NOS NieuwsAangepast

Oorlog in Oekraïne dag 11: evacuatie Marioepol weer mislukt

Het is dag 11 van de oorlog in Oekraïne. De belangrijkste feiten van de oorlog vind je in dit overzicht.

Oorlogshandelingen

 • De evacuatie van de belegerde havenstad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne is opnieuw mislukt. Vanochtend zou een tijdelijke wapenstilstand ingaan zodat mensen de stad zouden kunnen verlaten. Maar volgens de Oekraïense autoriteiten vonden alsnog Russische beschietingen plaats. Pro-Russische rebellen zeggen dat 300 mensen de stad zijn ontvlucht, maar vanuit Oekraïne is dat niet bevestigd.

Gisteren werd ook al geprobeerd om burgers uit Marioepol te evacueren. Dat mislukte, omdat volgens de lokale autoriteiten de beschietingen doorgingen.

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'
 • Bij protesten in Rusland zijn zeker 4500 mensen opgepakt, meldt OVD-info, een onafhankelijke Russische burgerrechtenorganisatie. De Russische politie spreekt van 3500 arrestaties. Alleen al in Moskou gaat het om 1700 arrestaties, in Sint-Petersburg zijn 750 aanhoudingen verricht. Protesten tegen de oorlog in Oekraïne zijn in Rusland verboden.
 • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat hij "zeer geloofwaardige berichten" heeft gezien van opzettelijke aanvallen door het Russische leger op burgers. De VS gaat de berichten documenteren, zodat onderzocht kan worden of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd.
 • De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldt dat 1,5 miljoen mensen vanuit Oekraïne naar buurlanden zijn gevlucht. Bijna een miljoen vluchtelingen zijn naar Polen gegaan, zeggen de Poolse autoriteiten.
 • De VN-mensenrechtenorganisatie meldt dat er sinds de start van de Russische invasie zeker 364 Oekraïense burgers om het leven zijn gekomen. Minstens 759 anderen zijn door het oorlogsgeweld gewond geraakt.
 • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat bijna 20.000 buitenlanders zich hebben aangemeld om te gaan vechten tegen Rusland. Volgens minister Kuleba gaat het om vrijwilligers uit 52 landen.

Buitenlandse vrijwilligers melden zich in Kiev om mee te vechten:

Ook buitenlandse vrijwilligers melden zich in Kiev: 'Ik moet dit gewoon doen'

De huidige situatie in Oekraïne:

Diplomatie

 • De Franse president Macron heeft opnieuw telefonisch overleg gehad met president Poetin. Macron riep de Russische leider in een twee uur durend gesprek onder meer op humanitaire hulp toe te staan. Ook sprak hij vandaag met de Oekraïense president Zelensky.
 • Ook de Turkse president Erdogan belde vanochtend met Poetin. Hij drong er bij de Russische president op aan om te stoppen met het geweld. Poetin heeft Erdogan verteld dat dat pas zal gebeuren als Oekraïne de wapens neerlegt.
 • Premier Bennett van Israël heeft gisteravond een bezoek gebracht aan Poetin. Over de inhoud is weinig bekendgemaakt, maar Bennett zou onder meer hebben gesproken over de positie van Israëliërs en Joden in Oekraïne. Na zijn gesprek met Poetin vloog Bennett door naar Duitsland voor een onderhoud met bondskanselier Scholz.

Sancties en steunmaatregelen

 • Het kabinet is nu niet van plan om de brandstofaccijnzen te verlagen. Dat zei minister Kaag van Financiën in WNL op Zondag. Ze zei wel dat het kabinet zich "enorme zorgen" maakt over de inflatie en dat er binnen afzienbare tijd plannen komen voor lastenverlichting.
 • SpaceX-eigenaar Elon Musk gaat volgens de Oekraïense president Zelensky extra ontvangers leveren voor zijn satellietnetwerk Starlink. Daarmee kan breedbandinternet ontvangen worden op plekken waar internet via de kabel niet mogelijk is.
 • Creditcardmaatschappijen Visa, Mastercard en American Express staken hun activiteiten in Rusland. Alle creditcards die in het land zijn uitgegeven, werken niet langer in het buitenland. Ook werken alle creditcards uit het buitenland niet meer in Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl