekent niet dat Oekraïne binnenkort lid is. Sterker nog: eerst moet het land nog kandidaat-lid worden.

Premier Rutte benadrukt dat een mogelijke toetreding een lang proces is:

Rutte: 'het gaat echt ergens over, toetreding tot de Europese Unie'

De Commissie gaat nu dus beoordelen wat Oekraïne moet doen wil het überhaupt lid kunnen worden. Zoals verbeteringen doorvoeren op het gebied van corruptie en economie.

Op basis van het rapport dat de Commissie daarover uitbrengt, bepalen de lidstaten of Oekraïne kandidaat-lid mag worden. Als daar voor wordt gestemd, volgt een proces van nog eens jaren. Zo is Servië al tien jaar kandidaat-lid en kreeg Turkije deze status zelfs al in 1999.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl